2.12.19 – BARCELONA • Barcelonès

L’ACM aborda la projecció exterior i la transparència amb el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

0
365

Lluís Soler: "La diplomàcia municipal ens permet enfortir el coneixement, la formació, les bones pràctiques internacionals i l’enfortiment de lligams culturals, econòmics i socials"


Imatge de la reunió. Foto: ACM.

El president de l’ACM, Lluís Soler, la secretària general, Joana Ortega, el secretari general adjunt, Sergi Panadès, i la vicepresidenta de l’Àmbit de Projecció Exterior i Institucional, Àstrid Desset, s’han reunit aquest dilluns al matí amb el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch.

A la reunió, l’Associació Catalana de Municipis hi ha portat l’agenda municipalista en aquesta matèria: la diplomàcia municipal, la projecció exterior i el finançament europeu, i la col·laboració en matèria de transparència i participació ciutadana.

Més concretament, en l’àmbit de la transparència i la participació, l’entitat participa en la Xarxa de Governs Transparents, alhora que la nova Fundació per a la Transparència i el Bon Govern Local de l’ACM impulsa el debat i la millora en matèria de qualitat democràtica, mitjançant la innovació i la investigació.

En aquesta línia, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha destacat que "la transparència i la participació no són modes o deures per a les administracions, sinó que han d’esdevenir autèntics motors de la governança pública, la confiança amb la ciutadania, i també la generació de noves oportunitats, com ara les dades obertes".

L’ACM és impulsora de tota mena de formació, bones pràctiques, tallers legislatius i assessorament en aquesta matèria, per tal de donar suport als tècnics i electes locals en l’implementació de les polítiques públiques en matèria de transparència i participació. De fet, aquest 2019 l’ACM ha constituït la Fundació Transparència i Bon Govern Local amb l’objectiu de millorar la qualitat democràtica de les administracions locals catalanes i donar noves eines als ens locals per incidir en una millor governança.

Al mateix temps, l’ACM també forma part de la Xarxa de Governs Transparents i al 2017 va posar en marxa el primer Postgrau de Govern obert local de tot Catalunya per fomentar l’obertura i transparència de les administracions envers els ciutadans.

D’altra banda, pel que fa a l’acció exterior, el municipalisme català forma part del Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT), participa en diferents xarxes de governs locals a nivell europeu i mundial, i enforteix la diplomàcia municipal. Aquest aspecte, segons Soler, és clau, ja que "la diplomàcia municipal ens permet enfortir el coneixement, la formació, les bones pràctiques internacionals i l’enfortiment de lligams culturals, econòmics i socials".

En els darrers anys l’entitat municipalista ha potenciat les sinergies amb diversos països europeus per estudiar diferents àmbits, des de les consultes a la ciutadania que fa Suïssa, passant per la gestió del turisme de muntanya i cultural a Escòcia fins a la gestió de mines a Alemanya o la reforma territorial local feta a Dinamarca. L’objectiu és conèixer polítiques i accions concretes per poder extrapolar bones pràctiques al món local català.

L’ACM i la Conselleria d’Acció Exteriors, Relacions Institucionals han destacat la bona entesa i la voluntat de col·laborar en futurs projectes.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.