Reclamen una gestió sostenible del litoral i planificar accions per a l’obertura de platges aplicant totes les mesures per a la prevenció dels contagis
Aquest projecte de Gestió Conjunta del Litoral ha passat per dues crisis: una primera crisi litoral amb motiu dels forts temporals que cada vegada arrasen més sovint les platges i destrossen la natura i la primera barrera protectora de molts espais urbans, i una segona crisi sanitària en la qual la natura serà clau per la recuperació. Sense sostenibilitat no tenim natura i sense natura no hi ha salut; per tant, hem de gestionar de forma conjunta sostenibilitat i salut.
No obstant això, també necessitem la recuperació econòmica de les activitats desenvolupades al litoral, de les quals depenen, directa o indirectament, molts sectors com el turístic, base principal de l’economia de la majoria dels municipis. Per aquesta tasca volem gestionar el litoral en base als tres pilars del desenvolupament sostenible: econòmicament viable, socialment equitatiu i ambientalment sostenible. Per aquesta raó hem signat 2 pactes dirigits a la Generalitat i al Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) sol·licitant resolucions i mesures necessàries per a la recuperació en tots els àmbits.
1r Sol·licitud a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri per a la transició Ecològica
Arran de la declaració de l’estat d’alarma es va restringir la llibertat de circulació de persones i amb aquesta es va produir l’aturada de gran part de les activitats econòmiques de sectors i empreses com el de la restauració, el turisme, els serveis, etc. El sector econòmic de pràcticament tots els ajuntaments sol·licitants depèn del turisme, paralitzat per la pandèmia -com molts d’altres- amb el litoral com principal servei i atractiu.
L’obertura de les platges s’autoritza en assolir la FASE III, fet que suposa el retard de l’activació empresarial i econòmica a zones de gran dinamisme durant la temporada estival, alentint la recuperació econòmica de moltes empreses, sobretot les dependents del turisme, i el seu efecte multiplicador. Pràcticament la totalitat de les empreses amb activitats sobre la Zona de Servitud de Protecció i sobre la zona de Domini Publico Marítim Terrestre són les més afectades i a aquestes se’ls hi requereix un cànon per part del Estat per ús privatiu. Per aquest raó els ajuntaments sol·licitem l’exoneració de les taxes d’ocupació des del començament de la pandèmia fins a finals de 2020 als adjudicataris i concessionaris de les activitats del Pla d’Usos i de les Concessions.
2n Sol·licitud al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya
Arran de la declaració de l’estat d’alarma l’aturada de l’administració afecta els terminis administratius i s’està demorant la resolució dels expedients d’autorització dels Serveis de temporada de platges sol·licitats pel Pla d’Usos 2020. A data d’avui no es coneix quan es podran iniciar les tasques de muntatge dels serveis necessaris pels usuaris de la platja públics ni privats. I encara no tenim coneixement dels requeriments per desenvolupar les activitats públiques i privades del Pla d’Usos amb totes les garanties sanitàries. El muntatge de les instal·lacions requereix un període considerable previ a l’obertura per adaptar les instal·lacions als nous requeriments de seguretat sanitària.
1- La resolució dels expedients dels Plans d’Usos de 2020 o la pròrroga dels plans d’Usos del 2019 amb celeritat.
2- Autorització per començar el muntatge de les instal·lacions de serveis públic i privats amb més de 15 dies d’antelació, o com a molt tard el 25 de maig.
3- Rebre la informació dels requeriments de seguretat i distanciament sanitaris.