La trobada ha servit per abordar l’agenda municipalista en matèria d’emergència climàtica, mobilitat sostenible, habitatge i medi ambient i patrimoni natural, entre altres.
El president de l’ACM, Lluís Soler, ha destacat que “l’acció climàtica és una de les 3 grans prioritats de l’agenda municipalista per aquest mandat, juntament amb la qualitat de vida i la prosperitat”, i en aquest sentit “volem anar més enllà de les declaracions, i adoptar compromisos concrets per prevenir, mitigar i adaptar-nos des del món local, al canvi climàtic”.
De fet, en la passada Cimera per a l’Acció Climàtica, el municipalisme català va plantejar 6 compromisos concrets: declaració d’emergència climàtica al món local, orientació de la central de compres amb noves eines per fer front al canvi climàtic, assolir l’objectiu d’electricitat verda al 100% dels municipis del país, introduir criteris climàtics en la contractació pública, impuls de la fiscalitat verda i mesures urbanístiques per reduir les emissions de CO2, especialment en els centres de les ciutats i entorns educatius i sanitaris.
La reunió també ha servit per tractar les polítiques urbanístiques i de la nova Llei del litoral, en tràmit parlamentari, així com de la gestió de costes i platges que han de millorar la preservació i gestió del litoral català a través de nous instruments. També sobre l’Agenda Urbana de Catalunya que ha de vetllar per les polítiques públiques que garanteixin un desenvolupament urbà sostenible i on l’ACM hi té un paper actiu, cercant l’equilibri territorial.
Al costat de l’emergència climàtica, tant l’ACM com el Departament han coincidit en la importància de les infraestructures com a eixos vertebradors del territori, generadors de prosperitat i d’igualtat d’oportunitats, en especial el Corredor Mediterrani, amb un calendari mancat d’ambició política, recursos i mala planificació, d’esquenes al territori.
Altres aspectes de l’agenda municipalista en matèria de Territori i Sostenibilitat són els residus, on cal una major col·laboració per assolir els objectius de reciclatge, gestió i revalorització dels mateixos, o la qualitat de l’aire, on els municipis tendiran a impulsar mesures per reduir la contaminació i descarbonitzar la mobilitat.
Durant la reunió també s’ha abordat la Llei de territori, en fase d’avantprojecte, i on l’ACM sempre ha demanat que fos una normativa que sorgís a partir del consens amb el món local. De fet, existeix una interlocució constant amb el Departament per tal que la Llei s’adapti a les diferents realitats del territori.
Finalment, el president de l’ACM ha plantejat l’habitatge com una de les prioritats, una preocupació compartida amb el Govern i que s’ha plasmat amb la Llei de Mesures Urgents, convalidada aquesta setmana, ha recordat el conseller. En aquest àmbit, l’ACM, coneixedora del treball del món local en aquest àmbit, ha expressat que cal una coordinació i col·laboració constant entre les diferents administracions.
La trobada s’ha emmarcat en la ronda de contactes que el president de l’associació manté amb tots els membres de l’executiu català per abordar l’agenda municipalista en matèria de lluita contra el canvi climàtic, de millora de la qualitat de vida i de creació de riquesa a tots els pobles i ciutats de Catalunya.