Roquetes (ACN).- La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) “ha pres posicions” de nou conscients que “venen temps molt durs” per a la defensa del riu. L’alerta ha crescut des de l’arribada de CiU a la Generalitat i el futur govern del PP a l’Estat. Més enllà de l’ombra del Pla Hidrològic Nacional (PHN) i la seva represa, la Plataforma porta anys denunciant que els canals de regadiu Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues facilitaran els transvasaments d’aigua de l’Ebre cap a Castelló i Barcelona. Justament, l’acte reivindicatiu d’aquest diumenge, on hi ha participat unes 200 persones, s’ha fet en un tram del canal de reg ebrenc on s’ha demanat un nou pla per aquests regadius i que es defineixi el cabal ambiental de l’Ebre.
Les reclamacions per la defensa de l’Ebre fa anys que es mantenen malgrat que quedés aparcat el Pla Hidrològic Nacional amb els governs a l’estat espanyol del PSOE. L’amenaça però ha crescut de nou per a la Plataforma en Defensa de l’Ebre, amb els canvis polítics, a Catalunya amb l’arribada de CiU a la Generalitat, i amb el futur govern per majoria absoluta del PP a l’Estat. Abans de les eleccions del passat 20N, la PDE va convocat l’acte reivindicatiu d’aquest diumenge, convençuts que “venen temps molt durs i que es patirà de nou”, segons ha apuntat un dels portaveus de la PDE, Manolo Tomàs. “La nostra lluita però no és política”, ha assegurat Tomàs. “Hem defensat i defensarem el riu i el territori mani qui mani”.
La protesta s’ha dut a terme en un tram del canal de regadiu Xerta-Sénia al terme municipal de Roquetes, al Baix Ebre. I és que en els últims anys la PDE ha estat denunciant que la construcció d’aquesta xarxa de reg, com també la del Segarra-Garrigues al riu Segre, a Lleida, son “mini transvasaments encoberts” d’aigua de l’Ebre cap a Castelló i Barcelona. Que les retallades pressupostàries no hagin afectat la construcció d’aquests regadius i que Castelló i Lleida estiguin constituint els seus propis Consorcis d’Aigües, és per a la PDE la certificació de la seva denúncia. “Tenim l’experiència de l’any 1981 amb el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) que va acabar amb un transvasament de l’Ebre i ens volem avançar”, ha assegurat el portaveu.
La PDE demana que s’estableixi el cabal ambiental de l’Ebre que fa anys que es reclama i que es modifiqui la planificació dels canals de reg. “En aquests moments volem marcar posicions. Els transvasaments no s’han aturat i s’està estafant a la gent de les comarques de Lleida i l’Ebre assegurant que tindran aigua per a regar quan en realitat les infraestructures son per a transvasar”, ha assegurat Manolo Tomàs.
La marea blava es reactiva malgrat que no han abaixat mai la guàrdia. Des de la PDE es torna a fer una crida a la mobilització. “La societat ebrenca ha de posicionar-se i mobilitzar-se si no vol que es prenguin decisions contraries als seus interessos”, ha demanat Tomàs.
L’apunt curiós de la protesta ha estat la incorporació de dos burros acompanyant el simbòlic llaç fet amb una canonada. Amb els animals, els antitransvasistes han volgut representar la persistència, la paciència, la humilitat, la tossuderia, i la lluita i el treball constant, valors que la Plataforma ha assumit com a propis.