Durant la trobada també s’ha parlat de la futura Llei de protecció integral dels alertadors per lluitar contra la corrupció i de la necessitat de millorar el sistema de finançament de les hisendes locals.
El president de l’ACM, Lluís Soler, i la secretària general, Joana Ortega, s’han reunit aquest dijous amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó.
La reunió ha servit per abordar diferents qüestions de l’agenda municipalista que afecten al món local en relació amb la llei de transparència, la figura dels síndics de greuges locals, la fiscalitat municipal o la lluita contra la segregació escolar, entre altres.
La trobada ha abordat l’avaluació de la llei de transparència i des de l’ACM s’ha posat èmfasi en les dificultats que tenen els ens locals, sobretot, els petits per fer front a l’aplicació d’aquesta normativa. Així, es plantegen sistemes d’avaluació diferents en funció de la realitat de cada ens local o que en els resultats s’agrupin els municipis en funció del número d’habitants. Segons el president de l’ACM, Lluís Soler, “el compromís del món local amb la transparència és total. Som els primers interessats a fer, mostrar i avaluar que les coses es fan bé, però també cal tenir en compte els recursos, personal i capacitats dels diferents municipis”.
També s’ha parlat dels síndics de greuges locals i des de l’ACM s’ha explicat que s’ha posat en marxa un projecte per implementar Plans d’Integritat a l’administració local. “Apostem pels síndics i defensors locals arreu del país com a òrgans independents per assumir les funcions de control del compliment de les mesures d’integritat que un ens local vol implementar en la seva institució”, destaca Soler.
Durant la trobada també s’ha parlat de la futura Llei de protecció integral dels alertadors per lluitar contra la corrupció i garantir la defensa de les persones denunciants. Així també, s’ha parlat de fiscalitat municipal i la necessitat de revisar i millorar el sistema de finançament de les hisendes locals, i disposar de més eines de política fiscal evitant augmentar la càrrega als ciutadans.
Totes dues institucions s’han posat d’acord a prioritzar les polítiques de millora de la qualitat de vida i el benestar de la gent, la reducció de les desigualtats i l’equitat, així com el paper de les administracions com a garantia dels drets. Unes polítiques que, segons Soler, van vinculades també amb la transparència: “No podem deslligar la principal tasca del món local, millorar la qualitat de vida de les veïnes i veïns, amb la nostra manera de fer: la transparència i la participació ciutadana, són dues cares de la mateixa moneda”.
La trobada s’emmarca en la ronda de contactes que el president de l’associació manté amb representants de l’àmbit polític, econòmic i social del país per abordar l’agenda municipalista en matèria de lluita contra el canvi climàtic, de millora de la qualitat de vida i de creació de riquesa a tots els pobles i ciutats de Catalunya.