14 novembre de 2024
La presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó, ha encapçalat una representativa delegació del món local a Portugal en un viatge d’estudi per conèixer de primera mà diferents solucions de gestió municipal pioneres relacionades amb l’economia circular. Una visita d’estudi, organitzada amb la col·laboració de la Delegació del Govern a Portugal, encapçalada pel delegat, Rui Reis. Així, es van fer diverses visites entre l’11 i el 14 de novembre a ciutats com Porto, Matosinhos, Guimarães i Viana do Castelo, on els participants van poder observar i aprendre de projectes innovadors que promouen una gestió sostenible de recursos i la transició cap a una economia més ecològica i circular.
La presidenta de l’ACM Meritxell Budó destaca que aquestes visites “ens han proporcionat noves perspectives sobre com aplicar estratègies a llarg termini per a incloure l’economia circular en les polítiques dels nostres municipis” i afegeix que “aquestes experiències ens serveixen per aprendre d’iniciatives reeixides per avançar cap a una gestió més responsable i sostenible, intercanviar projectes i estrènyer possibles col·laboracions amb municipis d’altres països”.
El viatge d’estudis va començar el passat dilluns 11 de novembre amb una visita a la Universitat de Porto, on els alcaldes van ser rebuts pel director de la Facultat d’Enginyeria, Rui Calçada, i la professora i experta en ciències ambientals, la doctora Joana Maia Dias, qui va oferir una classe magistral d’Economia Verda.
El dimarts, 12 de novembre, la delegació de l’ACM va ser rebuda a l’Ajuntament de Matosinhos per la seva alcaldessa i presidenta de l’Associació Portuguesa de Municipis (ANMP), Luisa Salgueiro. Durant la visita a l’ajuntament van poder conèixer diferents iniciatives impulsades des de l’administració i/o amb col·laboració amb les universitats o el sector privat.
Iniciatives com el projecte integrat de recollida de residus gestionats per l’empresa LIPOR, projectes per a la recuperació i recerca de la flora marina a través del CIIMAR (Centre Interdisciplinari de Recerca Marina i Ambiental), on es van destacar els esforços de recerca orientats a la protecció dels ecosistemes marins i a la promoció de solucions innovadores per als reptes ambientals. També es van conèixer iniciatives privades com la de l’empresa TecmaFoods, que utilitza insectes per a la producció sostenible d’aliments rics en proteïnes, contribuint a la reducció de residus alimentaris i al foment d’una producció alimentària més sostenible.
Per altra banda, la delegació es va desplaçar fins a la ciutat declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco, Guimarães, on van poder explorar l’ambiciosa estratègia de sostenibilitat de la ciutat, amb més de 20 anys de treball, i que alhora és finalista en ostentar la Capital Europea de Ciutat Verda l’any 2025. Els participants van visitar el Laboratori de Paisatge, un centre que impulsa projectes d’educació ambiental i biodiversitat, i van conèixer l’estratègia RRRCICLO per a la valorització de residus orgànics.
El tercer dia de visita d’estudi, la delegació de l’ACM també va tenir l’oportunitat de visitar Viana do Castelo, on van explorar el projecte VIANA S.T.ARTS Centre, un espai que combina art, ciència i tecnologia per fomentar la innovació. Els representants de l’ACM van conèixer el festival “I Am Nature Fest”, un esdeveniment que promou activitats sostenibles i de conscienciació ambiental.
Les activitats es van completar amb una visita a RESULIMA, una empresa referent en la gestió i valorització de residus urbans, i al Centre de Monitoratge i Interpretació Ambiental (CMIA) i al Parc Ecològic Urbà, espais dedicats a la sensibilització i preservació ambiental.
El viatge va concloure amb una visita a la ciutat de Porto, on van ser rebuts per l’alcalde Rui Moreira i el tinent d’alcalde Filipe Araújo en una recepció a l’ajuntament. També van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà les estratègies de circularitat del sistema alimentari i en la gestió del cicle urbà de l’aigua, iniciatives de construcció sostenible, solucions i valoritzacions dels residus i transformació d’aquest en materials naturals, i un centre que promou la reutilització i la reparació d’objectes i electrodomèstics i ordinadors, totes elles, exemplificant el compromís de Porto amb un model circular de gestió de recursos.
La transició ecològica és un dels eixos del Pla de Mandat de l’ACM fins al 2027 i amb aquest viatge d’estudi ha pogut veure de prop models de gestió que posen èmfasi en la sostenibilitat i l’economia circular i que poden ser implementats a Catalunya per promoure un futur més verd i sostenible als municipis catalans d’una manera eficient.
La delegació municipalista catalana estava formada, a banda de la presidenta de l’ACM, pels cinc vicepresidents de l’entitat municipalista, l’alcalde de Molins de Rei Xavi Paz, l’alcalde de Sant Climent de Llobregat Isidre Sierra, l’alcaldessa de Navarcles Alba Pérez, l’alcalde de Rialp Gerard Sabarich, i l’alcalde de Sort Baldo Farré, i el secretari general adjunt Sergi Penedès. També hi ha participat l’alcalde de Portbou i president del Fòrum de Joves Electes, Gael Rodríguez, l’alcalde de Montmeló i president del Consorci de Gestió de Residus del Vallès Oriental, Pere Rodríguez, l’alcalde de Vic, Albert Castells i l’alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena. Per part de la delegació del govern de Catalunya a Portugal, el delegat, Rui Reis, i el cap de relacions institucionals, David Duarte.
Font: ACM