Francesc Barbero, president del Consell Comarcal: “Cal actuar i prendre mesures avui perquè aquest procés no suposi una pèrdua de la qualitat de vida de la gent”
El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre està en ple procés de creació del Pla d’Envelliment Comarcal, el qual ha començat amb la diagnosi de la situació per, posteriorment, crear accions per a millorar la qualitat de vida de les persones grans. Aquest dimarts, 9 d’abril, ha tingut lloc una trobada comunitària amb les persones participants del procés participatiu que ha dut a terme la Cooperativa FITES durant un any. Aquest procés ha estat qualitatiu i d’escolta activa, on s’han realitzat entrevistes en profunditat a persones grans que voluntàriament han acceptat participar de la gravació d’un documental envers la solitud invisible a la comarca. Aquestes persones prèviament van participar amb entrevistes qualitatives sobre la diagnosi de la solitud no volguda. En la diagnosi de l’envelliment i de la solitud també han participat agents claus al territori d’altres departaments, entitats del tercer sector, associacions de gent gran, de joves i de dones, així com ajuntaments de la comarca. Dels resultats obtinguts s’ha creat un breu documental on parlen quatre dones de la comarca que viuen soles i se senten soles, ja que el perfil de persones que sofreixen aquesta situació és el de dones viudes i majors de 75 anys.
La Ribera d’Ebre té un 25% de la població que és major de 65 anys i les projeccions demogràfiques apunten que d’aquí a 12 anys serà un 35%, per tant, segons ha declarat el president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, “és obvi que cal actuar, cal prendre mesures avui perquè aquest procés no suposi una pèrdua de la qualitat de vida de la gent i volem que la Ribera d’Ebre sigui i es percebi com una comarca compromesa amb les persones grans. Això ho farem a través de feina i dedicant-hi recursos i començant sabent on som”. A banda d’això, el president ha explicat que “som conscients del repte que suposa l’envelliment a la nostra comarca, ja que els pròxims anys hi haurà un relleu generacional, fruit del baby-boom, la generació que va nàixer als anys 50 i 60. Aquestes persones s’aniran jubilant, però és que ja estem en un procés d’envelliment accentuat, i tenim al davant un repte a tots els nivells: demogràfic, social, econòmic i laboral, que provoca situacions de tota índole, algunes de les quals ens preocupen especialment, com la solitud no volguda, que és més present en edats més avançades i acaba impactant sobretot en les dones”.
Per la seua banda, Juanma Jaramillo, director territorial de Drets Socials a les Terres de l’Ebre, ha dit que “d’aquí a uns anys, quan augmenti la població major de 65 anys, tindrem moltes més persones que necessitaran cures i les administracions haurem de posar recursos”. A més, després de la Covid-19 “vam veure la importància de l’activitat física i cognitiva per a les persones grans i, per tant, també la importància dels vincles en la comunitat, la lluita contra la solitud no volguda i la necessitat d’impulsar un envelliment saludable. En conseqüència, hem d’impulsar accions amb l’objectiu d’endarrerir al màxim el moment en què una persona necessita ajuda pel seu dia a dia”.
Finalment, Neus Miró, president de la Cooperativa FITES, ha aprofundit en la idea d’enfocar el fenomen de l’envelliment “com un component estratègic i crucial”. Segons ha afirmat Miró, “hem de donar una planificació i visibilitzar la situació, perquè si no hi haurà un gruix poblacional de persones de les quals no atendrem les seues necessitats. Avui, atendre les necessitats de les persones majors de 65 anys, vol dir atendre tota una diversitat d’opcions i des de FITES volem posar l’accent en què és una oportunitat de desenvolupament per al territori perquè normalment s’associa l’envelliment a alguna cosa pejorativa i hem de fer un esforç com a comunitat i donar-li la volta”.
Des del Consell Comarcal, amb l’ajuda de la Cooperativa FITES, es crearan accions per donar resposta a aquest repte perquè queda molt recorregut per a fer. Es vol posar sobre la taula la necessitat de posar al centre la realitat de l’envelliment, fet que porta implícit tenir en compte la perspectiva feminista i de les cures. La presidenta de FITES ha afirmat que “estem a un context patriarcal que tendeix a relegar la gestió de l’envelliment a l’àmbit domèstic i privat i això accentua el paper de la dona. Per tant, és important posar el focus aquí per no generar precarietats laborals”. La trobada comunitària d’aquest dimarts ha estat un punt i seguit en aquest procés d’accionar polítiques d’envelliment a la comarca, les quals es pretén que acabin transcendint i millorant la qualitat de vida de les persones grans de la Ribera d’Ebre.
Font: Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre