En declaracions als líders, la presidenta del Parlament, Metsola, va reiterar el suport inquebrantable del Parlament a Ucraïna. Va demanar un enfocament europeu coordinat per garantir la integritat de Schengen.
A Ucraïna
Han estat gairebé 1.000 dies d’agressió a Ucraïna. Continuarem i hem de mantenir-nos al costat d’Ucraïna, i igualment hem de reforçar els nostres esforços per la pau. Una pau arrelada a la llibertat; que està ancorat en la dignitat i que es construeix sobre la justícia. Una pau que no és una capitulació. Una pau que protegeixi els nostres valors. Qualsevol cosa menys que això no és una pau real.
Quan parlem del futur d’Ucraïna i de posar fi a aquesta terrible guerra, hem de tenir clar: només una Ucraïna forta i sobirana ho pot aconseguir. El Parlament Europeu es manté ferm en la seva convicció: res d’Ucraïna sense Ucraïna.
La setmana vinent, el Parlament Europeu farà una votació final al ple per donar suport a Ucraïna amb un préstec excepcional d’assistència macrofinancera de fins a 35.000 milions d’euros. Políticament i tècnicament, estem orgullosos d’haver fet la nostra feina.
A l’Orient Mitjà
Al costat de la recent escalada al Líban, que inclou ara les Forces Provisionals de les Nacions Unides al Líban, és més crític que mai trobar una solució sostenible i fer-ho amb urgència. Europa té un paper a jugar aquí i no se’ns troba mancats.
La posició del Parlament Europeu és clara. Les nostres crides per a l’alliberament immediat dels ostatges restants es mantindran ferms. Les nostres crides a un alto el foc continuaran sent decidides. Els nostres esforços cap a la desescalada continuaran sent forts. I la nostra feina per una pau real, digna, sostenible i a llarg termini a la regió, basada en dos Estats que donin una perspectiva real als palestins i la seguretat a Israel, es mantindrà inquebrantable.
No podem ignorar els efectes dominals de la inestabilitat. El que passa a l’Europa de l’Est, al Pròxim Orient, al nord d’Àfrica o a qualsevol altre lloc prop de les nostres fronteres, no només es queda aïllat, sinó que té conseqüències per a Europa. Enlloc això és més visible que en l’àmbit de la migració.
Sobre la migració
El Pacte d’Asil i Migració de la UE, que vam adoptar a principis d’any després d’una dècada d’atzucac polític, ofereix un camí cap endavant. Però no funcionarà si, en moments de pressió, soscavem allò que hem construït junts. Per això és important que intensifiquem els esforços per implementar ràpidament el Pacte.
El nostre marc comunament acordat que protegeix les nostres fronteres, però que també és just amb aquells que tenen dret a protecció, que és ferm amb aquells no elegibles i que han de ser retornats de manera segura i ràpida, i que, de manera crítica, és dur contra les xarxes de tràfic. inclosos estats malignes com Rússia i Bielorússia que utilitzen amenaces híbrides, s’aprofiten de la migració vulnerable i armament.
La naturalesa d’aquestes amenaces híbrides [procedents de Rússia i Bielorússia] ens obliga a pensar fora de la caixa. Hem de respondre a aquells actors que busquen abusar dels sistemes que hem construït per a la millora de l’home, contra la mateixa humanitat que estan destinats a protegir. I ho podem fer dins dels paràmetres dels nostres valors i marcs legals.
La clau aquí és la cooperació. La solució real és una solució europea, una solució àmplia, holística i sostenible. Perquè només un enfocament europeu coordinat pot garantir la integritat del nostre espai Schengen.
El discurs complet de la presidenta Metsola es pot consultar aquí.