BARCELONA • Barcelonès

L’ACM dona un nou impuls a l’agenda municipalista amb l’inici del camí cap a una nova llei de contractes, una nova llei de governs i finances locals i un Estatut de l’electe local

0
3237

Lluís Soler: “Només des de l’ambició de la transformació contínua de la nostra societat i de l’impuls a les eines legislatives necessàries podrem seguir prestant els màxims nivells de servei a la ciutadania, des de qualsevol poble o ciutat”

La iniciativa, sota el títol ‘Legislem per avançar’, comptarà amb tres tallers per elaborar una primera proposta legislativa amb el posicionament del món local

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques vol posar fil a l’agulla per afrontar tres regulacions cabdals per al municipalisme català abans que acabi el present mandat. Per aquest motiu, l’entitat municipalista ha fet l’acte de presentació de la iniciativa ‘Legislem per avançar’, la qual pretén impulsar els següents projectes legislatius: una nova Llei de contractes del sector públic de Catalunya, una nova Llei de governs i finances locals, i un Estatut de l’electe local.

En les properes setmanes es realitzaran tres tallers participatius, un centrat en cada una de les iniciatives legislatives. El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler ha explicat que “aquesta iniciativa pretén fomentar la participació del municipalisme català per passar de la reacció a la proacció legislativa”. De fet, Soler ha detallat que “sovint el municipalisme, a nivell legislatiu, és poc consultat i cal tenir en compte el coneixement, l’expertesa i la sensibilitat que aporta el món local gràcies a la proximitat amb la ciutadania”

D’aquesta manera, i tot i reiterar que des de l’ACM es tindrà mà estesa i plena col·laboració en qualsevol iniciativa legislativa, el president ha afirmat que “el món local ha de transformar i proposar modificacions legislatives per fer un pas més enllà, sense menystenir el paper del Parlament, del Govern o de les diferents Iniciatives Legislatives Populars”. I ha afegit que “només des de l’ambició de la transformació contínua de la nostra societat i de l’impuls a les eines legislatives necessàries podrem seguir prestant els màxims nivells de servei a la ciutadania, des de qualsevol poble o ciutat”.

Tres àmbits sensibles per als ens locals

La iniciativa ‘Legislem per avançar’ vol donar resposta a tres àmbits sensibles per als ens locals i els seus electes. En aquest sentit, l’objectiu és “treballar una proposta que permeti elaborar un text que esdevingui la base per al posicionament del món local en aquest tres àmbits i defensar-ho en el tràmit parlamentari”, tal com ha remarcat Soler. Des de l’ACM s’insisteix que aquesta iniciativa és compatible amb els processos que pugui iniciar el Govern català o el Parlament de Catalunya i que s’hi col·laborarà: “A partir de la nostra tasca, podem enriquir el posicionament del món local fent propostes pròpies que acabin donant sentit al títol del cicle que avui comencem”.

El cicle ‘Legislem per avançar’ es basa en tres grans àmbits. Pel que fa a la nova llei de contractes del sector públic de Catalunya, serà la protagonista del primer taller, el proper 17 de maig. L’objectiu és impulsar un marc regulador de la contractació pública a nivell català que vagi més enllà de la Llei 9/2017, resolgui els seus dèficits i s’adapti a les necessitats del món local amb major flexibilitat. Per això, ha destacat que la contractació pública ha de tenir un marc regulador que “sigui clar, àgil, aporti seguretat jurídica i acabi sent facilitador d’aquesta activitat i no un problema”.

El segon taller servirà per abordar una nova Llei de governs i finances locals, després de més de quatre dècades d’ajuntaments democràtics, amb la voluntat de posar al dia el sistema institucional local, les seves competències i el seu finançament. “Cal valorar la proximitat, la suficiència financera i l’equitat territorial, i ser autoexigents amb les premisses que ens marquen l’excel·lència del servei del món local i les aptituds i integritat dels propis electes locals”, ha destacat Soler. El tercer i últim taller se centrarà en posar en valor la tasca i la figura de l’electe local a través d’un Estatut de l’electe local que, com ha remarcat el president, “dignifiqui la figura del més de 8.000 electes que hi ha al nostre país i que decideixen dedicar uns anys de la seva vida a la comunitat local”.

L’acte de presentació dels tallers legislatius també ha comptat amb la participació de la secretària general de l’ACM, Joana Ortega, i el filòsof i teòleg, Francesc Torralba, que han reflexionat al voltant de l’adaptació de les normes a la realitat social dels nostres pobles i ciutats. Ortega ha explicat que “des de l’ACM, hem aportat aquesta visió proactiva. Quan veiem que les lleis macro no donen resposta a les necessitats micro, apostem per avançar i legislar des del coneixement, la realitat i el dia a dia”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.