Lluís Soler: “Els nostres veïns i veïnes no entenen com, disposant de recursos gràcies a la bona gestió municipal, ara no els puguem utilitzar per a les polítiques socials i de reactivació econòmica”
Portada de la campanya: ‘Els nostres estalvis són l’eina per a la recuperació’. Font: ACM.
L’Associació Catalana de Municipis comença avui una intensa campanya per reclamar al Govern espanyol l’alliberament del superàvit 2019 i els romanents dels ens locals i poder-los utilitzar per a la reactivació socioeconòmica
Sota l’eslògan ‘Els nostres estalvis són l’eina per a la recuperació’, la campanya també demana al Govern català dotar als municipis de fons extraordinaris, un destinat a la reactivació socioeconòmica, i un altre per compensar les despeses derivades de la COVID-19
Segons un estudi que duu a terme l’ACM, el 30% dels ens locals (que representen el 44% de la població a Catalunya, és a dir, més de 3,3 milions de persones) que han respost ja acumulen 258 milions de superàvit durant el 2019 i un romanent que puja a 1.249 milions d’euros. Uns recursos que, modificant-se la normativa vigent, podrien fer-se servir per impulsar la reactivació socioeconòmica als municipis que tenen una situació financera sanejada.
El president de l’ACM, Lluís Soler, insisteix que “els nostres veïns i veïnes no entenen com, disposant de recursos gràcies a la bona gestió municipal, ara no els puguem utilitzar per a les polítiques socials i de reactivació econòmica”. I afegeix que la campanya pretén posar de relleu que “les administracions locals són les úniques que han complert, gràcies a una gestió eficaç, una contenció pressupostària i la responsabilitat en la presa de decisions”.
Pel president de l’ACM i també alcalde de Deltebre, “és injust que ara no puguem utilitzar aquest estalvi. Els ajuntaments necessitem ara aquests diners per destinar-los a la reactivació socioeconòmica dels nostres municipis i en últim terme per donar millors serveis i atenció als nostres veïns i veïnes”.
Segons l’ACM, la manca de liquiditat i finançament dels ens locals impedeix l’impuls de polítiques de reactivació. La campanya no només donarà visibilitat a la demanda del municipalisme català i a la bona gestió feta, sinó que també vol que la ciutadania entengui que la no flexibilització de la regla de la despesa i la necessària modificació de la llei d’estabilitat pressupostària té una afectació directa al seu dia a dia i als seus municipis, en una petició que ja el passat 20 de març, el president de l’ACM, Lluís Soler, va adreçar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una carta, acompanyada d’altres propostes per abordar la crisi sanitària, social i econòmica.
La iniciativa també pretén aconseguir que el Govern català doti als municipis d’un fons de cooperació extraordinari per a la reactivació dotat amb un mínim anual de 150M€ pels exercicis 2020 i 2021, així com un fons de compensació per les despeses que han hagut d’afrontar els ens locals durant la pandèmia. Una proposta que el municipalisme català ja va posar damunt de la taula el passat 17 de maig.
La campanya ‘Els nostres estalvis són l’eina per a la recuperació’ consta de 3 eixos: institucional, mediàtic i operatiu.
En l’àmbit institucional, destaca la moció que el municipalisme català ha fet arribar als més de 1.000 ens locals de tot el país demanant l’alliberament dels romanents i l’activació dels dos fons ja enunciats, així com la compareixença que el president de l’ACM, Lluís Soler, va fer divendres passat a la Comissió de Reconstrucció i reactivació Socioeconòmica del Parlament.
En l’àmbit institucional, destaca la moció que el municipalisme català ha fet arribar als més de 1.000 ens locals de tot el país demanant l’alliberament dels romanents i l’activació dels dos fons ja enunciats, així com la compareixença que el president de l’ACM, Lluís Soler, va fer divendres passat a la Comissió de Reconstrucció i reactivació Socioeconòmica del Parlament.
En l’àmbit mediàtic, es farà una intensa campanya amb suport gràfic per tal de donar a conèixer la importància de les propostes del municipalisme català en aquest àmbit i explicar als ciutadans què signifiquen aquests conceptes i modificacions, a priori tècnics i jurídics, però que impacten en el dia a dia de la ciutadania de pobles i ciutats de tot el país.
En l’àmbit més operatiu, l’ACM seguirà completant l’estudi quantitatiu, amb la col·laboració del municipalisme català, per tal de conèixer de forma exacta amb quines xifres de romanents i superàvits municipals disposaria el món local per poder-lo destinar a la reactivació socioeconòmica.