Imatge d'un momenet de la Taula de Mobilitat. Foto: Ajuntament de Castellar del Vallès

La Taula de Mobilitat debat les propostes sobre el futur Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Castellar del Vallès

0
90

6 de juny

La Sala Lluís Valls Areny d’El Mirador va acollir dimarts, 4 de juny, una sessió de la Taula de Mobilitat en què es van presentar les propostes d’actuació del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de què es dotarà el municipi a partir d’aquest any una vegada hagi finalitzat el procés de participació i s’aprovi per part del Ple municipal.

Unes 25 persones, entre ciutadania a títol individual, representants d’entitats i tècnics i representants municipals, van fer una dinàmica participativa a càrrec de l’empresa Índic amb l’objectiu d’acabar de configurar el nou full de ruta pel que fa a la mobilitat a l’interior del municipi, un document subvencionat per la Diputació de Barcelona que ha estat elaborat per la consultora Alomon.

El regidor de Mobilitat, Aleix Canalís va agrair als i les participants les aportacions realitzades en aquesta sessió i va explicar que les actuacions previstes al PMUS “continuen amb la línia de pacificar el centre urbà, afavorir els desplaçaments a peu i en bicicleta amb mobilitat sostenible, reduint l’ús de vehicles motoritzats gràcies a l’establiment d’àrees d’aparcament dissuasives i a la potenciació de l’ús de l’aparcament soterrat de la plaça Major com a alternativa a l’aparcament en superfície”.

Altres aspectes destacats al pla d’actuació, segons el regidor, són: “la millora de la connexió interna del nucli urbà amb Sant Feliu i les urbanitzacions, amb camins i carrils bici, o la millora de la connectivitat amb la carretera de Sabadell perquè es puguin augmentar les freqüències del transport públic gràcies, entre altres, a la posada en marxa del carril BRCAT a la B-124”

A més, el PMUS també incorpora la demanda d’integrar Castellar a la zona tarifària de Sabadell per tal que s’elimini “aquest greuge comparatiu amb altres municipis, i més tenint en compte que bona part de la mobilitat de Castellar amb altres municipis passa per Sabadell”, afegeix Canalís. 

8 línies d’actuació

Les principals actuacions del nou pla s’agrupen en vuit eixos: en primer lloc, destaca la consolidació de l’Illa del Centre i la recuperació i renaturalització de l’espai públic, amb accions com la definició d’una Zona de Baixes Emissions, la pacificació de l’eix Passeig – carretera de Sentmenat, la definició d’àrees residencials d’accés exclusiu per a veïnat o la realització d’un estudi sobre l’aparcament de la plaça Major, entre altres. 

Un altre grup d’actuacions s’emmarca en el foment d’una mobilitat de vianants activa i accessible, amb actuacions com la relació d’un pla d’itineraris accessibles, l’adaptació i promoció d’un “metrominut” que mostra un temps aproximat en els recorreguts dels desplaçaments a peu entre els principals espais i equipaments de la vila o la connexió de vianants amb les urbanitzacions. 

Un tercer paquet de mesures té per objectiu l’impuls de la mobilitat ciclista mitjançant l’ampliació i la millora en la identificació de la xarxa de vies de convivència entre vehicles i bicicletes als carrers on la velocitat és de 30 km/h o menys, així com la senyalització i manteniment de la infraestructura ciclista.

El pla també proposa l’adaptació del transport públic urbà a les necessitats dels usuaris. En aquest sentit, es plantejar realitzar un estudi de la demanda per a la millora del transport urbà i sol·licitar a la Generalitat la millora i adaptació dels serveis de la xarxa de transport públic interurbà a les necessitats actuals. S’identifica com a principal handicap per a la millora del transport públic el fet que no és competència municipal i que la implantació de les millores passa per altres organismes. A més, s’insistirà en la sol·licitud de la redefinició de la zona tarifària a Castellar del Vallès, per tal que Castellar i Sabadell s’incloguin en la mateixa zona.

També en el mateix àmbit del transport, es planteja implantar noves infraestructures per millorar el transport públic, com ara el projecte de Bus Ràpid Catalunya (BRCAT) que s’ha d’executar a la carretera B-124 i que permetrà estudiar la viabilitat d’una llançadora a Sabadell. Alhora, es proposa posar en marxa parades de bus intel·ligents i millorar l’accessibilitat de parades i itineraris.

Així mateix, es proposa reordenar la xarxa viària i d’estacionament per disminuir el trànsit de pas del nucli urbà, amb mesures com la millora en la visualització de la xarxa d’aparcaments dissuasius situats als límits del centre urbà, la reordenació de fluxos viaris i la jerarquització viària per fomentar l’ús del transport públic i els desplaçaments a peu.

El pla inclou una setena línia basada en el condicionament de l’estacionament en superfície, el control de places regulades de càrrega i descàrrega i la promoció de punts de recàrrega de vehicles elèctrics

I finalment, a la darrera línia d’actuació es proposa informar, promocionar, educar i sensibilitzar sobre la mobilitat sostenible, mitjançant campanyes de comunicació, formació i integració de Castellar a la Xarxa de Ciutats que caminen.

La Taula de Mobilitat de Castellar del Vallès és un òrgan de participació i consulta ciutadana creat el 2008 per col·laborar amb l’Ajuntament en el disseny de la seva política de mobilitat.

L’Escola Municipal de Persones Adultes Les Teixidores obre les inscripcions per al nou alumnat a partir del 17 de juny

L’Escola Municipal de Persones Adultes Les Teixidores obrirà dilluns, 17 de juny, el període d’inscripcions per al nou alumnat que vulgui cursar alguna de les disciplines de l’oferta formativa que s’impartirà al centre el proper curs 2024-2025.

Per formalitzar les sol·licituds, les persones interessades s’hauran d’adreçar directament al centre, situat al carrer dels Pedrissos, 9, baixos  (tel. 937148355), en horari de dilluns a divendres de 9.30 a 12.30 hores i de 18 a 20.30 hores.

L’oferta per al curs 2024-2025 inclou les següents disciplines: 

  • Cicle de Formació Instrumental, per arribar a una competència bàsica en lectoescriptura, càlculs elementals i coneixements del medi.
  • Ensenyaments Inicialsidioma estranger, català, castellà i informàtica, per tal d’aconseguir un grau de coneixements comunicatius en la llengua corresponent i l’adquisició de competències digitals. Recordem que els nivells d’informàtica poden donar opció a les titulacions de COMPETIC (nivells Inicial, 1, 2 i 3), que són equivalents a l’ACTIC i, així mateix, es poden obtenir les titulacions oficials en llengües. Les classes d’idioma estranger s’acompanyen de classes específiques, per a cada nivell, de conversa.
  • Cursos per a persones nouvingudes, per arribar a una comunicació amb fluïdesa en les llengües oficials i amb els quals també es pot obtenir la corresponent titulació.
  • Necessitats Educatives Especials, suport i recursos per a persones amb una visió diferent del món.
  • Graduat d’Educació Secundària per a persones adultes, completar els estudis bàsics i obtenir el títol de graduat/da.
  • Curs de preparació per a les proves d’accés a cicles formatius de Gran Mitjà i de Grau Superior, cursos de preparació per superar les proves d’accés als ensenyaments indicats.
  • Curs de preparació per a les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 anys i 45 anys, cursos de preparació per superar les corresponents proves d’accés a la universitat.
  • Converses literàries, per gaudir de la lectura, del cinema, de la música…

A més, el centre oferirà el curs que ve algunes propostes formatives noves i nous serveis: 

  • Punt de Suport Digital per donar respostes a les mancances i a les necessitats que tingui la població, tot acompanyant en el procés d’aprenentatge, per trencar amb les diferències que genera la bretxa digital: dubtes tecnològics, dificultats amb l’ús dels dispositiu mòbils o dels ordinadors o simplement problemes amb els tràmits digitals, entre d’altres.
  • Orientació. L’Escola dona suport a totes aquelles persones que encara no han trobat el seu camí formatiu, mitjançant ajuda, informació i assessorament sobre les sortides educatives.
  • Acredita’t. L’Escola és un dels centres, entitats i organismes d’arreu de Catalunya que poden informar i donar suport a totes aquelles persones que han d’acreditar les seves competències professionals.
  • Claus per desxifrar el nostre entorn: xerrades, intercanvis de sabers…
  • Cursos específics d’escriptura i lectura en català o castellà (nivells inicial, intermedi i avançat).
  • Curs de telèfon mòbil i tauletes. Cercarem el control d’aquestes eines!

D’altra banda, cal recordar que l’Escola Les Teixidores és centre de suport de l’Institut Obert de Catalunya, fet que permet que l’alumnat que vol aconseguir el Graduat d’Educació Secundària obligatòria a distància pugui resoldre dubtes i problemes a través del centre castellarenc.

A més, l’Escola Municipal de Persones Adultes, sota el lema “L’Escola és la clau del teu futur!”, demana a la ciutadania que hi faci arribar les seves propostes. 

Font: Ajuntament de Castellar del Vallès

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.