La xifra d’entitats participants creix un 10% i s’assoleix el màxim històric amb 91 entitats adherides a la província de Lleida.
La participació d’operadors de transport i entitats de la societat civil són les que presenten un creixement més fort, amb un 133% més d’operadors adherits i un 13% més d’entitats respecte l’edició de 2013.
Xifra rècord en les adhesions a la Setmana de la Mobilitat a Lleida
Des del proper dissabte 21 i fins al 29 de setembre, Catalunya celebra un any més la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que, sota el lema “Fem el carrer més nostre!” cerca noves formes de mobilitat i d’alleugerir el domini absolut del cotxe particular en favor d’un transport més sostenible.
A l’Àrea de Lleida, durant aquesta setmana, 57 municipis, 10 consells comarcals i 24 entitats de les comarques de Lleida faran nombroses activitats amb l’objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació social sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l’ús inadequat del cotxe a la ciutat.
L’ATM de l’Àrea de Lleida juntament amb les 91 entitats adherides a la Setmana, entre les quals hi ha ajuntaments, consells comarcals, empreses operadores i altres entitats han preparat 150 activitats lúdiques que es duran a terme al llarg d’aquesta setmana, a cadascun dels municipis adherits, moltes d’elles amb caràcter permanent per a aconseguir una mobilitat més sostenible i segura.
A l’Àrea de Lleida la implicació dels municipis en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura ha assolit un nou rècord de participació, amb un increment del 10% en el nombre d’adhesions respecte l’edició anterior. L’any 2013, les entitats adherides foren 83, l’any 2012, 69 i l’any 2011, 58.
Els objectius principals de la Setmana són els següents:
- Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
- Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
- Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
- Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
- Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
Activitats organitzades
Entre tots els actes que es celebraran val la pena destacar la Cursa per la Mobilitat Escolar, que organitza l’ATM juntament amb l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i l’Agenda 21 de l’Ajuntament de Lleida l’objectiu de la qual és comparar el temps, però també els costos ambientals i socials (accidents, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica…), que els diferents modes de transports (bus, tren, bici i vehicle privat) necessiten per a realitzar un mateix recorregut.
Cal destacar també les pedalades i caminades, hi ha un total de 42 pedalades, organitzades la majoria, entre els dos últims caps de setmana de setembre i el primer d’octubre. I pel que fa a les caminades, hi ha un total de 70 caminades organitzades repartides segons la seva temàtica en caminades saludables, verdes i culturals. També s’organitzaran tallers, demostracions de conducció eficient i jornades educatives i de sensibilització de la ciutadania.
Enguany, la ciutadania també podrà participar en el concurs fotogràfic ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2014. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals de l’àmbit de Catalunya i aquelles que, a més, incloguin l’etiqueta georeferenciada #Mobilitat2014_ATMlleida optaran a un abonament personal de transport per tot l’any 2015 que ofereix l’ATM.
D’altra banda l’ATM de Lleida distribuirà a partir d’avui i fins al dia 30 de setembre 3.000 fundes per a les targetes de transport i lliurarà el premi al guanyador de l’acció “Guanya un any de transport públic gratuït” que ha consistit en la realització d’un càsting entre persones que viatgen regularment en transport públic i han explicat la seva experiència de mobilitat davant la càmera. Els vídeos testimonials es difondran a través de youtube les dues properes setmanes i la persona seleccionada obtindrà tot l’ús que faci de la xarxa de transport públic integrada durant 2015 de franc.