01.02.18 – LLEIDA • Segrià

La Trobada Estatal de Ciutats Educadores referma el paper de proximitat de l’administració local per una educació per la convivència, la integració i el desenvolupament sostenible

0
356

El paer en cap, Àngel Ros, ha reiterat que Lleida prioritza l’educació, com ho demostren els programes específics amb les escoles bressol, els ensenyaments artístics, els infants i els adolescents en risc o l’ensenyament al llarg de la vida


L’exdirector executiu de l’ONU-Habitat i exalcalde de Barcelona, Joan Clos, ha fet la conferència inaugural de la XIII Trobada Estatal de Ciutats Educadores a Lleida. Foto: Hermínia Sirvent.
L’exdirector executiu de l’ONU-Habitat, Joan Clos, ha destacat el vincle de la urbanització amb l’educació i com les ciutats intermèdies com Lleida són exemples d’èxit d’integració, ja que s’aplica i es gestiona la globalització amb un efecte immediat i de proximitat
Més de 250 persones participen avui i demà a la XIII Trobada de la Xarxa que té lloc a Lleida, amb què la ciutat clou la presidència de la Xarxa els darrers dos anys
La XIII Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores que té lloc avui i demà a Lleida aplega a la Llotja més de 250 persones vinculades al món local i educatiu per reflexionar i debatre sobre “repensar la ciutat”. El paper de proximitat que exerceixen les administracions locals en l’educació a l’hora de treballar la convivència, la integració i el desenvolupament sostenible ha quedat palès en la jornada inaugural, que ha comptat amb la intervenció de l’exdirector executiu de l’ONU-Habitat i exalcalde de Barcelona, Joan Clos.
El paer en cap, Àngel Ros, ha remarcat la responsabilitat que exerceixen els ajuntaments, tot i no tenir competències en educació, i ha reiterat que Lleida prioritza l’educació, com ho demostren les apostes per programes específics amb les escoles bressol, els ensenyaments artístics, els infants i els adolescents en risc o l’ensenyament al llarg de la vida. Ros ha assegurat que les ciutats es fan diferents en funció dels valors i l’educació i que aquesta és una eina fonamental per integrar els diferents col·lectius i per prevenir conflictes. 
Clos ha assegurat que les ciutats intermèdies com Lleida tenen especial sensibilitat per cuidar els espais públics, en els quals es veuen èxits d’integració real de la immigració. “És un bon exemple de relació d’un problema global amb una solució local”, ha dit. En aquest sentit, ha apuntat que es tendeix a pensar que “la globalització no ens afecta”, però que el vincle és directe, immediat i quotidià, permetent actuar en situacions més al detall. Per això, ha afirmat que l’administració local té un paper imprescindible, en aquest vincle concret i de proximitat, per resoldre aquest repte global. 
La conferència de Joan Clos s’ha basat en el vincle de la urbanització amb l’educació, que alhora tenen a veure amb els moviments migratoris. En el seu discurs, ha apel·lat a la funció educadora de la ciutat i a l’educació per la ciutadania. També ha enumerat els reptes actuals de la urbanització que són: la pau, els drets humans, els desenvolupament sostenible, el canvi climàtic, la globalització, la dualització del treball i les migracions. Per això, ha definit les ciutats com a elements educadors “interessantíssims” i que a l’hora de planificar l’agenda urbana s’ha de tenir en compte la regulació, el disseny físic i el finançament.
Joan Clos va ser alcalde de Barcelona del 1997 al 2006. Va ocupar el càrrec de Ministre d’Indústria, Turisme i Comerç (2006-2008) i, posteriorment, ambaixador d’Espanya a Turquia i Azerbaidjan. Del 2010 al 2017 ha estat secretari general adjunt de les Nacional Unides i director executiu d’ONU-Habitat.
La jornada ha començat amb la benvinguda per part de les autoritats. Àngel Ros ha estat acompanyat del comissionat Educació de Barcelona, Miquel Àngel Essomba; el director dels SSTT d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, i de la secretària de l’AICE, Marina Canals. En l’acte d’obertura s’ha posat l’accent en els 25 anys de la història de la Xarxa de les Ciutats Educadores i com l’educació ha de permetre el canvi, la millora social i una millor inclusió en la diversitat.
L’eix central “Repensar la ciutat” es desenvoluparà en tres direccions: la mobilitat a la ciutat, la ciutat com a punt de trobada i la veu dels nens i les nenes, amb la presentació de 28 experiències diferents, agrupades en set xarxes temàtiques, treballades en aquests dos anys.
Lleida, compromesa amb l’educació
La ciutat de Lleida ha tingut sempre una tradició i una vocació educativa. Entre altres accions, destaca que:
-Va estar present al Primer Congrés Internacional de Ciutats Educadores, celebrat a Barcelona el 1990.
-va participar en la Carta de Ciutats Educadores -que es va revisar en el Congrés de Bolònia el 1994 i en el Congrés de Gènova el 2004.
– el 1998 va signar la “Carta Municipal per a l’Educació”.
-La presència de Lleida en els diferents Congressos Internacionals de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores.
-Lleida ha tingut una col·laboració continuada en la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores, de la qual ha estat coordinadora des de gener de 2016.
Et pot fer el seguiment el congrés i interactuar mitjançant el Facebook de la Paeria (www.facebook.com/ajuntamentdelleida) i a Twitter amb el hashtag #recelleida18.
Visites turístiques a la ciutat
El programa de la trobada inclou diverses visites a la ciutat que ofereix Turisme de Lleida de la Paeria. El Centre Històric, el Castell Templer de Gardeny i la Seu Vella, on aquesta nit es farà el sopar i una visita noctura, són algunes de les propostes per als participants en el congrés, als quals se’ls ha distribuït també material turístic i informatiu sobre la ciutat.
A més, s’ha de recordar que les tres escoles artístiques de la ciutat hi prendran part amb espectacles i accions d’art, música i teatre (consultar el programa).
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.