11.01.17 – BARCELONA • Barcelonès

L’ACM exigeix a Montoro que els ajuntaments catalans puguin decidir el destí dels seus estalvis

0
344

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) demanarà al ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristòbal Montoro, que l’estalvi generat pels ajuntaments catalans durant el 2016 pugui destinar-se a fer polítiques d’ocupació, polítiques socials i a inversió pública. L’any 2015 aquest estalvi es va quantificar en uns mil milions d’euros


Moment de la reunió de l’ACM. Foto: ACM


Miquel Buch, president de l’ACM. Foto: alcaldes.eu

El president de l’ACM, Miquel Buch, ha quantificat en més de mil milions d’euros lliures i disponibles l’estalvi que els ajuntaments catalans van generar el 2015 i que actualment el govern de l’Estat decideix a què destinar-los

Per aquest motiu, ha sol·licitat per carta reunir-se amb el ministre d’Hisenda i Funció Pública del govern de l’Estat, Cristóbal Montoro, per demanar-li que cada ajuntament pugui decidir quin ha de ser el destí dels seus diners estalviats durant aquest passat 2016, una xifra que es preveu molt superior a la del 2015. “Proposem destinar el 50% del superàvit que genera cada ajuntament a fer polítiques socials i per generar ocupació. I l’altre 50% a fer inversió pública, en funció de les necessitats de cada municipi”, ha afirmat Buch que ha concretat que “estaríem parlant de destinar 500 milions d’euros a ocupació i polítiques socials, i 500 milions d’euros a inversions que indirectament generen més ocupació”. També ha recordat que “l’Estat està aprofitant aquest romanent positiu per quadrar el seu dèficit, mentre nosaltres demanem que es destini a millorar la qualitat de vida de la ciutadania”

Miquel Buch ha fet aquestes declaracions en l’esmorzar-trobada amb diversos periodistes que organitza anualment l’ACM. Una trobada que ha servit per repassar la tasca feta per l’entitat al llarg de l’últim any i explicar els reptes de futur.
De cara al 2017, l’ACM té previst donar ple suport al procés de creació d’un nou estat català. “Estem parlant de democràcia i entenem que amb la democràcia no s’hi juga. En un estat repressor i que persegueix un poble que vol que s’exerceixi la democràcia, els ajuntaments no podem fer altra cosa que donar suport a la llibertat d’expressió”.
Finalment, el president de l’ACM ha demanat celeritat al Tribunal Constitucional perquè es pronunciï sobre el recurs d’inconstitucionalitat a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) que van interposar més de 1.300 ajuntaments de tot l’Estat espanyol i que representaven a més de 7,5 milions de persones. “Demanem més celeritat, tot i que si no respon, no hem de patir perquè, si tot va bé, a finals d’any ja formarem part d’un nou Estat i no estarem sotmesos al Tribunal Constitucional”
L’Associació Catalana de Municipis compta amb més d’un miler d’ens locals associats dels quals 924 són ajuntaments (de 948). Entre els serveis que ofereix en destaca la formació, amb més de 9.000 electes formats al llarg de l’any, l’assessorament jurídic, amb més d’un miler de consultes jurídiques i la central de compres del món local. En aquest últim cas, actualment hi ha més de 924 ens locals catalans que compren algun producte o servei a través de la central de compres del món local.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.