3.9.19 – BARCELONA • Barcelonès

L’ACM es compromet amb Govern i diputacions a donar una resposta coordinada a les persones en situació de pobresa energètica

0
420

El president de l’ACM, David Saldoni, ha participat aquest dilluns al migdia a la reunió conjunta entre Govern català, diputacions i entitats municipalistes per coordinar una resposta al fenomen de la pobresa energètica davant l’amenaça d’algunes companyies elèctriques de tallar el subministrament elèctric si els ajuntaments no abonen el deute acumulat.


Imatge de la reunió. Foto: ACM.
Durant la reunió les administracions han acordat defensar la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, aprovada per unanimitat al Parlament el 2015, com a marc normatiu per abordar el tema. Aquesta llei no permet el tall de subministrament de serveis bàsics com la llum, l’aigua o el gas a cap família en situació de vulnerabilitat.
Les administracions presents han acordat donar una resposta coordinada i conjunta per fer front a les situacions de pobresa energètica i buscar solucions amb les empreses subministradores. Així, s’enviarà una carta conjunta a totes les elèctriques i als ajuntaments afectats explicant els acords. La taula de treball entre administracions i entitats socials es mantindrà amb caràcter estable.
Recordem que Endesa ha amenaçat de taller el subministrament elèctric a aquelles famílies que tenen deute, si els ajuntaments no abonen el 50% abans de l’1 d’octubre.
David Saldoni, president de l’ACM, afirma que “no permetrem que cap persona amb informe de vulnerabilitat hagi de patir per quedar-se sense llum”. Mentrestant, el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, destaca que “la Generalitat no permetrà cap tall a famílies amb informe de vulnerabilitat. No són admissibles per part de les empreses ni amenaces ni posar en el punt de mira als ciutadans més vulnerables i els seus drets bàsics”.
La voluntat és signar un conveni entre administracions i empreses subministradores que aclareixi què cal fer amb el deute acumulat fins ara i què es farà amb el que es generi a partir d’ara. Al gener de 2017 Generalitat, diputacions i entitats municipalistes ja van presentar una proposta de conveni que cap companyia va voler signar. Especificava que les empreses subministradores havien d’assumir almenys el 50% del cost de la pobresa energètica.
Segons la Llei 24/2015, qualsevol tall a una llar amb persones vulnerables d’acord amb l’informe d’exclusió residencial és un tall indegut sancionable, de manera que la Generalitat continuarà obrint expedients sancionadors a les companyies que actuïn indegudament.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.