Tres són els municipis que la faran ara: Vielha, Les i Bossòst i s’anirà estenent de manera progressiva a la resta del territori
El director de l’ARC, Josep Maria Tost, -al centre- amb el síndic d’Aran, Carles Barrera, aquest matí.
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i el síndic d’Aran, Carles Barrera, han presentat aquest matí el primer projecte de recollida selectiva de la fracció orgànica (FORM) a la Val d’Aran. Concretament, a partir del dia 1 d’octubre s’iniciarà als municipis de Vielha (nucli), Bossòst i Les, els tres nuclis de població més importants de la Val d’Aran i on hi viu el 50% de la població, aproximadament.
Actualment la Val d’Aran és l’únic territori de Catalunya que no té implantada la recollida de la FORM en cap dels seus municipis. Per facilitar la participació ciutadana, el Conselh Generau i els ajuntaments implicats ha reorganitzat els contenidors de vorera deixant-los concentrats en illes completes per les cinc fraccions. Els pròxims dies, el Conselh té previst celebrar diferents reunions informatives als tres municipis per explicar l’ampliació del servei, fer difusió de les noves ubicacions de les illes de contenidors i facilitar a tots els participants cubells i bosses específiques per a la brossa orgànica, així com imants amb explicació del contingut de cadascuna de les fraccions amb els formats que l’ARC té a disposició dels usuaris. El Conselh Generau ha invertit més de 50.000 euros.
Per adaptar la planta de transvasament de Vielha a la nova fracció, i en general a tota la recollida selectiva de residus i la millora del seu transport, l’ARC ha atorgat diferents subvencions per un import total de 629.000 euros al Conselh Generau de l’Aran.
La recollida selectiva a la Val d’Aran
La Val d’Aran, amb una població de poc més de 10.000 habitants, va generar el 2012 un total de 8.286 tones de residus municipals, un 7,69 menys que l’any anterior. Això suposa una ràtio de 2,26 kg/hab/dia, quan la mitjana de Catalunya és d’1,35 kg/hab/dia. Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament un 34,19%, és a dir, 2.833 tones. La mitjana catalana és del 39%. (Més dades al document adjunt).
Dels 231 municipis de la província de Lleida, actualment tenen implantada la recollida selectiva de la FORM (totalment o parcial) 139 municipis.