La participació en la consulta sobiranista de Catalunya s’acosta al 30%

0
335

La Coordinadora per la consulta sobre la independència és una de les entitats que pretén “demostrar al món que la nació catalana està preparada per exercir el dret de l’autodeterminació i de la independència” i per “promoure la convocatòria d’un referèndum vinculant sobre la independència “. El 13 de setembre es va iniciar la ronda de consultes a Arenys de Munt, seguida el passat diumenge 13 de desembre per 166 municipis, i que continuarà al febrer i abril. Mentrestant, els promotors intentaran portar la proposta al Parlament de Catalunya com a iniciativa legislativa popular.

El 94,9% dels ciutadans catalans que diumenge passat desembre 13 van participar en la consulta sobiranista van votar pel ‘sí’. Dels 700.024 residents en els 166 municipis que estaven cridats a expressar la seva preferència identitària, van ser 189.942 els que van donar suport a la independència. Més enllà de les interpretacions que des de les diferents perspectives polítiques hi ha sobre aquesta consulta, el fet és que la participació va ser del 27,4%.

Les xifres que més destaquen són aquelles que trenquen amb algunes tendències. El cas de Vic és el de l’únic municipi amb més de 20.000 habitants la participació és significativament elevada, amb més del 42%, ja que de totes les localitats d’aquestes característiques es dedueix una tendència a la baixa participació.

Altres casos significatius són els d’aquells municipis, com Sant Cugat del Vallès i Vilafranca del Penedès, que compten amb més població, 59.042 i 54.322 habitants respectivament. Si bé en el primer s’ha donat una afluència a les urnes lleugerament menor a la de la mitjana, amb el 25,7%, l’abstenció en el segon ha estat molt notable, arribant al 84,3%.

Les reaccions
D’una banda, uns es recolzen en els resultats d’eleccions passades, descobrint que, en aquest cas, l’abstenció és significativament major. Són aquests els que es mantenen indiferents davant d’una consulta sobiranista que no pretén sinó, segons diuen, la pressió simbòlica sobre el Tribunal Constitucional. Són aquests els que afirmen que els 510.092 ciutadans catalans que no s’han desplaçat fins a les urnes també han expressat clarament la seva opinió.

En aquest sentit es van pronunciar els representants dels principals partits nacionals, PP i PSOE. El vicesecretari general de Comunicació del PP, Esteban González Pons, va considerar que les consultes són “una pressió més” per “condicionar” la sentència del TC sobre l’Estatut. Per al vicepresident de política territorial del Govern, Manuel Chaves, les consultes són “propaganda política” que no tenen “cap valor”.

Al davant es troben aquells que defensen el 94,9% d’un ‘sí’ per un Estat sobirà. Des d’aquí es lega pel referèndum vinculant. La Plataforma Barcelona Decideix, integrada en l’organització, va anunciar que la intenció d’aquesta consulta és la de poder dur a terme un referèndum vinculant i amb validesa jurídica a l’abril de 2010, que es celebraria al Palau Sant Jordi de Barcelona. Així ho va expressar un dels membres de l’organització, l’eurodiputat d’ERC Uriel Bertran: “És fonamental que la capital de Catalunya lideri aquest procés històric”. Bertran va augurar un exemple de “força i moviment”.

La primera votació, a Arenys de Munt
Aquest tipus d’iniciativa no és nova a Catalunya. El passat 13 de setembre el municipi del Maresme d’Arenys de Munt va organitzar una altra consulta a favor de la independència. Va guanyar el ‘sí’ amb més d’un 96%, i la participació va ser del 41%.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.