A Catalunya, al voltant de 120.000 empreses i 258.000 treballadors podrien estar involucrats en processos de reempresa en els propers deu anys. Només a la demarcació de Tarragona serien unes 10.000 empreses i més de 23.000 treballadors.
Presentació del programa "Reempresa".
El diputat delegat de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Malràs, i el president de la patronal Cecot, Antoni Abad, han presentat avui la col·laboració que han establert totes dues entitats amb l’objectiu d’estendre el programa "Reempresa" a la demarcació de Tarragona. Es tracta d’impulsar la cessió d’empreses com una via de creació i creixement de l’activitat econòmica i evitar, així, el tancament de negocis econòmicament viables, i la destrucció d’ocupació.
A la presentació també hi han pres part el director de l’Àrea de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, Àlex Grau, i el director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomé.
A la presentació també hi han pres part el director de l’Àrea de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, Àlex Grau, i el director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomé.
El desenvolupament de la Reempresa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es durà a terme amb la col·laboració dels consells comarcals de la demarcació, on s’establirà un punt d’atenció del Centre de Reempresa de Catalunya, des del qual es facilitaran serveis d’intermediació i acompanyament a les persones cedents i a les reemprenedores. Els consells rebran el suport de la Diputació de Tarragona i de la Cecot. D’altra banda, per tal de garantir la qualitat del servei, la Diputació ha realitzat sessions formatives als tècnics que gestionaran l’atenció de la reempresa. Aquesta formació, es complementarà amb l’assistència tècnica a cada un dels punts d’atenció.
Els consells comarcals i la Diputació, mitjançant l’Àrea de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica, s’han adherit al projecte amb l’objectiu d’estendre’l arreu del territori. Entre els objectius d’aquesta col·laboració hi trobem el d’atendre trenta cedents d’empreses i quaranta possibles reemprenedors, a més d’aconseguir un mínim de cinc reempreses d’èxit a Tarragona en els propers sis mesos.
Des de la seva posada en marxa, ara fa dos anys, Reempresa ha gestionat 22 casos d’èxit a la demarcació de Tarragona, que han suposat una inversió induïda de 458.561€. Un 36% de les reempreses d’èxit al territori han estat del sector de l’hostaleria; un 27%, del sector serveis, i un 36%, del sector del comerç.
"L’objectiu del Centre de Reempresa és comptar amb les associacions empresarials i professionals del territori per tal que el màxim nombre d’empreses i emprenedors puguin accedir-hi i beneficiar-se del servei que es prestarà des dels consells comarcals”, ha afirmat Antoni Abad durant l’acte de presentació. Abad ha assegurat que a Tarragona, "volem accelerar la transmissió d’empreses i fer-ho a través de la Diputació, tot destacant els efectes immediats d’aquesta col·laboració, que passen per mantenir l’activitat empresarial, el servei als clients i l’ocupació". "Reempresa és un mercat d’oportunitats", ha manifestat Abad.
El diputat delegat de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Malràs, ha posat de manifest que la Diputació aposta des de fa temps pel foment de l’ocupació i l’impuls a l’emprenedoria, motiu pel qual "hem volgut participar d’aquesta iniciativa". A través de la col·laboració amb els Consells Comarcals, "podrem arribar encara més al territori, aportant suport tècnic i econòmic". Malràs ha destacat que "el paper de la Diputació és treballar pels municipis", amb l’objectiu de "fixar la nostra gent al territori". La formació, els plans d’ocupació o les escoles taller, són només algunes de les accions que realitza la institució "amb l’objectiu de treballar per les persones i fomentar l’ocupació i el manteniment i creació d’empreses".
Afavorir la continuïtat de les empreses
Tan important com la creació d’empreses és afavorir la continuïtat i el creixement de les ja existents. En aquest sentit, el programa Reempresa, promogut per la Cecot, és un nou model d’emprenedoria i creixement empresarial que consisteix en un mecanisme segons el qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una companyia ja existent.
La col·laboració que s’ha presentat avui a la Diputació de Tarragona és fruit d’un conveni de col·laboració que aquesta institució i CECOT van signar el desembre del 2013. Totes dues institucions pretenen sumar esforços, informació i recursos per augmentar el rendiment d’un model de creixement empresarial que podria evitar el tancament d’empreses a la demarcació de Tarragona i salvaguardar llocs de treball. En aquest context, s’oferirà assessorament i s’impartirà formació a cedents d’empresa i reemprenedors sobre les característiques dels processos de compra-venda d’empreses i l’elaboració d’un Pla de Reempresa o de cessió.
El projecte Reempresa es complementa amb dues guies informatives –una enfocada als empresaris i l’altra per als emprenedors- i un portal web (www.reempresa.org) que recull tota la informació sobre el procés de traspàs, i que permet sol·licitar assessorament. Aquest projecte esdevé un mercat transparent a Internet on trobar l’oferta i demanda d’empreses.
Aquesta és una aposta per promoure un mercat que, tot i els reptes actuals derivats de la situació de crisi, segueix sent susceptible de generar un creixement econòmic. Per aquest motiu, es considera necessari promocionar, fomentar i facilitar la reempresa com un mitjà de supervivència del teixit empresarial actual i futur del territori.
A Catalunya, a l’entorn de 120.000 empreses i 258.000 treballadors podrien estar involucrats en processos de reempresa en els propers deu anys. Només a la demarcació de Tarragona serien unes 10.000 empreses i més de 23.000 treballadors. A més, les darreres dades indiquen que, només per raó de l’envelliment de la població, un nombre important de negocis canviaran de mans durant els propers 15 anys. Per tant, potenciar a aquells que volen cedir l’empresa per jubilació, prejubilació o canvi de domicili permetria mantenir un 45% de les companyies i dels llocs de treball, evitant la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat.