BARCELONA • Barcelenès

L’ACM posarà a disposició dels municipis la primera Guia per a la implantació de plans d’integritat als ens locals

0
3010

L’ACM ha organitzat aquest dimecres un Debat Municipalista per explicar el marc normatiu que obliga als ens locals a aprovar plans de mesures antifrau si volen sol·licitar projectes de fons europeus

La Guia estarà a disposició dels ens locals que ho sol·licitin la setmana vinent

Lluís Soler: “Per als Ajuntaments, l’ètica, la transparència i el bon govern no són una obligació, sinó que forma part de l’ADN municipalista. El Plans d’integritat ens alineen amb les millors pràctiques europees”

L’ACM, a través de la Fundació Transparència i Bon Govern (FTBG) i amb la col·laboració de l’Oficina Antifrau de Catalunya, ha posat sobre la taula aquest dimecres 10 de novembre un Debat Municipalista centrat en ‘Les mesures antifrau en els fons europeus. Els plans d’integritat’. Més de 175 representants de les administracions locals hi han participat de forma telemàtica, a través de Zoom i de les xarxes socials de l’ACM. 

La jornada tenia l’objectiu d’explicar el marc normatiu que regula la creació dels plans de mesures antifrau en els ens locals de Catalunya i les implicacions que aquests hauran d’afrontar a l’hora de presentar un projecte finançat per fons europeus. Disposar d’aquest pla és obligatori per poder participar als projectes de finançament europeu i, actualment, a Catalunya hi ha molt pocs ens locals que disposin d’un pla de mesures antifrau que s’ajusti als criteris mínims. 

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que els fons europeus “són una oportunitat històrica per transformar els nostres pobles i ciutats” i que “per als ajuntaments, l’ètica, la transparència i el bon govern no són una obligació, sinó que forma part  de l’ADN municipalista”. En aquest sentit, ha explicat que els Plans d’integritat “ens alineen amb les millors pràctiques europees” i “volem posar a disposició de tots els Ajuntaments bones pràctiques, expertesa i lideratge per garantir no només que els fons europeus arribin a tots els racons del país sense cap obstacle, sinó convertir els valors de l’ADN municipalista: la integritat, la honradesa i la bona gestió, en plans i mesures que ho acompanyin”.

Per aquest motiu, i davant la complexitat que representa aquesta obligatorietat, l’ACM ha editat la primera Guia per a la implantació de plans d’integritat en els ens locals. Aquesta Guia, elaborada conjuntament amb la consultora Daleph, es farà arribar als ens locals que ho sol·licitin a partir de la setmana vinent. Així, ho ha anunciat el director de la Fundació Transparència i Bon Govern Local, Lluís Corominas, que ha destacat que es tracta de la primera de les eines que es posaran a l’abast dels ens locals per facilitar-los l’elaboració de plans d’integritat, un segell de qualitat democràtica que mostrarà el compromís del municipalisme català cap a una cultura d’integritat, rectitud i ètica.

La guia servirà per desenvolupar una metodologia que doni eines per a la implementació de plans d’integritat a l’administració pública local com a instruments essencials per a garantir la transparència i el bon govern dels servidors públics. Precisament, al llarg del Debat s’ha exposat el projecte que van impulsar la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), l’Oficina Antifrau i el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya, fa aproximadament un any per desenvolupar plans d’integritat a l’administració local a partir de proves pilot en uns municipis concrets. Al mateix temps, també s’està elaborant una Guia d’autavaluació en integritat pública per als ens locals que a través d’una eina digital permetrà avaluar el seu grau de compliment a partir d’uns estàndards mínims d’integritat en base a uns indicadors comuns. Aquesta Guia d’autoavaluació s’està elaborant conjuntament amb el Consorci AOC i estarà enllestida a principis del 2022. En aquest sentit, al Debat s’ha comptat amb la participació dels ajuntaments de Terrassa i Mollet del Vallès que ha compartit les seves pràctiques locals en mesures d’integritat i antifrau per complir amb el que Europa demana.

El Debat Municipalista també ha comptat amb la participació de la directora General de Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, Mariona Sanz, que ha destacat i exposat les oportunitats pels ens locals que suposen els fons Next Generation. També hi ha intervingut el director de prevenció de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Òscar Roca, que ha intentat desfer dubtes sobre la interpretació jurídica de les mesures antifrau que Europa demana incorporar a tots els ens locals que participaran en els fons per a projectes europeus. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.