El projecte BlueMissionMed, en col·laboració amb la Comissió Europea (CE), va atorgar el passat 6 de novembre el “Society4Med” un reconeixement a les iniciatives destacades que involucren els ciutadans en accions transformadores d’acord la missió de la UE “Restaurar el nostre oceà i aigües”. La UB participa en el projecte guanyador de la categoria “Ciència ciutadana”.
Surfing for Science és un projecte de la Universitat de Barcelona i Surfrider Foundation que pretén avaluar la contaminació de microplàstics a la zona costanera de Catalunya amb la col·laboració de ciutadans que han recollit mostres científiques fent paddle surf. Això permet d’una banda determinar les quantitats de microplàstics i les seves característiques que hi ha a la costa, i d’altra banda augmentar la cultura científica i conscienciar a la població dels problemes mediambientals. La UB ha dut a terme la recerca i l’anàlisi de resultats i la Surfrider Foundation ha mobilitzat a les persones per la recollida de mostres.
El projecte engloba tota la costa catalana, per exemple, s’han realitzat estudis a les platges de Barcelona, Tarragona, l’Ametlla de Mar, Arenys de Mar o Palamós; i també a les Illes Balears, específicament a la badia de Pollença. En total s’han dut a terme més de 500 accions.
La iniciativa va revelar que la contaminació per microplàstics a les zones properes a la costa és alta i és justament on es produeix la seva degradació.
Quin impacte està tenint
Ha permès incrementar el coneixement sobre els nivells de microplàstics a les nostres costes. També a fet que més de 400 ciutadans es formessin per participar en el projecte, augmentant la conscienciació i la participació pública. Addicionalment, la col·lecció de dades permet fer un seguiment detallat de l’evolució de la qualitat de l’aigua. Aquí, es pot veure la quantitat de microplàstics que hi ha a les costes catalanes.
Premiats per la BlueMissionMed
La BlueMissionMed és una iniciativa finançada per la UE, compte amb un pressupost de 3milions d’euros, que ajuda al desenvolupament i desplegament de solucions tecnològiques, socials, empresarials i de governança per problemes mediambientals. Té l’objectiu de garantir una reducció del 30-50% de la contaminació del Mediterrani l’any 2030. BlueMissionMed col·labora amb entitats catalanes com Medcities i l’Agència de Residus de Catalunya, i ha rebut fons Horitzó Europa.
La problemàtica dels microplàstics
Els microplàstics són trossos de plàstic de mida inferior a 5 mm, per tant són difícils d’identificar. Provenen d’objectes en degradació com envasos i bosses, o en fibres, pellets o bastonets. A més a més, si s’ingereixen poden causar ofegament, obstrucció, disminució taxes de creixement i mort per inanició causada per l’alliberació de compostos químics al organisme que produeixen alteracions hormonals. Actualment, els microplàstics es troben a les aigües de tot el món i no són biodegradables.
Missió de la UE “Restaurar el nostre oceà i aigües”
Amb el objectius pel canvi climàtic de la UE marcats pel 2030, aquesta missió pretén protegir i restaurar la salut del nostre oceà i aigües mitjançant la recerca i la innovació, la participació ciutadana i les inversions blaves. Aquest enfocament abordarà l’oceà i les aigües com una unitat i jugarà un paper clau en l’assoliment de la neutralitat climàtica i la restauració de la natura al continent. A banda de BlueMissionMed, la Comissió Europea també finança projectes com European Blue Parks, Digital Twin Ocean, Mission Lighthouses, EUBeach Cleanup o Our Blue Future.