SANT CUGAT • Vallès Occidental

La ZBE està contribuint a reduir el parc de vehicles més contaminants de Sant Cugat

0
2874

Durant l’últim any i mig els vehicles del municipi sense etiqueta ambiental s’han reduït un 16’3%

El pas cap a una mobilitat més neta i saludable comença a ser una realitat a Sant Cugat. Una de les mesures més destacades per fomentar aquest canvi, la creació de la primera Zona de Baixes Emissions (ZBE) local amb l’AMB, està contribuint a reduir el parc de vehicles més contaminants de Sant Cugat. Concretament des de l’aprovació inicial de l’ordenança per crear la ZBE (maig 2020) fins a l’actualitat (setembre 2021) s’ha registrat la següent evolució del parc de vehicles empadronats al municipi (55.727 en total):

  • Vehicles sense etiqueta: -16’3% (d’11.787 a 9.663 vehicles)
  • Vehicles B: -7’6% (de 17.140 a 15.834 vehicles)
  • Vehicles C: +10’6% (de 24.683 a 27.307 vehicles)
  • Vehicles ECO: +49’8% (de 1.402 a 2.101 vehicles)
  • Vehicles 0 emissions: + 69’4% (de 485 a 822 vehicles)

(FONT: registre vehicles metropolità AMB)

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat, ha explicat que “la ZBE se suma a d’altres iniciatives, com per exemple l’impuls del transport públic o de la xarxa de carrils bici, que ajuden a frenar les emissions de CO2, lluitar contra l’emergència climàtica i afavorir un entorn més net i saludable”; i  d’aquesta manera “estem fent realitat una de les transformacions més importants de la ciutat, fruit de l’estratègia establerta al Pla d’Acció d’Emergència Climàtica”.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha presentat aquestes dades acompanyada del tinent d’alcaldia de Presidència, Pere Soler, el regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, Jose Gallardo; i la regidora de Sostenibilitat i comissionada per a l’Emergència Climàtica, Alba Gordó.

1 de novembre, inici de sancions

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Sant Cugat va entrar en vigor el passat 1 de maig amb una moratòria inicial per a cotxes i motos de sis mesos. A partir de l’1 de novembre, per tant, la moratòria queda sense efecte i entra en vigor el règim sancionador per a aquests vehicles. L’ordenança municipal estableix sancions econòmiques d’entre 100 i 500 euros que, en cas de reincidència, es poden incrementar un 30%. La recaptació de les multes es destinaran a polítiques de mobilitat sostenible.

Cal recordar que els vehicles als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT (Zero emissions / ECO / B / C) no poden accedir ni circular a la ZBE de dilluns a divendres de 7 a 20 h (excepte els dies festius).

Quants vehicles circulen per la ZBE?

En aquests moments l’Ajuntament disposa de cinc càmeres amb lectura de matrícula per controlar l’accés a la ZBE. Les últimes dades que han registrat aquestes cinc càmeres, durant el mes de setembre, són les següents:

  • Circulació de vehicles: 19.000 (mitjana diària aproximada)
  • Vehicles sense distintiu ambiental sancionables: 350
  • Vehicles sense distintiu ambiental no sancionables: 250 (tenen algun tipus d’autorització d’accés)

Tenint en compte les dades, la previsió és que a partir del dia 1 de novembre hi pugui haver aproximadament uns 175 vehicles (0’9% del total de circulació diària) als quals se’ls podria sancionar. Aquesta dada s’ha calculat comparant dades de l’AMB d’altres municipis (ZBE Rondes BCN) i tenint en compte que hi haurà vehicles sense etiqueta que seguiran circulant fins al final del període de moratòria (1 de novembre) però que amb l’entrada del règim sancionador deixaran de fer-ho.

D’altra banda, els vehicles que s’han detectat amb aquestes 5 càmeres de control (aproximadament 19.000 diaris) es poden classificar de la següent manera:

  • 26% distintiu B
  • 56% distintiu C
  • 7% distintiu ECO
  • 3% distintiu Zero Emissions
  • 8% sense distintiu, estrangers, altres casuístiques…

Finalment, cal recordar que l’Ajuntament incrementarà properament el nombre de càmeres amb lectura de matrícula i que també disposa d’un vehicle de la policia local amb un dispositiu de lectura de matrícules per controlar la circulació de vehicles a la ZBE.

Quines alternatives hi ha per accedir a la ZBE?

A la perifèria de la ZBE hi ha un aparcament dissuasiu per a vehicles (Park&Ride) situat a l’avinguda de Roquetes amb un total de 500 places. Des d’aquest punt es pot agafar un autobús llançadora que connecta ràpidament amb el centre. El bus és gratuït i té una freqüència de pas de 10 minuts. L’Ajuntament també està estudiant la possibilitat de crear un altre aparcament dissuasiu a la zona de la carretera de Rubí (prop de l’empresa Boehringer). A més, Sant Cugat compta amb 8 estacions de tren (7 FGC+1 Rodalies), 11 línies d’autobús urbà5 línies d’autobús interurbà i prop de 50 km de carrils bici que enxarxen el municipi. També es disposen de 14 estacions d’aparcament segur per a bicicletes (Bicibox) oferts pel servei metropolità de l’AMB.

Les ZBE i les ciutats europees

Amb aquesta iniciativa, Sant Cugat se suma a les més de 220 ciutats europees que ja tenen Zones de Baixes Emissions per lluitar contra la contaminació atmosfèrica i apostar per la sostenibilitat i la salut. Sant Cugat és la primera ciutat catalana fora de l’àmbit ZBE Rondes BCN en desplegar una zona de baixes emissions i segueix la mateixa normativa que aquesta ZBE. Les següents ciutats seran Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Castelldefels, Viladecans i el Prat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.