Vilanova i la Geltrú (ACN).- El Comitè Executiu de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha aprovat aquest dimarts a Vilanova i la Geltrú un protocol per donar major transparència a la gestió de l’entitat, sobretot arran dels casos de presumptes irregularitats que s’han fet públics. La intenció és ampliar i reforçar la credibilitat de l’ACM davant els associats i de l’opinió pública. Per això ampliaran els mecanismes de contractació i d’incompatibilitats "per evitar conflictes d’interessos". Respecte a aquests casos d’irregularitats, el president de l’entitat, Miquel Buch, ha dit que respecta la presumpció d’innocència dels gestors anteriors i confia en la investigació de la Fiscalia "perquè aclareixi si van actuar bé o no".
El segon Comitè Executiu del nou mandat de l’ACM s’ha celebrat a Vilanova i la Geltrú i ha servit per aprovar un codi de bon govern, a través del qual s’estableix un protocol per donar major transparència a la gestió de l’entitat. La intenció és ampliar i reforçar la credibilitat de l’ACM davant els associats i de l’opinió pública.
I és que aquest protocol seria, en part, una conseqüència de les presumptes irregularitats que s’han publicat de la gestió de l’entitat. Tot i així, Buch ha insistit en que "la confiança de l’ACM avui dia es molt elevada, però és per tenir encara més".
El president de l’ACM ha fet referència als casos que han sortit a la llum de l’exsecretari general de l’entitat Josep Maria Matas i de l’actual secretari general del Departament de Cultura, Xavier Solà, de quan era cap dels serveis jurídics de l’associació.
En ambdós casos Buch ha respectat la presumpció d’innocència i ha confiat en la Fiscalia perquè aclareixi si hi va haver una gestió irregular o no.
Buch ha explicat que "quan ens vam assabentar de la notícia vam analitzar el que teniem sobre la taula, sobretot si la feina que es facturava estava feta i tot sortia correcte", però ha insistit en què no va ser un anàlisi exhaustiu perquè només van tenir uns 10 dies abans que la Fiscalia demanés portar la investigació. "Estem a disposició per aportar el que ens demani la Fiscalia, com ja ha passat", ha afegit el president de l’entitat.
El protocol i el codi
Des de l’ACM es creu que aquest protocol de transparència i codi de bon govern deixen clar la necessitat d’un bon funcionament dels òrgans de govern mitjançant l’ampliació dels mecanismes d’incompatibilitats "que evitin els conflictes d’interessos". El protocol també parla de principis de transparència en el finançament i en el control de la utilització de fons.
El Comitè també ha aprovat un protocol d’actuació en matèria de contractació, on s’inclouen mesures que es basen en la llei de contractes del servei públic. Buch ha explicat que a banda de complir el que marca la normativa per a l’administració local "anem per sobre i ens autoimposem mesures més restrictives".
A més, el codi amplia les mesures existents prèviament a l’entitat, incloent el principi de claredat i publicitat de les finalitats de l’ACM i el principi de planificació del seguiment de l’activitat per tal d’incrementar els mecanismes formals de control sobre el pla de mandat, així com el pla anual d’activitats.