Núria Ventura

Alcaldessa d'Ulldecona

Al sud del sud

“La política municipal és una sorpresa cada dia”

Ulldecona veu el seu patrimoni històric com un motor social i econòmic de futur
0
707

Visitem avui la comarca del Montsià, la més propera al País Valencià i allunyada de la principal àrea metropolitana del país. Allà hi trobem Núria Ventura, una periodista que exerceix com a alcaldessa d’Ulldecona.

El maig passat vostè va ser escollida alcaldessa d’Ulldecona per tercera vegada consecutiva. Què li han aportat, personalment, tots aquests anys a l’alcaldia?

Un aprenentatge en molts àmbits que no hauria obtingut de cap altra manera. I un temps compartit amb els veïns i les veïnes d’Ulldecona per desenvolupar projectes beneficiosos per al municipi.

Tot i que tinguis les coses molt planificades, la política municipal és una sorpresa cada dia. Sempre trobes coses noves per gestionar i cal que aprenguis tant dels encerts com dels errors. És un aprenentatge continuat.

Sempre trobes coses noves per gestionar i cal que aprenguis tant dels encerts com dels errors

Li hem demanat unes fotografies personals. Ens les vol explicar?

Sí. Una és del ball de mantons d’Ulldecona, una de les tradicions més boniques que tenim aquí. Tots els anys, durant les festes, ballem la jota. Enguany, a més, celebrarem unes festes especials, quinquennals, que ens portaran a engalanar els carrers en honor a la Mare de Déu de la Pietat. En el ball lluïm uns mantons de Manila i unes joies que són extraordinaris. Alguns d’ells tenen centenars d’anys.

També tinc una foto de la infantesa. És de 1983, quan es va constituir l’Ajuntament d’Ulldecona. Ma mare va sortir escollida regidora i jo estava asseguda a la primera fila de la sala de plens. Em fa gràcia perquè ara la història és a l’inrevés.

La darrera foto és del castell, un dels símbols del nostre poble, que ha viscut nombroses obres i projectes de rehabilitació en els darrers anys. És una de les moltes fotos en què apareixem cobertes amb mascareta, durant la pandèmia. Intentàvem que l’activitat del consistori no parés, malgrat les dificultats que teníem per fer qualsevol cosa.

A les eleccions de 1983 ma mare va sortir escollida regidora i jo estava asseguda a la primera fila de la sala de plens. Ara la història és a l’inrevés

Com ha canviat el municipi en aquests anys i què el fa diferent de la resta de municipis propers?

Ulldecona és un poble amb una història molt important, i que està ple de vestigis. El nostre lema turístic és, precisament, “un passeig per la història”, perquè tenim restes de totes les èpoques. Per exemple, tenim equipaments com el del castell que us comentava, o l’ermita de la Pietat, on hi tenim els Abrics, que són una representació d’art rupestre declarada Patrimoni de la Humanitat des de 1998.

Tenim també les oliveres mil·lenàries de l’Arion, que ens recorden el nostre passat agrari, especialment vinculat al sector de l’oli. És un orgull que després de tot aquest temps encara puguem admirar aquests arbres i, fins i tot, cuidar-los i produint oli de molta qualitat.

A banda de l’agricultura, tenim un sector extractiu de pedra de gran qualitat, que continua funcionant i que ha exportat a tot arreu. Entre d’altres llocs, a la Sagrada Família i per tot el país. Ulldecona és un poble fet per persones vingudes de totes parts del món. Tenim més de 40 nacionalitats diferents que també són la nostra riquesa. I ens dividim en cinc nuclis de població: Ulldecona, els Valentins, el Barri Castell, Sant Joan del Pas, les Ventalles i la Miliana. Cadascun amb les seves característiques i punts forts.

El nostre lema turístic és “un passeig per la història”, perquè tenim restes de totes les èpoques

Què caracteritzaria als ulldeconencs i les ulldeconenques?

Som un municipi de persones treballadores que tenen inquietuds culturals importants. Ulldecona sempre ha estat coneguda com la capital històrica i cultural del Montsià. I en els darrers anys hem tingut una producció cultural importantíssima, en qualitat i assistència de tot el territori.

També tenim una trajectòria associativa molt important i reconeguda. Com a detall us diré que tenim el Teatre Orfeó Montsià, que enguany compleix els cent anys. Va ser construït en aquell moment a jornal de vila, és a dir: per part de molts de treballadors i treballadores d’Ulldecona que van dedicar part del seu temps lliure. Podem imaginar el que aquesta fita va representar aleshores i ha representat durant aquests cent anys. El teatre s’ha convertit en un punt neuràlgic de la dinamització cultural i associativa local. Ha vist passar milers i milers de persones i d’activitats i esperem, amb les remodelacions que li fan falta, poder-lo gaudir molts més anys.

Ulldecona sempre ha estat coneguda com la capital històrica i cultural del Montsià

A banda del castell i del teatre, quins altres indrets emblemàtics té el municipi?

Podríem parlar, per exemple, del Patrimoni Mundial de les Pintures de l’art rupestre que comentava anteriorment. En els últims anys, a més, hem insistit molt per posar en valor el patrimoni, el coneixement, la recerca i la investigació de tots aquests actius. Estem organitzant diferents certàmens, com, per exemple, Patrimonium i campanyes d’excavació o de datació de les pintures, amb investigadors d’arreu del món.

Entenem el patrimoni com un fet dinàmic, que ens ajuda no sols a gaudir del que ens han llegat els avantpassats, sinó a fer de motor social i econòmic de present i futur.

En els darrers anys hem posat en valor el patrimoni, el coneixement i la recerca dels Abrics, unes pintures rupestres que són Patrimoni Mundial de la UNESCO

Per què creu que va guanyar les eleccions municipals de maig per tercera vegada?

El darrer mandat va ser molt complicat. Vam haver de gestionar la pandèmia sense tenir competències, ni informació. I nosaltres, a més, ens trobem molt a la vora del País Valencià, on la normativa era diferent, de manera que vam patir molts problemes municipals. Però vam estar al costat dels veïns i ens ho han premiat revalidant la confiança per aquests propers quatre anys.

Aquell mandat ens va servir per aprendre moltíssim, per confeccionar xarxes de veïnatge i que tothom tingués clar el valor de viure a Ulldecona.

Com que ens trobem molt a la vora del País Valencià, durant la pandèmia vam patir molts problemes municipals perquè allà la normativa era diferent

Quina ha estat la prioritat del seu govern durant tots aquests anys?  

En aquests anys hem assolit molts objectius. El més senzill seria anomenar algun dels equipaments o carrers que hem construït, però prefereixo posar en valor el que hem aconseguit en l’àmbit de les persones. No només en l’atenció de les persones grans, que també, sinó en projectes tan importants com el de la Fundació Ulldecona, que atén persones amb malalties neurodegeneratives i ajuda les seves famílies. També vam municipalitzar la residència de la tercera edat, i vam crear serveis d’assistència domiciliària i social… Finalment, tot això ajuda a dignificar la vida de la nostra gent gran i altres col·lectius, com ara els infants i la gent jove.

Ara mateix, quins serien els projectes més importants o reptes que tenen per davant?

Treballem en diferents àmbits. Aquesta setmana, per exemple, hem aconseguit aprovar el pla per a l’energia sostenible i el clima que preveu una sèrie de mesures per estalviar energia i complir els paràmetres que ens marca l’Agenda 2030. Us parlo, concretament, d’instal·lacions solars fotovoltaiques, d’enllumenat municipal més eficient, o de preparació per a l’emergència climàtica.

Tenen una bona situació econòmica per poder-ho assumir tot?

Sí. Per primera vegada, tenim una bona situació econòmica. Aquesta setmana hem aprovat els comptes de 2022. I Ulldecona ha estat a zero d’endeutament en els darrers anys. La situació de l’Ajuntament és bona, sí, però el finançament disponible no ens permet abordar totes les necessitats que tenim com a municipi. Parlo no només en quant a la prestació de serveis, sinó en quant a la millora d’alguns equipaments necessaris.

Per tant, la situació és bona, però no tenim prou recursos per afrontar les necessitats el present i el futur. Així doncs, una de les reivindicacions que fem des dels ajuntaments és la d’una llei de finançament i de clarificació de competències que ens ajudi a millorar la situació econòmica.

La situació de l’Ajuntament és bona, sí, però el finançament disponible no ens permet abordar totes les necessitats que tenim com a municipi

Com s’estructura l’Ajuntament en quant a equip professional i de govern?

Som un Ajuntament menut, amb vuit treballadors i treballadores. Això sense comptar el personal de la residència municipal, on hi tenim cinquanta persones. L’estructura tècnica és molt justa i ens convindria reforçar la plantilla amb algunes posicions importants.

En quant al govern municipal, està integrat per sis regidors i regidores de diferents àrees, molt vinculades entre si, que ens garanteixen un treball transversal de tots els projectes. Hi ha cinc dels regidors que repeteixen de l’anterior mandat i un que s’ha incorporat de nou. Així doncs, també tenim un equilibri entre les persones més veteranes i les que s’acaben d’incorporar.

Fan alguna mesura de promoció econòmica municipal?

Treballem colze a colze amb el sector privat en tots els àmbits per afavorir l’economia del poble. Abans us comentava la qüestió de l’agricultura, on tenim diferents projectes de valorització dels productes locals. Evidentment, això no ho fem sols, sinó de la mà de les cooperatives i les diferents empreses ubicades al polígon industrial de Valldepins,

El polígon té un teixit productiu molt important i gaudeix de condicions òptimes, molt ben situat i connectat amb l’autopista AP-7. El futur del municipi en aquest sentit està ben garantit.

Treballem colze a colze amb el sector privat en tots els àmbits per afavorir l’economia del poble

A banda del problema del finançament, quins altres problemes o reivindicacions comparteix amb els municipis de la zona?

Us en podria anomenar 50.000. Nosaltres tenim unes dimensions de municipi que no és ni gran ni petit i patim els problemes dels grans amb els recursos dels menuts, sense cap benefici.

Lamentablement, en els darrers anys hem hagut de fer front a situacions d’emergència com ara aiguats i temporals, que han fet malbé els camins de tot el terme i moltes explotacions agrícoles. Les altres administracions van comprometre uns recursos que han de destinar a pal·liar aquests danys i que no arriben als municipis. És una assignatura pendent: s’han fet moltes promeses sobre l’emergència climàtica que després desapareixen i nosaltres seguim sols davant dels problemes.

Patim els problemes dels grans municipis, però tenim els recursos dels menuts, sense cap benefici

Creu vostè que, des de Barcelona, o Madrid, es té prou en compte municipis com Ulldecona a l’hora de planificar el país?

Jo crec que no es tenen prou en compte. No és que els alcaldes o les alcaldesses vulguem ser protagonistes de la planificació, sinó que els nostres pobles ho són. El país no s’entendria sense pobles de tota mena i, per tant, els ajuntaments han de ser molt més escoltats del que ho són, i molt més ben representats.

A més, nosaltres que som al sud del sud, hem patit el problema de la centralització de totes les decisions. Coses que es decideixen a 200 Km de distància, no s’entenen aquí, perquè la realitat social de Barcelona o de les ciutats metropolitanes no té res a veure amb la d’Ulldecona o del Montsià.

No és que els alcaldes o les alcaldesses vulguem ser protagonistes de la planificació del país, sinó que els nostres pobles ho són

Núria Ventura es va formar en Filologia Catalana i va exercir com a periodista en diversos mitjans de comunicació fins que va accedir a l’Ajuntament d’Ulldecona, com a regidora, el 2003. Encara ara, diu, no sap si se sent més política que periodista o a la inversa. En qualsevol cas, la seva motivació ha estat la de voler millorar la vida del seu poble. Porta tres mandats seguits com alcaldessa, i coneix el que significa governar en majoria i en coalició.

QÜESTIONARI IMPERTINENT

  • Un llibre especial: qualsevol de Gabriel García Márquez.
  • Una pel·lícula: Fa molt de temps que no vaig al cinema.
  • Una cançó: “Mediterráneo”, de Joan Manuel Serrat.
  • Un plat de cuina: El menjar blanc.
  • Una beguda: La Coca-Cola.
  • Un país:
  • Un viatge que hagi fet o li agradaria fer: Líbia em va marcar molt. Ara seria impossible.
  • Un esport: Bàsquet.
  • El que més valora d’una persona: La sinceritat.

 

Ulldecona

Ulldecona, al Montsià, té una població de 6.300 persones, repartides en 3.600 cases i cinc nuclis: Ulldecona, els Valentins, el Barri Castell, Sant Joan del Pas, les Ventalles i la Miliana. Compten amb població provinent de més de 40 nacionalitats. I, malgrat tota aquesta modernitat, la vila transmet una història antiga y viva. El seu un origen medieval s’explica com a frontera entre el regle de València i la Corona d’Aragó, juntament amb Alcanar i la Sènia. D’aquell temps en queda un castell, l’església de Sant Lluc i una tradició festiva de la Passió, que és de les més primitives que es guarda al país. També son especialment destacables les pintures rupestres del conjunt arqueològic, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, o els propers olivers mil·lenaris. L’oli és, precisament, un dels pilars de l’economia local.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.