Un centenar d’assistents, de diferents ens locals, han participat aquest divendres al seminari ‘L’impacte de les noves migracions i estat del benestar’, organitzat per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM).
Imatge del seminari. Foto: ACM.
La iniciativa pretenia debatre i compartir experiències entorn de l’acollida i integració dels joves i adolescents emigrats sols que arriben a Catalunya.
El president de l’ACM, David Saldoni, a la inauguració ha reconegut la feina realitzada pels professionals que atenen els joves emigrats que arriben que "feu possible que l’atenció a l’emergència i la integració hagi estat possible amb un altíssim percentatge de gent ben atesa". Saldoni també ha insistit en la suma d’esforços i col·laboració entre món local, Govern català i entitats socials: "Els reptes de país els hem de poder afrontar de forma global.
Les oportunitats també les hem de poder garantir des dels ajuntaments i, per això, cal planificar molt bé, no només l’emergència en el moment inicial sinó fins a la integració que hem de poder oferir. I això vol dir, fer una feina transversal".
Les oportunitats també les hem de poder garantir des dels ajuntaments i, per això, cal planificar molt bé, no només l’emergència en el moment inicial sinó fins a la integració que hem de poder oferir. I això vol dir, fer una feina transversal".
El Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, també ha insisit en la necessitat de donar respostes conjuntes a la immigració. "Hem donat resposta a l’emergència, però l’Estratègia Joves Emigrarts que vam presentar el 25 de gener posa el focus en la inclusió social, la integració laboral i l’habitatge. És una oportunitat de país. Si som capaços de fer-ho conjuntament, serem més forts com a societat". Homrani també ha destacat que "no s’estan complint els drets en origen, trànsit i destí. Ens hem acostumat a barbaritats com incomplir el dret marítim i la dinàmica europea amb una mirada de frontera enlloc d’acollida i incluisió no ajuden". Finalment, ha agraït als municipis la seva la implicació en el repte d’acollida i inclusió de joves que emigren sols i a l’ACM per organitzar aquest tipus de jornades per "reflexionar conjuntament i trobar noves solucions que puguem compartir".
La jornada ha comptat amb l’exposició de pràctiques d’acollida de la Gran Bretanya i Suècia. La britànica Kate Eccles, responsable dels serveis assistencials als infants emigrats de Brighton i Hove, ha exposat com es van redefinir els serveis d’atenció apostant per la formació qualitativa dels professionals i millorant el suport i l’acollida dels joves atesos. El suec Ulf Wallin, coordinador nacional de Folk High School, ha exposat la iniciativa d’aquests centres que van néixer el 2012 i que es coordinen per incloure els joves emigrats als programes d’inserció formativa i laboral. El seminari també ha comptat amb Isabel Sánchez Robles, diputada foral d’Acció Social de la Diputació de Biscaia, per comentar la integració dels menors estrangers, i amb Cristina Blanco, subdirectora general de Política familiar, infància i adolescència de la Xunta de Galicia per parlar de les dificultats d’integració socio-laboral dels menors estrangers.