Les efemèrides de l’any 2017 dedicades a Enric Granados, al Museu Morera i a Màrius Torres, juntament amb la Seu Vella, han estat l’eix de la presentació que s’ha celebrat al Centre Cultural Blanquerna de la Generalitat
Fotografia de la presentació.
La Paeria ha presentat en el marc de FITUR el Patrimoni Artístic de Lleida que, el 2017, pren un relleu especial amb la commemoració de l’Any Granados, de l’Any Museu Morera i de l’Any Màrius Torres. En aquest exercici també s’inaugurarà el Parador de Turisme a l’antic convent del Roser i on continuaran les obres de millora al Turó de la Seu Vella a la vegada que avança el seu camí per ser Patrimoni Mundial de la UNESCO.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit la presentació que s’ha realitzat al Centre Cultural Blanquerna, seu del govern de la Generalitat a Madrid. A l’acte han assistit el director general de Turespaña, Manuel Butler, el president del Cercle Català de Madrid, Albert Maquef, la presidenta de les OPC (turisme de congressos a Espanya), Matilde Almandoz, l’alcalde de Vielha e Mijaran, Juan Antinio Serrano, els tinents d’alcalde de la Paeria, Montse Parra i Rafael Peris -responsables de les àrees de Cultura i de Turisme, respectivament-, la regidora Ángeles Ribes, el director del consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, i el director del Museu d’Art Jaume Morera, Jesús Navarro. Professionals de l’àmbit del Turisme, premsa general i especialitzada així com ambaixadors de Lleida han estat entre el públic de l’acte. El delegat de la Generalitat, Ferran Mascarell, n’ha fet una salutació.
Lleida, capital cultural
Àngel Ros ha subratllat la condició de Lleida de capital cultural i el gran valor que li atorga el Patrimoni Artístic que atresora. Així mateix, ha expressat l’orgull que representa per a Lleida impulsar efemèrides que contribueixen a la difusió de les seves principals figures artístiques i del seu llegat, com ha estat del cas de Xavier Gosé, de Manuel Viola o d’Enric Granados, una commemoració que continua aquest 2017.
En el seu discurs, el paer en cap ha destacat la Seu Vella com a principal símbol cultural de Lleida que aspira a projectar-se a escala mundial ja que continuen els treballs per fer avançar la candidatura per ser Patrimoni Mundial. Mentre avança aquest procés, es duran a terme noves actuacions per restaurar aquest conjunt monumental, les muralles, les cobertes del claustre, el campanar i les portalades de la catedral.
Pel que fa al patrimoni i al turisme del 2017 a Lleida, una de les fites serà la inauguració i posada en marxa del nou Parador ubicat al Convent del Roser: “a més de comptar amb un nou equipament de la qualitat i el prestigi dels Paradors, Lleida recupera un destacat element patrimonial ubicat al Centre Històric”, ha destacat l’alcalde.
Any Museu Morera
Una de les efemèrides artístiques del 2017 a Lleida recorda el centenari de la inauguració del Museu d’Art Jaume Morera que, entre altres, va impulsar el paisatgista lleidatà de qui pren el nom, profundament vinculat a Madrid, per les pintures que va dedicar a la serra de Guadarrama i pel fet de ser deixeble de Carlos de Haes, com ha recordat l’alcalde.
100 anys després de la seva inauguració, el Museu emprèn el projecte d’ocupar una seu definitiva, en l’edifici de l’antiga Audiència, a la rambla de Ferran. L’Ajuntament preveu licitar les seves obres l’abril d’aquest any. En paral·lel, el Museu ha preparat una programació d’actes que, entre altres iniciatives, inclou la presentació d’un llibre i una exposició, “Connexions”, que establirà vincles entre diferents peces de la seva col·lecció amb altres de destacats Museus catalans i que es cediran temporalment per a aquesta mostra.
Any Granados
La segona part de l’Any Granados –aquest 2017- comença amb l’obertura de la mostra “Granados, de París a Goya” que s’inaugura el proper dijous al Museu de Lleida i que compta amb la participació del Museu de la Música de Barcelona, dipositari de l’Arxiu Granados. Serà una mostra que descobrirà les moltes facetes d’aquest pianista i compositor que es definia a sí mateix com a artista.
L’alcalde ha destacat la riquesa d’activitats i propostes de l’any Granados, amb noves presentacions de llibres, concerts i gravacions, i ha posat de relleu la representació escenificada de l’òpera Goyescas, al maig, a la Llotja de Lleida, en una producció que encapçala l’Ajuntament de Lleida i que compta amb el suport de la Diputació de Lleida i de la Generalitat.
Any Màrius Torres
La literatura també tindrà un pes específic en el calendari cultural i artístic de Lleida amb motiu de la commemoració del 75 aniversari de la desaparició de Màrius Torres, una de les principals veus de la poesia catalana al segle XX i que, com ha destacat el paer en cap, ha estat traduït a infinitat d’idiomes des del castellà a l’anglès, passant pel francès, el portuguès i l’italià entre moltes altres. En el marc d’aquesta efemèride s’organitzarà el Festival de Poesia Mahalta, a més dels Premis Literaris, el Vallverdú d’Assaig i el poesia que duu el nom de Màrius Torres.
L’alcalde ha destacat que l’Art, la Cultura i el Patrimoni guien molt especialment l’oferta turística del 2017 a Lleida i se suma a l’atractiu que la ciutat ofereix en diferents àmbits, com el gastronòmic, l’enoturisme, el comerç, l’esport i la natura, sense deixar de tenir en compte que Lleida és la porta d’entrada als destins turístics del Pirineu i l’Aran.