14.7.20 – BARCELONA • Barcelonès

L’ACM inicia una campanya per reclamar un fons extraordinari per fer front a la reactivació socioeconòmica, compensar les despeses extraordinàries derivades de la COVID-19 i disposar dels romanents municipals

0
319

Lluís Soler: “Els Ajuntaments hem estat les primeres administracions en respondre a la crisi sanitària, i reclamem les eines i els recursos per fer possible la reactivació socioeconòmica”

Moment de la reunió sobre el llançament de la campanya per fer front a la reactivació socioeconòmica municipal. Foto: ACM.

El municipalisme català aprova una Declaració Institucional de suport als servidors públics, treballadors municipals, ciutadania i Ajuntaments del Segrià, davant el confinament, i demana transparència, claredat i seguretat jurídica.

El Comitè Executiu de l’Associació Catalana de Municipis s’ha reunit en sessió ordinària, de forma telemàtica, i ha aprovat, entre altres, una Declaració Institucional en relació als nous confinaments per l’efecte de la COVID-19, i específicament als municipis confinats del Segrià
La declaració institucional mostra la solidaritat amb la ciutadania afectada per la pandèmia i el confinament, alhora que dóna suport a les autoritats sanitàries, alcaldes i alcaldesses i servidors públics dels municipis afectats, i reclama claredat i seguretat jurídica a totes les administracions per tal de no afegir incertesa en una situació ja prou complexa per les persones afectades.
En aquest sentit, el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha manifestat que “ara més que mai hem de donar suport a les autoritats sanitàries, de seguretat i locals, i a tots els servidors públics en la tasca de protegir la salut de les veïnes i veïns”. Al mateix temps que ha reclamat “transparència, seguretat jurídica i claredat en totes les mesures que s’adoptin per no afegir incertesa a la situació ja prou complicada que estan vivint les persones afectades i els Ajuntaments”.
A més, l’executiva municipalista ha donat llum verda a la posada en marxa d’una campanya institucional, ciutadana i mediàtica per continuar insistint al govern de l’Estat que alliberi els romanents municipals, i aconseguir que el Govern català doti als municipis d’un fons extraordinari de cooperació amb recursos que han de servir no només per compensar les despeses sobrevingudes als ens locals durant la pandèmia, sinó sobretot per fomentar la reactivació posterior. Aquest fons hauria de ser per als anys 2020 i 2021, i amb una dotació anual equivalent, com a mínim, al Fons de Cooperació Local.
El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, explica que “és indispensable que el municipalisme català disposi de més recursos per fer front a les despeses extraordinàries derivades de la COVID-19”. I recorda que els ens locals són l’administració “que millor gestió ha fet en els últims anys. Estem parlant de milions d’euros que tenim gràcies a una bona contenció pressupostària, eficàcia en la gestió i responsabilitat en la presa de decisions. És de justícia que, ara en moments de necessitat, aquests diners puguin revertir en benefici dels municipis i dels seus veïns i veïnes que ho necessiten”.
La campanya municipalista es basarà en 3 eixos: d’una banda, un estudi exhaustiu de les dades de superàvit municipal i romanent de tresoreria de tots els Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions del país, en segon lloc, un compromís municipalista explícit mitjançant una moció adreçada a tots els ens locals, i finalment, una campanya mediàtica, informativa i didàctica, sobre un superàvit que no pertany a les administracions, sinó a les veïnes i veïns que ara, més que mai, necessiten els recursos invertits directament per abordar la reactivació socioeconòmica.
L’ACM va ser la primera institució en demanar des del 17 de maig al Govern de la Generalitat la creació d’un fons extraordinari de cooperació per als municipis perquè les administracions més properes al ciutadà disposin de finançament i recursos per compensar la despesa extraordinària que s’ha hagut d’afrontar amb la pandèmia i generar noves polítiques des de la proximitat.
Altres aspectes destacats de l’executiva municipalista han sigut l’aprovació de la liquidació dels comptes de l’ACM pel 2019, la incorporació de l’Ajuntament de La Nou de Berguedà com a nou associat (actualment ja són 938 ajuntaments socis), i donar compte de la gestió interna dels últims tres mesos que contempla tota l’oferta formativa virtual realitzada, així com les noves adhesions a la Central de Compres del municipalisme català, entre altres.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.