“Votar o fer el possible perquè es pugui votar no pot ser considerat un delicte, en democràcia”, ha afirmat en una declaració pública l’alcalde, Miquel Pueyo
Els quinze regidors del govern municipal han comparegut al Saló del Retaule per la declaració. Foto: Javi Martín.
El govern municipal exigeix l’amnistia pels condemnats i exiliats i reprendre el diàleg per a resoldre el conflicte polític, i convida a la ciutadania a participar en les mobilitzacions pacífiques per expressar el seu descontentament
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat avui que la Paeria suspendrà tota l’activitat institucional prevista fins a la convocatòria d’un ple extraordinari i urgent per aquest dimecres, dia 16 d’octubre, per posicionar-se davant de la sentència feta pública aquest matí pel Tribunal Suprem sobre el judici pel procés.
El paer en cap ha comparegut al Saló del Retaule, acompanyat pels altres 14 regidors del govern municipal, per fer una declaració pública, en la qual ha considerat que el judici “no ha tingut en compte només els fets, sinó també i sobretot les idees dels encausats, i s’assembla molt a una revenja política”.
“Votar o fer el possible perquè es pugui votar no pot ser considerat un delicte, en democràcia”, ha recordat l’alcalde, qui ha exigit en nom del govern municipal “l’amnistia dels presos i preses polítiques, el retorn dels exiliats i exiliades i la suspensió de les causes que afecten centenars de persones per motius polítics”. També planteja la necessitat que l’Estat espanyol reconegui la legitimitat democràtica de les institucions catalanes i els seus representants i que s’aprovi “una llei de claredat d’amnistia i de llibertat”.
El paer en cap també ha assegurat que la sentència “posa en dubte la continuïtat de l’estat de dret a Espanya”. “A partir d’ara, qualsevol acte en defensa d’unes idees, qualsevol acte de protesta o qualsevol acte d’exercici de les llibertats d’expressió, reunió, participació o manifestació poden ser interpretats i jutjats com una acció sediciosa”, ha valorat.
Davant la situació generada després de la resolució judicial, l’alcalde de Lleida defensa resoldre el conflicte “amb diàleg i més política”, tornant “a l’àmbit de la política allò que ha estat lliurat a l’àmbit judicial”, per tal de donar una sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya. I fer-ho tenint en compte una “majoria social democràtica que està en contra de l’empresonament i de l’exili, que posa els valors republicans per davant dels de la monarquia i que està a favor d’una consulta d’autodeterminació, com a fórmula per desencallar el conflicte”.
La declaració del govern mostra la comprensió per la tristor i indignació que aquesta resolució pot causar en molts ciutadans i ciutadanes de Lleida, i els anima “a participar en les mobilitzacions públiques i pacífiques que es duran a terme, durant els propers dies”, sota l’ensenya de la democràcia, les llibertats i el diàleg. “No us deixeu arrossegar per la cultura de l’odi. Fer front a la cultura de l’odi passa per denunciar totes les formes d’humiliació, recuperar el sentit de les paraules, reconquerir la civilitat i recordar, amb Hannah Arendt, que tots els éssers humans som iguals sense que mai ningú sigui idèntic a ningú”, ha conclòs Pueyo.