Els regidors han acordat la creació d’un Observatori de la Gent Gran, reforçar els recursos per atendre aquest col·lectiu, ampliar els programes de detecció de la solitud, i més personals per als serveis d’atenció domiciliària i els centres de dia, entre altres acords
L’Ajuntament de Lleida ha celebrat avui, a petició del grup del PSC, un ple extraordinari sobre la gent gran, en el qual s’han debatut les polítiques públiques municipals adreçades a aquest col·lectiu i s’han acordat diverses propostes de millora. Entre els acords adoptats, s’inclou instar al govern de la ciutat a crear un Observatori de la Gent Gran dins del Consell Lleida Social, per tal de disposar de dades que permetin establir mesures per millorar la qualitat de vida i el benestar de la gent gran, així com reforçar amb més recursos i noves competències l’àrea municipal que s’ocupa de la gent gran.
També s’han acordat altres mesures adreçades a aquest col·lectiu, com són ampliar els programes de detecció de la solitud, dotar de nous perfils professionals els serveis d’atenció domiciliària i els centres de dia, i treballar per definir nous models d’habitatges per la gent gran, entre d’altres.
Intervencions
El grup del PSC, que ha estat el proposant de la celebració d’aquest ple extraordinari, ha obert el debat amb una intervenció a càrrec de la regidora Cristina Morón, qui ha destacat que la pandèmia ha posat de manifest la situació de vulnerabilitat, aïllament social i solitud que pateixen moltes persones grans. “El govern de la Paeria ha d’assumir ja el compromís de vetllar per aquelles polítiques de gent gran que siguin efectives i innovadores, i que reconeguin i tinguin cura de la gent gran. Lleida té una important tradició en l’impuls d‘iniciatives adreçades a les persones grans, tant des de la perspectiva de l’atenció, com de la promoció i la participació. Hem de tornar a treballar per a aconseguir que Lleida torni a ser referent en l’atenció i la promoció de la gent gran”, ha afirmat Morón.
Per part del govern, la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha expressat que “la Covid ha contribuït a un retrocés molt important en tots els avenços per afavorir l’envelliment actiu i prevenció de la solitud no desitjada” i ha reivindicat la tasca del govern de la Paeria durant aquest període, juntament amb la societat, quan “vam reforçar els serveis de teleassistència i els d’ajuda a domicili, vam crear la xarxa de solidaritat, vam efectuar milers de trucades telefòniques de seguiment a persones que estaven vivint soles, vam activar el servei d’acompanyament psicològic i dol telefònic, vam impulsar tota una nova programació d’activitats online, entre moltes d’altres iniciatives. No ho hem fet tot bé, tenim molts deures per endavant per reduir el sentiment desesperança, per reduir l’aïllament, per lluitar contra el deteriorament físic, cognitiu i emocional i acabar amb les conductes discriminatòries cap a la gent gran”, ha afegit.
En nom del grup de Junts per Catalunya, la regidora Marta Gispert afirmat que “cal que treballem tots plegats en el desenvolupament del Pla Estratègic per als sèniors de Lleida 2021-23 i concretem les accions i iniciatives de la mà dels col·lectius de gent gran de la ciutat i la resta d’agents implicats. La gent gran estarà representada en el grup de treball sectorial del nou consell municipal Lleida Social i també mitjançant la representació de majors de 65 anys al Consell de Ciutat”.
Per part del PP, el seu portaveu, Xavi Palau, ha reclamat mesures que reclama el seu grup com “un pla de barris, un pla d’habitatges, millorar la seguretat, perquè la gent gran té por de sortir al carrer, solucionar la manca d’enllumenat als carrers, el problema amb els patinets i els carrils bici mal senyalitzats. Hem de fer una Lleida accessible a totes les persones”, ha dit.
La regidora del Comú de Lleida Elena Ferre ha defensat “la proposta de gestió 100% pública del servei municipal dels centres de dia de Santa Clara i Magraners i el Servei d’Atenció Domiciliària. La pandèmia ha posat de manifest moltes mancances. És ineludible fer un pas endavant i reformular el sistema que té cura de la nostra gent gran”.
Aprofitant aquest ple extraordinari, s’ha inclòs a l’ordre del dia la presa de raó de la constitució de Ciutadans com a grup municipal de l’Ajuntament de Lleida. La seva portaveu Maria Burrel qui ha criticat la situació de la llei de dependència. “A nivell local el full de ruta per aquest col·lectiu ha de passar per un pacte que ens permeti assumir els reptes presents i futurs”, ha declarat.
Com a regidora no adscrita, ha intervingut Ángeles Ribes, que ha criticat el procés seguit per la recuperació del grup de Ciutadans, i ha demanat que els acords del ple no quedin només en declaracions benintencionades.
A més de les intervencions dels grups, aquest ple extraordinari ha comptat també amb la participació de representants de tres entitats: CCOO, UGT i l’Associació Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques.
En nom de la coordinadora, el seu president, Josep Llurba, ha explicat les tasques que fa l’entitat i que inclouen la gestió de la borsa de voluntariat i ha destacat que “cal qüestionar-se el model d’atenció a la gent gran per atreure els menors de 75 anys, als quals no enganxa l’oferta tradicional”, i afrontar els problemes que tenen els majors de 75 anys, que són principalment “la solitud, desconeixement digital, la pobresa energètica i les pensions que no pugen prou”.
Per part de CCOO, ha intervingut Francesc Josep Bademunt, responsable de la Secretaria d’Institucional i Pensions de la Federació de Pensionistes i Jubilats del sindicat, qui ha criticat que “avui la gent gran de Lleida no pot anar a les llars de jubilats, perquè moltes estan tancades i les que obren només ho fan en horari de matí”. “Vull demanar polítiques efectives i innovadores per la gent gran de Lleida, polítiques en majúscules”, ha assenyalat.
Des de l’UGT Terres de Lleida, Francesc Caballero, secretari general de la Unió de Jubilats i Pensionistes, ha afirmat que “a conseqüència de la pandèmia ens hem vist tots colpejats per unes mancances que ja teníem”. “Sol·licitem al consistori que aprofundeixi en l’atenció a les polítiques per donar cobertura a aquest sector de la ciutat que es troba tan colpejat”, ha afegit.
Acords adoptats
• Instar al Govern Municipal a la creació en el termini de 6 mesos, d’una taula específica dins del Consell Lleida Social com a Observatori de la Gent Gran, com a eina d’anàlisi, disseny, planificació i avaluació de la situació actualitzada dels diferents indicadors que conformen la realitat i necessitats d’aquest segment de població, per tal d’obtenir un mapeig segmentat per barris, edats i situacions de vulnerabilitat i establir mesures que promoguin la qualitat de vida, la seguretat i el benestar de la gent gran, posant l’accent en totes les xarxes de proximitat, d’assistència primària i de serveis bàsics.
• Instar al Govern Municipal, a fer extensius, els projectes de detecció de casos de solitud no volguda com el “sempre acompanyats” o “truca a la porta”, a tota la ciutat de Lleida. I donar suport a iniciatives veïnals com el projecte “A-porta” impulsat per la FAVLL.
• Instar al Govern Municipal a què estudiï la incorporació de noves parades del de Transport a demanda a l’Horta de Lleida per tal d’oferir un servei més individualitzat i eficient per les persones grans que viuen en aquesta zona de la ciutat.
• Instar al Govern Municipal a què incorpori nous perfils professionals al Serveis d’Atenció Domiciliaria (SSAD) i als Centres de dia municipals, per tal de donar més prestacions del servei, com estades temporals o serveis de respir i impulsar la recerca de nous models d’atenció a les persones grans amb dependència ,més acurats i individualitzats i adaptats a les necessitats particulars de cada persona.
• Instar al Govern Municipal en el termini de 9 mesos a elaborar una proposta o estudi sobre els models d’habitatge per a gent a la ciutat de Lleida, que destini un 10% d’habitatge social per aquest col·lectiu i que promogui la creació de pisos tutelats i habitatges amb espais i serveis comuns d’iniciativa pública i publico-privada i disposar de terreny municipal per a cessió d’ús i implementar nous models residencials.
• Instar al Govern Municipal, a promocionar el Segell de Qualitat Establiments Amics per tal de reconèixer aquells establiments, empreses i comerços que duguin a terme iniciatives a favor de la gent gran i contribueixin al seu benestar. Així com, ampliar la xarxa d’establiments adherits a altres sectors com entitats esportives, gimnasos, establiments d’oci i culturals.
• Instar al Govern Municipal al compliment dels compromisos adquirits amb els projecte Lleida: ciutat amiga de la gent gran i donar comptes de l’assoliment dels resultats cada 6 mesos, en matèria d’urbanisme, equipament i mobilitat.
• Instar al Govern Municipal a portar a terme diverses campanyes de sensibilització dirigides a transformar la mirada sobre la vellesa i lluitar contra l’edatisme, per visibilitat el maltractament per omissió i impulsar una campanya pel “Bon tracte” cap a la gent gran.
• Instar al Govern Municipal a reinstaurar la revista de Paeria amb caràcter mensual, per tal de fer-la arribar especialment a la gent gran. Amb continguts i formats que puguin ser realment útils per aquest sector de la població i reduir, així, la bretxa digital.
• Instar al Govern Municipal a reforçar l’àrea d’atenció a la gent gran municipal amb recursos humans, recursos econòmics i noves competències. Per tal de millorar la coordinació, la comunicació, la difusió i coneixement dels espais i serveis que depenen d’aquesta àrea.