Demanarà la col·laboració de més de 1100 ajuntaments de tot l’Estat
Assegura que els serveis públics poden ser privatitzats
Miquel Buch, president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM).
El president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha assegurat aquest matí que “prem el botó” per instar als ajuntaments catalans i buscar la complicitat dels ajuntaments de l’Estat per fer front a la Llei de reforma local espanyola, que té com a objectiu retallar els drets als ciutadans. Ha assegurat també que la Llei busca privatitzar serveis que ara s’ofereixen als ciutadans des d’estaments públics.
El president de l’ACM, i també alcalde de Premià de Mar, ha mantingut aquest matí una trobada amb periodistes on ha explicat que l’ACM impulsarà un mecanisme per oposar-se a la reforma. Impulsarà un conflicte en defensa de l’autonomia local davant del Tribunal Constitucional. Aquest mecanisme es podrà impulsar si es disposa del suport d’una setena part dels ajuntaments de l’Estat (1159) i que representin una sisena part de la població oficial de l’Estat (uns 7.300.000 d’habitants).
Per Buch, els canvis legislatius que proposa el Govern de l’Estat sobre el règim local busquen dos objectius clars. Un és l’atac a l’autonomia local, preservada per drets internacionals i per la mateixa Constitució; i un altre, més greu, que suposa una retallada de serveis als ciutadans.
Privatització Serveis
En aquest sentit, per Buch, el fet que ajuntaments de menys de 20.000 habitants vegin traspassats els serveis a les Diputacions, provocarà que es privatitzin serveis bàsics d’atenció a les persones. “No crec que les Diputacions obrin oficines locals per prestar serveis, perquè aquesta feina ja la fan els ajuntaments”. Així, pel president de l’ACM, el que ara estem fent amb personal públic i des d’una administració pública és possible que s’acabi prestant de forma privatitzada.
Consulta
Preguntat sobre si la consulta ha de coincidir amb les eleccions municipals, Buch ha assegurat que no ho veu viable. La consulta està prevista pel 2014 i les eleccions municipals es preveuen el 2015. “No em passa pel cap que un ajuntament s’oposi a una consulta. Els ajuntaments som els que col·laborem amb qualsevol elecció. Una consulta és la voluntat d’escoltar el que diu el poble i exercir la democràcia. Avui en dia, no conec cap alcalde o alcaldessa que no vulgui escoltar la veu dels seus ciutadans”.
L’ACM és l’entitat municipalista de referència a Catalunya amb més d’un miler d’associats dels quals 914 són ajuntaments. Des de la seva creació, ara fa 30 anys, el seu objectiu principal ha estat el foment i la defensa dels interessos del món local català.