Tres seran per als serveis tècnics i la Guàrdia Urbana realitzarà una prova pilot amb una moto elèctrica per estudiar la possibilitat d’incorporar-la a la seva flota
El paer en cap ha explicat que tres es destinaran als serveis tècnics municipals i la Guàrdia Urbana de Lleida realitzarà una prova pilot amb una moto elèctrica per estudiar la possibilitat d’incorporar-la a la seva flota. Foto: Hermínia Sirvent.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha inaugurat la jornada “Oportunitats de la mobilitat elèctrica per al transport, distribució de mercaderies i serveis urbans” dirigida a empreses del sector
L’Ajuntament de Lleida incorporarà vehicles elèctrics a la flota municipal. Així ho ha anunciat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, en el transcurs de la inauguració de la jornada “Oportunitats de la mobilitat elèctrica per al transport, distribució de mercaderies i serveis urbans” que ha organitzat la Paeria conjuntament amb l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i la Plataforma Live en el marc de la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. El paer en cap ha explicat que tres es destinaran als serveis tècnics municipals i la Guàrdia Urbana de Lleida realitzarà una prova pilot amb una moto elèctrica per estudiar la possibilitat d’incorporar-la a la seva flota.
En aquest sentit, Ros ha posat de relleu que “aquesta jornada s’emmarca en els compromisos de l’Ajuntament de Lleida en la lluita contra el canvi climàtic ja que són les administracions les que han de donar exemple perquè poc a poc també el sector privat, sobretot el logístic i de serveis, i la ciutadania apostin per aquest nou model per tal de disminuir les emissions de CO2” (tall de veu À. Ros). Actualment, el vehicle elèctric ja és una opció viable i competitiva per a determinats models de negoci del sector del transport, de serveis i de logística gràcies al baix cost de les recàrregues, l’increment de punts de càrrega ràpida públics, les polítiques d’incentivació de les administracions i la millora de les seves prestacions. Així, ho ha explicat el paer en cap que ha destacat que l’Ajuntament de Lleida està treballant en diferents accions en aquest sentit, com la posada en marxa del primer punt públic per a la recàrrega ràpida de vehicles elèctrics.
La jornada, que també ha comptat amb la participació de la directora de l’ICAEN, Maria Assumpta Farran, i el tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, s’ha celebrat a l’edifici del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del campus de Cappont de la UdL i ha estat dirigida a empreses del sector que aposten pel vehicle elèctric com una opció viable i competitiva per a determinats models de negoci del sector del transport, de serveis i de logística. La jornada, amb un total de 85 persones inscrites, ha inclòs la presentació de casos d’èxit per diferents models de negoci com són: Supermercats Condis, Falck VL, Urbaser, Taxi elèctric Barcelona i Guinot Prunera. Així mateix, a l’exterior de l’edifici s’ha exposat una mostra de diferents cotxes i motos elèctrics per part de diferents empreses.
Lleida compta amb el primer punt públic per a la recàrrega ràpida de vehicles elèctrics
L’Ajuntament de Lleida i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) van posar en marxa el passat mes d’agost el primer punt públic de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics, ubicat al carrer Jaume II, davant de l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida.
En aquests primers 50 dies de funcionament s’han fet un total de 72 recàrregues (una mitjana d’1,4 recàrregues diàries), l’han utilitzat 16 vehicles i s’han dispensat 7 targetes. Cal recordar que la nova estació de recàrrega permet la càrrega simultània de dos vehicles elèctrics en un temps d’entre 15 i 20 minuts en funció del tipus de bateria i vehicle, un fet que és de gran utilitat per als vehicles urbans, però també per als que circulen en desplaçaments de llarg recorregut. A més, l’estació és de tipus multifuncional, és a dir, permet la recàrrega de tots els tipus de vehicles elèctrics del mercat.
Unes dades que també s’han posat de relleu durant la celebració de la jornada, durant la qual el tinent d’alcalde Fèlix Larrosa ha destacat que “accions d’aquest tipus forma part de la política de foment de la mobilitat sostenible que promou l’equip de govern de la Paeria durant aquest mandat i de l’aposta per una Lleida més verda i per la reducció d’emissions de C02 a la ciutat”.
Per la seva banda, la directora de l’ICAEN, Assumpta Farran, ha assegurat que el vehicle elèctric constitueix un “nou paradigma sociocultural i esdevé sens dubte un dels principals pilars de la transició energètica i d’un nou model de creixement econòmic sostenible”. Farran ha apuntat que la gran aposta per incentivar la mobilitat elèctric “passa pels punts de recàrrega vinculats a un vehicle, que gràcies a la tecnologia d’emmagatzematge d’energia permetran revolucionar la forma de consumir energia a les llars”. I és en aquest sentit que ha ressaltat la importància del punt de recàrrega que instal·lat l’Ajuntament de Lleida perquè “també cal una xarxa d’estacions de recàrrega ràpida distribuïda per Catalunya que facilitin els desplaçaments llargs”.
L’estació de recàrrega funciona amb una targeta d’usuari de vehicle elèctric per als residents a Lleida que és compatible amb els sistemes de càrrega que hi ha a altres ciutats catalanes, fet que facilitarà la mobilitat elèctrica interurbana. L’estació de càrrega s’activa mostrant una targeta identificadora de vehicle elèctric a l’aparell. L’usuari escull el tipus de connector d’acord amb el seu vehicle i l’endolla. Un cop l’estació i el vehicle s’hagin reconegut mútuament, l’aparell començarà a subministrar electricitat i mostrarà en pantalla l’estat de la càrrega. Durant la recàrrega els connectors romanen bloquejats i no es poden extreure fins que l’usuari torni a passar la targeta per aturar-la.
Els titulars de vehicles elèctrics de Lleida poden aconseguir gratuïtament la targeta de recàrrega fent un tràmit on-line a l’Ajuntament de Lleida, on han d’adjuntar la fitxa tècnica del vehicle i el rebut de l’impost de circulació pagat de Lleida. La targeta és compatible amb la majoria de punts de recàrrega públics de Catalunya, i per tant també s’ofereix servei als usuaris de vehicles elèctrics d’altres municipis. Igualment, el punt de recàrrega és compatible amb les targetes de recàrrega que ofereixen altres municipis.
La instal·lació de l’estació de recàrrega s’ha realitzat per un import de 41.427,80 euros més iva. Cal destacar que l’Institut Català d’Energia en el marc del Pla Estratègic per al desplegament de la infraestructura de recàrrega, PIRVEC, ha concedit a la Paeria una ajuda de 25.000 euros per la instal·lació del punt de recàrrega. A més, el consistori lleidatà ha sol·licitat un altre ajut de 15.000 euros a Movea.
La Paeria també té previst la instal·lació de diversos punts de recàrrega més, de tipus semi-ràpida i lenta, que permeten la càrrega del vehicle entre una i tres hores. Així, segons ha avançat Larrosa, una a la Zona Alta, una altra a la zona de l’Eix Comercial i una altra a l’entorn de l’estació de Renfe.
Altres mesures de foment del vehicle elèctric ja efectives a Lleida són la bonificació del 75% de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica i la gratuïtat de l’aparcament en zona blava per als vehicles elèctrics registrats al municipi. Els principals atractius del vehicle elèctric, a més del baix cost de recàrrega, són un nivell de contaminació i de sorolls quasi nul i la possibilitat de ser carregats amb fonts d’energies renovables reduint les emissions de CO2 a l’atmosfera. A més, l’oferta cada cop més assequible i de major prestacions de models al mercat, així com una major disponibilitat de punts de recàrrega ràpida el territori, el fan una opció cada cop més viable.
Finalment, cal destacar que la Paeria està portant a terme diferents actuacions per promoure el vehicle elèctric. En aquest sentit, està treballant, en coordinació amb la plataforma LIVE, per redactar el pla de promoció del vehicle elèctric a la ciutat que inclourà les actuacions d’infraestructures, però també de promoció del vehicle elèctric entre els diferents operadors, entre els que es troben les empreses de logística, distribució de mercaderies i transport públic, com a objectiu preferent.