La ruta dels murals de la Bisbal del Penedès

0
121

La Bisbal del Penedès va ser l’escenari, del 22 al 24 de setembre de 2023, de la primera edició del festival GraffTech Fest, promogut des de l’empresa Suite of Art. Ara, el municipi llueix un total de 27 pintures murals, ja que les noves pintures s’han sumat a les que ja s’havien fet al municipi durant els darrers anys. Moltes d’aquestes obres inclouen realitat augmentada i, a través de la tecnologia mòbil, obren les portes a imatges i missatges relacionats amb cada obra o a universos plens de fantasia.

En el marc del GraffTech Fest, un total de 16 artistes vinguts d’arreu han omplert murs i façanes d’art. Veïns i veïnes del municipi i persones d’altres indrets han pogut gaudir de la creació d’un mural des del primer minut. Val a dir que, per facilitar la visita de les pintures, tots els murals de la Bisbal del Penedès estan geolocalitzats i es poden trobar a Google Maps. Una vintena d’obres, a més, inclouen realitat augmentada i els visitants poden apropar el mòbil a les pintures per descobrir que s’amaga en cadascuna d’elles.

Els artistes que han fet possible aquestes obres són: Lalone, Mateo Lara Jiménez, Bublegum, Christian Sasa, Eslicer, Decima, Fran Castro (Cosa.v), Nesui, Jotalo, Konestiloart, Ruldisseny, Nauni, Danklabara, Deleon (Mèxic), Nihao (Brasil)  i la bisbalenca Zaranoia. Els temes de les pintures de la Bisbal del Penedès són diversos, però la majoria estan centrats en temes bisbalencs, com ara la transhumància, la pagesia, els tres tombs, els animals -com ara l’àliga cuabarrada- i les plantes autòctones, la vinya i la collita… i també s’han inclòs temes més universals, com ara el pas del temps, el món dels infants, la salut, l’art universal -hi ha un mural que recrea part de l’escultura El Discòbol, de Miró- i la fantasia. 

L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicat que “estem molt contentes i orgulloses del poble que tenim i del fet que cada cop sigui més bonic. Aquests disset murals se sumen als altres murals que hi ha al municipi: dos a l’edifici antic de l’escola; el mural amb sis imatges dels anys 40 i 50 del segle passat dels tres tombs (14 x 2 metres) que hi ha a l’Era de Batre; el de la caseta de la llum de l’Era de Batre; el del Rebost solidari; el de la pista de l’Esplai; els dels dipòsits d’aigua del Priorat, l’Esplai, Can Gordei i la Miralba. Per tant, tenim gairebé una trentena de pintures murals al municipi, que el fan més bonic i que, a més, són un gran atractiu perquè les persones d’altres contrades vinguin a visitar la Bisbal”.

Ferré s’ha mostrat “molt agraïda amb tots els artistes, ja que han fet una feina impecable i, a banda de ser uns grans artistes i professionals, són una gent molt maca que han estat en contacte constant amb la gent que ha anat a visitar els murals quan estaven treballant-hi. També vull agrair la feinada feta pel bisbalenc Jaume Junqué de l’empresa Suite of Art, que ha fet possible aquest festival al municipi, i la feina de coordinació feta per la regidora de Turisme, Judith Vidal, que ha apostat des del primer minut en aquest projecte que combina art de carrer i tecnologia, un esdeveniment que ha col·locat la Bisbal del Penedès en el mapa dels municipis amb un gran atractiu turístic”.

El bisbalenc Jaume Junqué, CEO de l’empresa Suite of Art, s’ha mostrat molt satisfet pel fet que “la iniciativa ha estat un èxit i tant els artistes com els visitants han gaudit molt d’aquest cap de setmana. Ara, la Bisbal del Penedès té uns carrers plens d’obres d’art que, a partir del proper cap de setmana, també seran la porta d’entrada a l’univers de la realitat augmentada”. Junqué ha afegit que “la Bisbal pot dir amb el cap ben alt que és el primer municipi del món que ha acollit un festival que combina l’art de carrer i la realitat augmentada en totes les seves obres”. Jaume Junqué ha explicat que “aquest cap de setmana tindrem enllestida la configuració de la realitat augmentada als murals i, quan les persones apropin el mòbil a les pintures, podran veure com les obres cobren vida”. Com a emprenedor, el Jaume Junqué espera “poder portar el festival a diversos punts del món i, per descomptat, també a altres punts de la comarca i del país”.

MAPES I CODIS QR PER FER LA RUTA DELS MURALS:

Mapa del recorregut per veure les pintures murals amb realitat augmentada de la Bisbal del Penedès en JPGBaixa

Codis QR de la ruta dels murals en format PDFBaixa

UBICACIONS A GOOGLE MAPS (inclou altres murals sense realitat augmentada)

https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1cVZsHrjJBuMMB99NNbhmWRzrgwWoEpk&ehbc=2E312F

Font: Ajuntament de La Bisbal del Penedès

La Bisbal del Penedès

La Bisbal del Penedès, a la comarca del Baix Penedès, és una població envoltada per les serres del Montmell i Santa Cristina. Compta amb una superfície total de 32,58 km² i una població que ha crescut de manera molt notable en els darrers 20 anys, fins arribar als 4.200 habitants (el 1998 només en tenia 1.900). La vila es troba a 186 metres sobre el nivell del mar, i la riera de la Bisbal travessa tant el terme com el nucli urbà, tot i que actualment només porta aigua en moments de pluges fortes. Fonts com la dels Àlbers i la de Mossèn Palau, avui desapareguda, encara són punts d’interès.

A la Bisbal hi ha diverses urbanitzacions sorgides durant els anys seixanta i setanta, com Can Gordei, la Masieta i el Papagai. A més, la seva ubicació estratègica garanteix una excel·lent connexió amb municipis propers com el Vendrell o Tarragona, gràcies a l'autopista A-2 i la proximitat amb l'A-7, facilitant l'accés ràpid a ciutats importants com Barcelona, Lleida o València.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.