21.12.10
DIPUTACIÓ DE LLEIDA 

La nova agenda de la Diputació de Lleida recull les efemèrides més destacades de les comarques lleidatanes

0
325


L’historiador Joan Ramon González, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, l’historiador Joan Bellmunt i el director d’Edicions i Arts Gràfiques, Ignasi Calvo, han presentat la nova agenda de la corporació.

Lleida (ACN).- L’agenda de la Diputació de Lleida de l’any 2011 incorpora un recull de les efemèrides i dels fets històrics més rellevants de les comarques lleidatanes. Els historiadors Joan Bellmunt i Joan Ramon González han estat els encarregats de situar a l’agenda almenys una efemèride per cada dia de l’any. Es tracta d’esdeveniments històrics i tradicions dels municipis lleidatans, des de l’època dels romans fins a l’actualitat. El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha destacat que la tercera edició de l’agenda de la corporació és ‘de gran utilitat’ i que la incorporació de dates històriques aporta un gran ‘valor afegit’. Se n’han editat 2.500 exemplars que es distribuiran de forma gratuïta.

La Diputació de Lleida ha presentat aquest dimarts l’agenda del 2011 de la corporació. La principal novetat és la inclusió de l’apartat ‘Tal dia com avui…’, una efemèride diària en la qual es fixen fets històrics, anècdotes i tradicions de les poblacions de la demarcació de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha explicat que es tracta d’una novetat editorial, ja que fins ara no existia cap publicació que reunís els fets històrics i tradicionals indexats per data a les comarques lleidatanes. Un dels precedents, limitat però a l’àmbit de la ciutat de Lleida, és el recull d’efemèrides elaborat per per Romà Sol i Carme Torres.

Els encarregats de reunir aquestes efemèrides han estat Joan Bellmunt i Joan Ramon González, que al llarg de l’any 2010 han recollit i sistematitzat les dades conegudes. A més dels esdeveniments històrics d’àmbit més general, també s’han inclòs aquelles dates que han marcat les tradicions locals dels diferents municipis lleidatans.

Els fets històrics van del 28 de juny de l’any 49 aC, quan la crescuda del riu Segre es va endur els dos ponts de fusta que els cesarians havien construït aigües amunt d’Ilerda, fins el 12 de setembre de l’any 2010, quan finalitzà exitosament la trentena edició de Fira Tàrrega.

Entre aquests dos esdeveniments, l’Agenda 2011 de la Diputació de Lleida recull una gran quantitat de fets, curiositats i tradicions, com la creació de l’Institut d’Estudis Ilerdencs el 16 de març de 1942 o l’acta de l’Ajuntament de la Pobla de Cérvoles del 17 de març de l’any 1757 en la qual s’acorda llogar un mestre a fi d’ensenyar a llegir i escriure els nens a base de pagar-lo aportant els veïns la quantitat d’olives que fos necessària.

L’historiador Joan Bellmunt ha destacat algunes efemèrides històriques com l’esllavissada que va devastar el poble de Puigcercós. Bellmunt també ha recordat que el 26 de març de 1937 un avió es va enlairar de Saragossa en direcció a Camarasa per bombardejar la central de la localitat. Tot i això, un altre avió procedent de l’aeròdrom de Balaguer el va interceptar, i això va fer que el bombarder fugís però llencés les bombes sobre el nucli de Tartareu.

Bellmunt s’ha referit també a l’incendi que va afectar la sagristia de la Seu Vella el 29 d’abril de l’any 1438 i que va arrasar alguns ornaments i objectes sagrats del temple. D’altra banda, l’historiador ha destacat la tragèdia ocorreguda l’11 de setembre de 1921 quan 32 persones van morir en l’enfonsament de la barca de sirga al riu Segre, mentre es dirigien a l’aplec de Butsènit.

El president de la Diputació, Jaume Gilabert, ha indicat que es tracta d’una novetat molt interessant que ‘reafirma la identitat de les poblacions de les comarques lleidatanes amb dades històriques, culturals, tradicionals i anecdòtiques’. A més, destacat que l’agenda és ‘de gran utilitat’ i que les noves referències històriques li donen ‘valor afegit’.

El director d’Edicions i Arts Gràfiques, Ignasi Calvo, ha explicat que s’han editat 2.500 exemplars i que es tracta d’un producte totalment lleidatà. Les agendes es repartiran, de forma gratuïta, als ajuntaments i entitats que col·laboren amb la Diputació de Lleida.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.