Aquestes dues preocupacions emergeixen de l’últim baròmetre semestral, corresponent al desembre del 2017, i releguen el turisme, que el mes de juny era considerat el problema més important de Barcelona, al quart lloc, que comparteix amb l’atur i les condicions de treball.
Imatge de la presentació. Foto. Aj. Barcelona.
El context polític també és el tema d’actualitat que s’ha incorporat en aquesta edició de l’enquesta, del qual es desprèn que més de la meitat de la ciutadania (52,6%) creu que els darrers esdeveniments tenen conseqüències negatives per a la ciutat, i que una gran majoria està en contra de l’empresonament dels líders polítics (80,5%), de l’aplicació de l’article 155 (75,9%) i de la declaració unilateral d’independència 62%).
En concret, les pitjors conseqüències per a Barcelona derivades del context polític afectaran l’economia de la ciutat, la convivència i la imatge internacional de Barcelona. En canvi, la majoria no preveu cap conseqüència negativa sobre el funcionament dels serveis de la ciutat. En aquest sentit, per al 33% dels enquestats, el més beneficiós per a Barcelona seria que Catalunya fos un estat independent, per al 27%, que fos un estat dins una Espanya federal, i per al 19% que es mantingués com una comunitat autònoma.
Segons el consistori, aquestes xifres posen de manifest la pluralitat d’opinions que conviuen a la ciutat. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha remarcat: “Amb aquests resultats, la ciutadania diu que això no es resol amb l’empresonament de líders polítics ni activistes socials, ni amb fiscals ni jutges, ni amb sortides unilaterals. Es resol amb més política i posant Barcelona al centre de les prioritats.”
Es manté la bona valoració de l’Ajuntament de Barcelona
Malgrat el context d’incertesa, es manté la valoració positiva de l’Ajuntament de Barcelona, que continua sent l’Administració més ben valorada, per davant de la Generalitat i l’Estat. Així, un 54,8% dels barelonins i les barcelonines consideren que la gestió municipal és molt bona o bona, un percentatge que es manté estable respecte al baròmetre de juny.
D’altra banda, la complicada situació política no ha deteriorat de manera significativa la percepció de millora econòmica, que es dona tant en l’àmbit de Barcelona com de Catalunya, ni la percepció de l’economia familiar.
Valoració política
Pel que fa a la política municipal, l’alcaldessa és la líder municipal més ben valorada per primer cop, amb 5,3 punts. La segueixen Alfred Bosch amb 5,2 punts i Xavier Trias, que n’obté 4,9 de mitjana. Jaume Collboni rep una valoració de 4,8; María José Lecha, 4,6; Carina Mejías, 3,1, i Alberto Fernández Díaz, 2,4 punts de mitjana.
Amb relació a la intenció de vot, si ara se celebressin eleccions municipals, ERC obtindria un 16,5% dels vots, seguit de molt a prop de Barcelona en Comú, amb un 16,3% dels vots. Quant a la resta de formacions, el PSC tindria un 9,3% de percentatge de vot seguit de Ciutadans (6,4%), PDeCat (5,8%), la CUP (3,6%) i el PP (1%).