09.03.17 – TARRAGONA • Tarragonès

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat celebra 20 anys en defensa dels valors mediambientals dels municipis

0
379

La 17a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada a l’Auditori de la Diputació de Tarragona, ha commemorat els 20 anys de la seva constitució com a plataforma local que permet sumar recursos als municipis per aconseguir objectius mediambientals comuns de sostenibilitat.

Moment de la 17a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada a l’Auditori de la Diputació de Tarragona. Foto: Diputació de Barcelona.

En el balanç d’aquest any, el president de la Xarxa i diputat d‘Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, ha reiterat la voluntat dels municipis d’apostar per nous models de gestió sostenible, amb accions de futur en benefici del medi ambient i de les persones

En la sessió inaugural de l’Assemblea, que ha comptat amb l’assistència de prop de 150 ens locals del total de 286 membres que actualment la constitueixen, hi ha participat també el vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Josep Maria Cruset, i la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Ivana Martínez,.
En la seva intervenció, Valentí Junyent ha fet un repàs al treball realitzat per la Xarxa, que es va iniciar l’any 1997 a Manresa, i que en aquests anys ha aconseguit fer-se gran fins a duplicar el nombre de municipis adherits i reunir administracions arreu de Catalunya.
Entre les accions desenvolupades per la Xarxa, hi ha l’estudi de la demanada potencial de biomassa en centres i administracions públiques de les comarques de Barcelona. En el seu informe, Junyent ha destacat que «no hem deixat de promocionar les emergies renovables, i en particular la biomassa, un recurs que crea llocs de treball i protegeix els nostres boscos».
Valentí Junyent també ha assenyalat el treball realitzat a través de la Diputació de Barcelona en l’estratègia del mandat de fomentar les polítiques socials orientades a la cohesió de la reducció de les desigualtats pel que fa a situacions de pobresa energètica que pateixen moltes famílies.
Declaració de Tarragona “Per un turisme sostenible i compartit”
El programa de l’Assemblea ha aprovat també la Declaració de Tarragona Per un turisme sostenible i compartit, en base a l’Any Internacional del Turisme Sostenible proclamat per aquest 2017 per Nacions Unides. En aquest sentit, l’Assemblea ha acordat sumar-se als objectius d’aquest any i impulsar un model de turisme responsable, econòmicament pròsper, ambientalment sostenible i socialment inclusiu.
La Declaració manifesta la voluntat dels membres de la Xarxa d’assumir les repercussions d’un turisme que, malgrat el seu valor econòmic i d’intercanvi cultural, ha de controlar i gestionar els seus impactes per tal de garantir la preservació del medi ambient, social i econòmic.
Així mateix, la Declaració reconeix el paper dels governs locals i els actor rellevants en un treball de col·laboració, transparent i de responsabilitat compartida per crear llocs millors per viure i per visitar, així com «estimular la conservació del patrimoni natural i cultural i proporcionar als visitants de les nostres ciutats i pobles experiències agradables i d’alta qualitat mitjançant la participació en experiències de turisme sostenible millorades».
L’Assembla de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat acabarà amb una vista al monestir de Poblet per conèixer el projecte d’ambientalització patrimonial realitzat en aquest recinte monàstic per la comunitat benedictina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.