La UE inverteix 6,5 milions d’euros en quatre pimes catalanes per ajudar-les a dur els seus projectes innovadors al mercat

0
318

La Comissió Europea finançarà 79 projectes innovadors a través del programa pilot del Consell europeu de la innovació (EIC) perquè els seus promotors puguin comercialitzar més ràpidament les seves innovacions.
 
En total, els projectes rebran 146  milions d’euros de l’Instrument adreçat a les pimes (fase 2) i del programa «Via ràpida cap a la innovació», que és una de les parts del programa pilot del Consell Europeu d’Innovació. Gràcies a aquest finançament i a l’acceleració empresarial que suposarà, les empreses podran finançar les seves activitats innovadores pensades en el mercat i accedir-hi més de pressa. Entre les empreses seleccionades per a l’instrument per a pimes n’hi ha quatre de catalanes: Biprocel (link is external) (Argentona), Dexma (link is external) (Barcelona),  Minryx Therapeutics (link is external) (Mataró) i Restb.ai (link is external) (Viladecans). En total, les empreses s’enduran 6,5 milions d’euros.  A més a més, la Universitat Autònoma de Barcelona participa en un dels 15 projectes seleccionats en el programa "Via ràpdia cap a la innovació", es tracta d’una solució per controlar l’aparició de Salmonela i E.coli en la producció avícola. El projecte, on hi participen socis de Polònia, Portugal, Bèlgica i Espanya ha rebut un total de 2,6 milions d’euros.
 
Entre els projectes triats cal esmentar un nou sistema antibloqueig dels frens de les bicicletes elèctriques, un invent per detectar ràpidament els vessaments de petroli al maro una eina per detectar els primers senyals pre-simptomàtics de l’Alzheimer. El programa pilot de l’EIC es va engegar aquest any en el marc del programa europeu de recerca i innovació anomenat Horitzó 2020 per finançar idees innovadores d’empresaris i petites empreses d’alt nivell i científics amb idees brillants que vulguin expandir-se a nivell internacional. El programa pilot de l’EIC aplega les parts d’Horitzó 2020 que ofereixen finançament, assessorament i oportunitats de feina en xarxa a qui es trobi a l’avantguarda de la innovació.
 
«Donar suport a la innovació com a font de creixement i creació de llocs de treball és el principal objectiu del Consell europeu de la innovació. Financem projectes pensats per ser comercialitzats i els atorguem un avantatge competitiu en la seva cursa cap al mercat gràcies a la rapidesa amb què poden accedir al finançament i a l’assessorament en innovació empresarial», ha declarat el comissari de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.
 
Finançament de 110 milions d’euros de l’instrument adreçat a les pimes (fase 2) de 65 petites empreses perquè accelerin el ritme de la seva innovació.
 
Les empreses han estat triades en entrevistes personals amb un jurat d’innovadors, empresaris i inversors de capital de risc. L’import total de 110 073 milions d’euros es repartirà entre les pimes responsables de 64 projectes. En aquesta fase (l’anomenada fase 2 de l’instrument adreçat a les pimes) cada projecte rebrà un màxim de 2,5 milions d’euros per finançar activitats relacionades amb la innovació, com ara demostracions, proves, fabricació de prototips o estratègies de comercialització. Les empreses també rebran dotze dies gratuïts d’assessorament empresarial i serveis d’acceleració.
 
Les pimes italianes han estat les que més èxit han tingut i se n’han triat nou, seguides de set d’espanyoles i cinc de daneses, alemanyes i franceses. La majoria de les empreses triades treballen en l’àmbit de les TIC, la salut o l’enginyeria.
 
Finançament de 36,1 milions d’euros del programa «Via ràpida cap a la innovació» a 15 projectes innovadors perquè puguin ser ràpidament comercialitzats.
 
En aquesta primera ronda del programa «Via ràpida cap a la innovació», cadascun dels projectes triats rebrà uns 2 milions d’euros. Aquest finançament va adreçat a tecnologies capdavanteres prou madures i a conceptes i models empresarials pensats per ser comercialitzats. Les pimes responsables d’aquests projectes també rebran assessorament empresarial i serveis d’acceleració empresarial gratuïts.
 
Rerefons
 
L’instrument adreçat a les pimes i el programa «Via ràpida cap a la innovació» ja són un element fonamental del programa pilot de l’EIC. La seva finalitat és finançar productes, serveis, processos o models de negoci radicalment nous i capdavanters que obrin nous mercats. Entre el 2018 i el 2020 el programa pilot de l’EIC destinarà 2 700 milions d’euros del programa Horitzó 2020 a finançar innovacions capdavanteres que obrin nous mercats.
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.