La mesura ha estat llargament reivindicada per Gavà per pal·liar la regressió de la platja
La platja de Gavà rebrà una aportació extraordinària de 40.000 metres cúbics de sorra per fer front a la regressió de la platja i obtenir major garanties d’estabilitat d’aquest espai. Així ho han comunicat a l’Ajuntament de Gavà l’Autoritat Portuària de Barcelona i la Demarcació de Costes de Catalunya, depenent del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.
L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha explicat que “aquest anunci es produeix després de les reiterades peticions que hem fet des de l’Ajuntament per reclamar mesures urgents i permanents per pal·liar i evitar la regressió de la platja, un fenomen que ens preocupa molt i que observem que s’ha fet més evident en els últims anys”. La darrera gestió realitzada per l’alcaldessa va ser la petició que va traslladar personalment al director general del Port el passat 3 de juny. Pocs dies abans, el Ple de l’Ajuntament s’havia pronunciat en el mateix sentit, sense oblidar els nombrosos contactes realitzats amb responsables de l’Estat, del Port i també de la Generalitat.
En aquella reunió celebrada amb el Port, l’alcaldessa va exigir actuacions per pal·liar i evitar la regressió de la platja en punts concrets del litoral gavanenc, un fenomen que, segons estudis encarregats tant per la Generalitat com pel mateix Ajuntament, s’atribueix bàsicament a les obres d’ampliació del Port i a la manca d’efectivitat de les mesures correctores adoptades fins ara. Si bé el director general no va reconèixer explícitament la responsabilitat del Port en la regressió de les platges, sí que es va comprometre a traslladar les demandes de Gavà a la Comissió de Seguiment de la Declaració d’Impacte Ambiental de les obres d’ampliació del Port de Barcelona.
Ha estat en aquesta Comissió, que es va reunir la setmana passada, on s’ha aprovat l’aportació extraordinària de sorra en les zones més afectades del litoral gavanenc amb 40.000 metres cúbics. L’alcaldessa ha explicat que “aquesta aportació de sorra es portarà a terme al llarg dels anys 2016, 2017 i 2018 i, a partir d’ara, s’analitzaran tècnicament els punts i el moment més adients entre els serveis municipals i la Demarcació de Costes de Catalunya”. Aquesta solució, però, ni és la més econòmica ni és la més sostenible, tal i com ens explica Sánchez: “volem solucions a llarg termini ja que les aportacions de sorra no són les mesures més sostenibles ni econòmicament ni mediambientalment, i des de l’Ajuntament apostem per unes intervencions que siguin efectives i, sobretot, sostenibles”.
En aquesta línia d’acció és on seria important que es fes efectiu un dels compromisos que va adoptar el responsable del Port barceloní: traslladar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient la necessitat d’elaborar un informe que analitzi el funcionament de la dinàmica del litoral del sud de l’àrea metropolitana. Això seria important ja que a partir d’aquí es podria plantejar, si s’escau, la modificació de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de les obres d’ampliació del Port, tal com reivindica Gavà. En aquest sentit, l’Ajuntament ha explicitat que estudiarà amb màxima atenció els informes i el procés de revisió de la DIA per tal que s’assoleixin solucions globals i a més llarg termini per a la platja de Gavà.