Aquest servei compartit, que es presta des del 2010, s’adjudica per 40 milions d’euros
Miquel Buch, president de l’ACM, i Joan Josep Raventós, president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, en la inauguració de les jornades sobre eficiència energètica als ens locals.
L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) vol engrescar els ens locals a comprar la llum de forma agregada. De fet, la fórmula funciona des del 2010 i ara l’ACM ha convocat una nova licitació pública que adjudica amb un import anual de 40 milions d’euros. "Representem 905 municipis, som un client molt atractiu per a les empreses que comercialitzen llum", ha explicat el president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, aquest dimarts a Valls, en el marc d’unes jornades sobre eficiència energètica, que seran itinerants per Catalunya. Buch ha encoratjat els municipis a adherir-se a aquest pla. A les comarques tarragonines hi ha hagut un degoteig i ara d’agregats n’hi ha una quinzena.
Havien arribat a ser una seixantena, però l’oferta amb millors condicions per part de les companyies subministradores ha estat el motiu d’aquesta reducció. El total d’ens locals adherits és de 460 a tot Catalunya, gairebé la meitat dels municipis catalans.
L’ACM licita aquest servei a través del Consorci Català pel Desenvolupament Local. És el segon concurs públic de llum i, segons Buch, això prova, als ulls del govern espanyol, que el treball en xarxa funciona des de fa temps a Catalunya.
Es tracta d’un acord marc per a la contractació centralitzada de l’electricitat. L’objectiu de l’ACM és que les administracions locals catalanes es puguin beneficiar d’un servei de qualitat a bon preu, independentment de la grandària i localització del municipi.
A tall d’exemple, a un ajuntament li suposa una rebaixa d’entre un 10% a un 30% en la factura de la llum. "La nostra pretensió és combatre la crisi i també aquestes mesures que pretén aplicar el govern espanyol, com la supressió de municipis", ha dit Buch.
"Nosaltres tenim els deures ben fets en número de municipis i no en sobren, perquè estem per sota la mitjana europea, amb 126 municipis per cada milió d’habitants", ha constatat Buch. "El problema en tot cas el té l’Estat, on la mitjana s’eleva a 183", ha afegit.
Buch ha intervingut en l’obertura de les jornades a Valls, acompanyat del president del Consell Comarcal de l’Alt Camp. Més de setanta persones, entre càrrecs electes i personal tècnic i administratiu, s’han inscrit a aquestes jornades sobre eficiència energètica.
Les jornades, que tenen lloc en horari de nou a dues, es divideixen en dues parts: les possibilitats de millorar, i les experiències dels ajuntaments. "Volem donar pistes sobre com consumir menys i economitzar tant com es pugui en les arques municipals", ha conclòs.
Les jornades recorreran totes les demarcacions. Després de Valls -municipi adherit a la compra agregada-, tindran lloc dimarts vinent a Tàrrega (Lleida), el següent dimarts, a Banyoles (Girona), i el darrer dimarts del mes de febrer, a Granollers (Barcelona).