Imatge de l’assemblea. Foto: Toni Torrillas.
Aquest dilluns 25 de juny s’ha celebrat a la Sala Franscesc Tarafa de Granollers la 2a Assemblea general de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya. A la trobada han assistit alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores i tècnics municipals de diferents municipis catalans i ha servit per fer seguiment de les activitats fetes l’any 2017 i el primer semestre de 2018; així com conèixer els resultats obtinguts durant aquests anys i aprovar les línies de treball i el pla d’acció de la xarxa per els propers 2 anys.
El president de la xarxa i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, la presidenta del Fons Català de Cooperació i membre de l’executiva de la xarxa, Meritxell Budó, i el diputat de la Diputació de Barcelona, Jordi Martí, han presentat l’assemblea. Mayoral ha insistit en la necessitat d’abordar des de l’àmbit local els problemes globals i com el treball en xarxa pot contribuir a la construcció d’una pau més duradora. Martí ha anunciat el compromís de la Diputació de Barcelona de seguir donant suport a la xarxa i de romandre al costat dels municipis en aquesta tasca. Per la seva part, Budó ha incidit en la importància d’alinear les polítiques municipals als Objectius de Desenvolupament Sostenible, especialment als que interpel·len les ciutats, com són l’11 i el 16.
Mayoral ha explicat les diferents activitats que s’han dut a terme durant els darrers anys i les accions que estan previstes per els anys següents, entre les quals ha destacat la propera constitució de la secció europea d’Alcaldes per la Pau, la creació d’una base de dades de materials i recursos d’educació per la pau per els municipis, la redacció i publicació d’un document marc sobre ‘Com incloure la cultura de pau de forma transversal en els plans d’acció local. En l’àmbit internacional, Mayoral ha anunciat la celebració de tres trobades europees: el Fòrum Mundial sobre les Violències Urbanes i Educació per la Convivència i la Pau (Madrid), una conferència per analitzar les conseqüències dels conflictes a Europa (Croàcia) i una darrera per conèixer quin és l’estat de les armes nuclears a Europa (Manchester).
L’assemblea va aprovar les línies de treball i el pla d’acció i va acordar continuar treballant per construir ciutats de pau. Actualment, Alcaldes per la Pau (Mayors for Peace) agrupa més de 7.500 ciutats de 163 països i regions d’arreu del món, que tenen com a objectiu el treball en favor de la pau, el desarmament i especialment l’eliminació de les armes nuclears. A Catalunya hi ha més de 200 municipis que són membres de la xarxa, una mostra clara de la fortalesa i el dinamisme del municipalisme català en l’àmbit de la cultura de pau, la solidaritat i la defensa dels drets humans.