L’alcalde de Mataró, David Bote, considera que la participació ciutadana és un dels “reptes pendents” del mandat
David Bote ha explicat que la feina política “val la pena” i que ajuda a “fer realitat allò en el que un creu”, malgrat ser també un gran “repte”. L’alcalde de Mataró ha animat així els alumnes de Ciències Polítiques de la UPF a dedicar més temps a l’activisme social i polític en el marc d’un diàleg organitzat per alcaldes.eu i la pròpia facultat. A més, ha dit, “aquest és un debat que s’està plantejant malament, perquè, entre tots, hem convertit la política en un espai de desconfiança, en què es qüestiona contínuament la feina i les retribucions dels polítics”. Ha advertit que “això planteja un problema perquè, finalment, no hi haurà ningú que vulgui dedicar-se a fer política”.
El diàleg ha servit per donar una visió panoràmica de present i de futur de la capital del Maresme, així com dels projectes que la pandèmia, o la lentitud burocràtica, han aturat sensiblement. Un d’ells, el del Parc d’Economia Circular, és un projecte que “ha d’integrar la participació de veïns i veïnes, administració i empreses”, del que ja s’ha projectat una primera fase amb una dotació de 18 milions d’euros. No obstant, la lentitud dels processos burocràtics, juntament amb les troballes de restes arqueològiques i de residus d’altres instal·lacions industrials prèvies, ha generat un “decalatge molt important” en la posta en marxa del projecte.
Bote ha explicat que la seva visió de la política ha estat sempre la de la proximitat i que intenta, com pot, “apropar-se a cada ciutadà”. Considera que en els darrers anys, la política ha “avançat molt” en matèria de retiment de comptes, però, en canvi, la participació segueix sent un dels “reptes pendents de millora” a la ciutat. Ha recordat que els pressupostos participatius van ser posats en marxa en l’anterior legislatura, però que no van comptar amb un seguiment majoritari i ha admès que cal seguir treballant. Igualment ha explicat que, en aquesta legislatura pretenia generar certa “sacsejada” en el mecanisme de participació, però que la pandèmia ha fet que les prioritats canviessin.
El cicle “Alcaldes i Universitat”, organitzat per alcaldes.eu i la UPF acosta alcaldes i alcaldesses del país a les aules de la Facultat de Ciències Polítiques, a fi de propiciar la interacció amb estudiants de grau.
La notícia en altres mitjans: