31.01.12 – BARCELONA • Barcelonès

La societat civil catalana reclama un pacte fiscal just per Catalunya en un acte conjunt a l’Ateneu Barcelonès

0
277

Barcelona (ACN).- La societat civil catalana ha fet pinya aquest dimarts al vespre per reclamar un pacte fiscal just entre Catalunya i l’Estat. En un acte a l’Ateneu Barcelonès, els presidents de Foment del Treball, la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, i els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, han demanat el concert econòmic per Catalunya, un instrument “urgent” per superar “l’asfíxia econòmica” a què l’Estat sotmet l’economia catalana. Així mateix, els participants han coincidit en assenyalat que el pacte fiscal és una “reivindicació històrica” que ha de servir per superar la crisi i mantenir l’Estat del Benestar a Catalunya.

A l’acte, hi han intervingut el president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, Miquel Roca i Junyent, el president del Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, el president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baldiri Ros, el president de l’Ateneu Barcelonès, Francesc Cabana, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, i el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego.

Un dia abans de la reunió entre els presidents català i espanyol, Artur Mas i Mariano Rajoy, Roca ha alertat que tot i que Catalunya té la mateixa “tenacitat en demanar” el pacte fiscal, l’Estat manté la “tenacitat de no donar”. Tot i això, el polític català ha assegurat que “no hi ha discussió en el dret de Catalunya de gestionar els seus propis impostos. Per això aportem aquesta veu col·lectiva en la defensa d’aquesta reivindicació”.

“L’autonomia financera és la muralla al desenvolupament del país. És l’instrument per asfixiar les reivindicacions nacionals de Catalunya”, ha manifestat Roca. El polític nacionalista ha assegurat que aquest és un tema “urgent” que no es pot posposar perquè hi ha una “crisi generalitzada”, i que aquesta crisi té una expressió especialment “virulenta” a Catalunya.

“És inacceptable que l’argument per no cedir en el pacte fiscal sigui que no hi ha confiança envers Catalunya” o que “no sigui constitucional, ja que el tenen altres territoris”, ha afegit el polític. “Reivindiquem el concert econòmic com una necessitat, perquè Catalunya té dret de decidir sobre les seves necessitats. És un plantejament senzill d’entendre”, ha prosseguit Roca.

Sindicats i patronal, units pel pacte fiscal

Per la seva banda, Gallego ha demanat que Catalunya disposi d’un “concert econòmic solidari”, que permeti recaptar els impostos a l’Agència Tributària Catalana i alhora permeti que es redistribueixin els impostos entre territoris, sempre que els nivells de serveis públics estiguin relacionats amb l’esforç fiscal de cada comunitat.

També des de l’àmbit sindical, Álvarez ha explicat que els darrers acords de finançament han estat avenços, però que aquest cop cal “fer un pas endavant significatiu”, ja que Catalunya necessita els seus recursos per poder garantir drets bàsics, l’Estat del Benestar i millorar les seves infraestructures. Així mateix, el líder de la UGT ha assenyalat que no pot seguir la competència fiscal a Europa o a l’interior de l’Estat, ja que porta al ‘dumping fiscal’.

Gay de Montellà ha indicat que Catalunya necessita un nou pacte fiscal que reparteixi millor “l’esforç fiscal” al conjunt de l’Estat. “Avui fem memòria d’una voluntat expressada fa un segle i que encara té vigència”, ha assegurat. El president de Foment ha explicat que Catalunya ha contribuït al desenvolupament de territoris de part de l’Estat, que ara ja es troben en una situació millor que fa 30 anys.

“Apostem per un sistema impositiu català que tingui en compte la solidaritat, però que en cap cas perllongui el dèficit fiscal del 8% del PIB de Catalunya”, ha indicat Gay de Montellà. En aquesta línia, el president de l’Institut Agrícola Català ha demanat que el pacte fiscal serveixi perquè Catalunya pugui tenir una economia competitiva.

Una reivindicació històrica

Durant l’acte, s’ha recordat un dels precedents històrics de la reivindicació d’un pacte fiscal just entre Catalunya i l’Estat. L’any 1899, l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, en nom de l’Ateneu Barcelonès, va ser un dels cinc presidents barcelonins que va demanar el concert econòmic per a Catalunya. El missatge conjunt es va presentar a la reina Maria Cristina.

Els altres quatre presidents que van acompanyar Domènech i Montaner van ser el del Foment del Treball, el de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, el de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre i el de la Lliga de la Defensa Industrial i Comercial. De les cinc institucions, n’hi ha quatre que es mantenen, han destacat els participants.

Per la seva banda, l’actual president de l’Ateneu ha recordat que en aquella ocasió no es va aconseguir l’objectiu, tot i que la van reclamar entitats molt diverses de la societat civil catalana. El president de l’Ateneu ha demanat que es repeteixi aquella “unitat d’acció” en la reclamació del pacte fiscal.

Representació del món polític, sindical i empresarial

També han assistit a l’acte el conseller d’Economia i Competitivitat, Andreu Mas-Colell, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, l’expresident de la Generalitat. Jordi Pujol, l’exconseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, o el sindicalista Camil Ros. Així mateix, l’esdeveniment ha aplegat representants de diversos partits política catalans amb representació parlamentària, com Oriol Pujol (CiU), Rocío Martínez-Sempere (PSC), Anna Simó (Esquerra) o Dolors Camats (ICV).

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.