La comarca va generar l’any passat 9.655 tones de residus municipals
La Segarra va reduir un 5% la generació de residus municipals durant el 2013 en comparació a l’any anterior, mantenint així la tendència a la baixa dels darrers anys. En concret, la comarca va generar 9.655 tones de residus municipals. De totes les fraccions de residus la que més va disminuir és el rebuig o fracció resta, que inclou aquells materials que no es poden aprofitar i es dipositen a l’abocador. D’aquesta manera, durant el 2013 la Segarra va mantenir els índexs de reciclatge, que se situen entre els més alts de Catalunya, tot i que la reducció del 10% en la recollida de cartró en bona part pels robatoris d’aquest material. Altrament, l’ús de les deixalleries de la comarca es va incrementar.
La Segarra es va mantenir l’any 2013 com una de les comarques amb un major índex de reciclatge del país, segons les dades que ha presentat el Consell Comarcal. Pel que fa a la recollida i tractament per tipologia de residu es van recollir gairebé 1.960 tones de fracció orgànica, 590 d’envasos, 600 de paper/cartró i més de 500 de vidre. El paper i cartró recollit va disminuir considerablement, concretament un 10 %, fet que des del Consell Comarcal atribueixen principalment als robatoris que pateix aquest material. Aquest problema també es pateix a les deixalleries comarcals i a més del cartró també afecta la ferralla i els residus d’aparells elèctrics i electrònics.
Cal destacar també l’increment de l’ús de les deixalleries comarcals (situades a Cervera i Guissona, a més de la deixalleria mòbil que recorre les diferents poblacions de la Segarra), especialment la de Guissona, que va entrar en funcionament a finals de l’any 2011 i que entre el 2012 i el 2013 ha augmentat un 30% el nombre d’usuaris.
Altrament, el Consell Comarcal de la Segarra va participar la setmana passada a la taula rodona sobre els sistemes de depòsit, devolució i retorn dels residus organitzada a Barcelona per la Fundació de prevenció de residus. La xerrada dirigida al món local va servir per mostrar els sistemes de recollida que aplica la Segarra i de quina manera s’han mancomunat serveis per la viabilitat tècnica i econòmica a la comarca.