19-6-20
El corredor 5GMed (entre Figueres-Perpinyà), amb una inversió de 16 milions d’euros, es finançarà en un 75% amb fons del programa de recerca Horitzó2020
El 5G-PPP és una iniciativa de la Comissió Europea i la indústria europea de telecomunicacions (que inclou fabricants, operadors, proveïdors de serveis, petites i mitjanes empreses de l’àmbit de les comunicacions i centres de recerca). En el marc d’aquesta associació s’impulsen projectes de recerca i innovació en tecnologia 5G. S’anuncia l’inici, al setembre, d’onze nous projectes, que comptaran amb finançament del programa d’innovació i recerca de la UE, Horitzó 2020. Entre els onze projectes hi ha el del corredor 5GMED, que té com a finalitat aportar un model de desplegament del 5G sostenible a la futura mobilitat en el corredor transfronterer del Mediterrani. El projecte, amb una inversió de 16 milions d’euros finançats en un 75% pels fons europeus, s’engegarà el mes de setembre del 2020 i es durà a terme fins el novembre del 2022.
El projecte 5GMED preveu la realització d’un seguit de proves per a la mobilitat automàtica i connectada en el tram del corredor mediterrani entre Figures i Perpinyà. A més del 5GMED, al setembre s’engegaran dos projectes més de corredors transfronterers 5G a Europa: el 5G-Routes, entre el Bàltic i el Mar del Nord; i el 5G-Blueprint, entre Bèlgica i els Països Baixos.
El projecte 5GMed està promogut per un consorci coordinat per Cellnex Telecom i format per 21 entitats, empreses i centres tecnològics de Catalunya, França i la resta de l’Estat.
Els nous projectes de corredors 5G transfronterers a la UE –que s’afegeixen a tres projectes de proves 5G en corredors que es van posar en marxa al novembre de 2018- permetran dissenyar, testar i validar casos d’ús en la mobilitat i el transport. A més, el desenvolupament de la tecnologia 5G a la mobilitat permetrà millorar la seguretat viària, crear llocs de treball i reduir la contaminació, uns objectius que van en línia amb les prioritats marcades per la Comissió Europea.
El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, també ha participat en una roda de premsa a Barcelona sobre el projecte de corredor 5GMed amb el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i Oscar Pallarols, Director Global Comercial i d’Innovació de Cellnex Telecom, com a empresa coordinadora del consorci.
Més informació:
Detalls dels projectes de corredors transfronterers de 5G
5GMed
El projecte 5GMed assajarà casos de mobilitat interconnectada i automatitzada (CAM), que inclouran infraestructures viàries i ferroviàries, sobre la base de la mateixa xarxa 5G tot al llarg del corredor transfronterer Figueres-Perpinyà. Aquest projecte aplegarà els principals interessats, com ara operadors de xarxes mòbils, administradors d’infraestructures viàries i ferroviàries o pimes i centres de recerca innovadors. El projecte 5Med demostrarà les característiques multiparticipació i multiaplicació que tenen les infraestructures 5G en la generació conjunta de «casos d’ús» de la xarxa viària i ferroviària i en la connectivitat dels seus usuaris. Tot plegat posa en pràctica les últimes normes 5G per damunt dels 3,5GHz i dels 5,9GHz a més de les ones mil·limètriques sense llicència, la fragmentació de xarxes o l’organització de serveis.
5G-Routes
El projecte 5G-Routes s’assajarà i validarà tot al llarg de 150 km del corredor de la «via bàltica», amb l’ampliació del transbordador a Helsinki, inclosos ports i rutes marítimes, diferents alternatives d’ús de la mobilitat interconnectada i automatitzada que permeti capacitats 5G d’alt rendiment i inclogui diverses hipòtesis de col·laboració, sensibilització i teledetecció automatitzades de la conducció. El projecte 5G-Routes també se centrarà en la informació turística recreativa ininterrompuda durant els desplaçaments i en els serveis multimodals d’ecosistemes complets interconnectats al voltant dels passatgers i del transport de càrrega en tres modes diferents de vehicles de transport, ferroviari i marítim.
5GBlueprint
El projecte 5GBlueprint dissenyarà i validarà una arquitectura tècnica, un model de negoci i un model de gobernança per al transport viari i marítim transfronterer teledirigit sense interrupció mitjançant el 5G entre els ports d’Anvers (Bèlgica) i Vlissingen (Països Baixos). El projecte assajarà i validarà els «casos d’ús» avançats de mobilitat interconnectada i automatitzada, control a distància de camions, automòbils i gavarres. El resultat del projecte s’ha de poder fer servir com a model per al desplegament a tot Europa de solucions de transport teledirigit dins i fora del sector de la logística.
Cada projecte s’adaptarà a les diferents condicions geogràfiques i meteorològiques del mar Bàltic i el mar del Nord (5G-Routes i 5G-Blueprint) i dels Pirineus (5GMed). Dos dels tres projectes es duran a terme mitjançant trams de corredors 5G transfronterers impulsats per un acord de col·laboració transfronterera en el cas d’Estònia, Letònia i Lituània (5G-Rutes) i per un memoràndum d’entesa tot just signat entre els Països Baixos i Flandes (Bèlgica), que inclou la zona portuària de Rotterdam, Anvers i el mar del Nord.
El pressupost total puja a 41 milions d’euros, 31,1 milions dels quals corresponen a fons provinents del programa europeu Horitzó 2020.
A més d’aquests projectes de corredors transfronters, la Comissió finançarà també, a través del programa Horitzó 2020, vuit nous projectes de desenvolupament de tecnologia i equipament 5G.
Última ronda de projectes 5G-PPP
Aquest any es convocarà una última ronda de projectes en el marc del programa Horitzó 2020 per un valor total d’aproximadament 100 milions d’euros. Les dues últimes convocatòries es tanquen aquest mateix mes de juny del 2020 amb diversos projectes innovadors relacionats amb programaris (software) 5G i d’altres amb molta visió de futur més enllà del 5G.