26.03.13 – BARCELONA • Barcelonès

La Mesa del Parlament admet a tràmit la proposició de llei de consultes

0
260

Els tràmits ordinaris preveuen el debat a la totalitat per a l’abril o maig i la votació definitiva pel setembre

La Mesa del Parlament ha admès aquest dimarts al matí a tràmit la proposició de llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana, que ha estat redactada en ponència conjunta i han signat CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i CUP. A partir d’ara la proposició comença la tramitació ordinària, i amb els terminis previstos no es preveu poder fer el debat a la totalitat fins a l’abril o maig, deixant la votació definitiva de la llei al ple per al voltant del setembre vinent.
 
El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya publicarà dimecres l’acord de la Mesa, i dimarts, 2 d’abril, la Junta de Portaveus obrirà un termini perquè els grups parlamentaris hi puguin presentar esmenes a la totalitat a la llei de consultes. Habitualment, aquest termini és de deu dies, amb la possibilitat que els grups demanin pròrrogues, però es pot escurçar a la meitat si es tramita pel procediment d’urgència, cosa que han de demanar tres grups o una cinquena part dels diputats, és a dir, vint-i-set, i ha d’acordar la Mesa. Amb tot, aquests tràmits, de moment, no han estat reclamats per cap dels grups. 
 
Un cop acabat el termini per presentar-hi esmenes a la totalitat, la proposició, com qualsevol altra iniciativa legislativa, se sotmetrà a un primer debat al ple, el de totalitat, que es farà hi hagi o no esmenes. Correspon a la Junta de Portaveus incloure el debat de totalitat de la proposició a l’ordre del dia d’un ple, i per això encara no s’ha fixat una data concreta.
 
Perquè la iniciativa continuï la tramitació haurà de superar el debat de totalitat, cosa que passarà si no hi ha esmenes o bé el ple rebutja les que els grups hagin presentat. En aquest cas la iniciativa es continuarà tramitant a la comissió d’Afers Institucionals, òrgan en què els grups hauran d’acordar si es fan compareixences d’experts o entitats i podran presentar esmenes a l’articulat. 
 
La comissió nomenarà una ponència integrada per tots els grups que s’encarregarà d’estudiar les emenes, ordenar-les i proposar a la comissió, si escau, que les incorpori al text. Tots aquests processos es recolliran en un informe que la ponència elevarà a la comissió, que aprovarà un dictamen que portarà al ple. Aquest dictamen inclourà el text de la proposició de llei amb les esmenes aprovades ja incorporades i també les rebutjades que els grups hagin reservat per tornar a defensar davant el ple.
 
Un cop publicat el dictamen de la comissió al BOPC, els grups disposaran de tres dies per demanar, si ho consideren oportú, que el Consell de Garanties Estatutàries dictamini, en un informe no vinculant, si la iniciativa s’adequa a l’Estatut i la Constitució. Aquest tràmit, el poden demanar dos grups o una desena part de diputats, és a dir, catorze.
 
El darrer tràmit serà el debat i la votació finals de la proposició i les esmenes reservades al ple. Si supera aquest debat, la llei serà aprovada. La proposició no requereix una majoria qualificada per ser aprovada, de manera que amb majoria simple, és a dir, amb més vots a favor que no en contra, n’hi haurà prou. 
 
La vicepresidenta primera de la Mesa, Anna Simó, en ser preguntada sobre la previsió de durada de la tramitació, ha dit que a hores d’ara no es pot saber, perquè dependrà de molts condicionants, com saber si es tramita pel procediment ordinari o d’urgència, si els grups exhaureixen els terminis o fan ús de les pròrrogues, si finalment es fan compareixences d’experts a la comissió, o si es demana dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.
 
La proposició, sorgida dels treballs iniciats la legislatura anterior, té una trentena d’articles i regula el règim jurídic i el procediment de les convocatòries de consultes populars diferents dels referèndums que tenen per objecte conèixer l’opinió ciutadana sobre actuacions o polítiques públiques, tant en l’àmbit nacional com municipal, mitjançant el vot lliure, directe i secret. La ponència redactora, integrada per diputats de tots els grups, es va constituir el 5 de març i després tres reunions va acabar la seva tasca el 19 de març. 
 
Nou decret llei i noves proposicions de llei
 
La Mesa també ha admès a tràmit, d’una banda, el decret llei, enviat pel Govern, de modificació del règim de millores de la prestació econòmica d’incapacitat temporal del personal al servei de l’administració de la Generalitat, del sector públic i de les universitat públiques catalanes, i, de l’altra, dues noves proposicions de llei, presentades per ICV-EUiA, una per modificar l’escala autonòmica aplicable a la base general de l’IRPF i l’altra per modificar la llei de 2012 de mesures fiscals, financeres i administratives.
 
Així mateix, el màxim òrgan rector de la cambra ha tramitat la resta d’iniciatives presentades els darrers set dies, entre les quals la proposta conjunta de tots els grups de tornar a crear aquesta legislatura l’intergrup de suport a la bicicleta.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.