L’ACM reitera el rebuig frontal a la llei i proposa via esmenes que el tràmit parlamentari la faci el menys lesiva possible
Defensa el principi de subsidiarietat, l’autonomia local i les competències municipals
L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ha fet arribar una vintena d’esmenes a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). Unes esmenes que busquen preservar les competències que l’Estatut d’Autonomia li atorga a la Generalitat en règim local. Defensa el principi de subsidiarietat, l’autonomia local i les competències que actualment tenen els ajuntaments en la prestació de serveis locals. Uns serveis que s’ofereixen de forma eficient, eficaç i estan ben valorats per la ciutadania.
Des de la presentació del projecte de llei, l’ACM ha mostrat el seu rebuig frontal perquè és una llei que vol dinamitar els serveis que ofereixen els ajuntaments, buscant la recentralització dels mateixos per afavorir un major control. “El que pretén el govern de Madrid és destruir l’actual sistema de prestació de serveis municipals. Per tant, allunyar els serveis municipals de la població” ha manifestat el president de l’ACM Miquel Buch.
L’ACM ha enviat a tots els grups parlamentaris catalans al Congrés dels Diputats de Madrid una vintena d’esmenes a la LRSAL elaborades per l’entitat municipalista. “Amb aquesta llei, les competències i els serveis que poden prestar els ajuntaments queden reduïts radicalment. És un atac a l’autonomia catalana i a l’autonomia local”, apunta el president de l’ACM, Miquel Buch, qui ha recordat que el projecte “no té cap efecte beneficiós per a la societat ni per a l’economia de les institucions locals. Hem reiterat diverses vegades que els ajuntaments no som el problema”. En aquest sentit, des de l’ACM es recorda que els ajuntaments són l’administració pública que ha tancat el 2012 amb superàvit i la que té el menor deute.
Un cop analitzat el text, des de l’ACM es considera que comporta una important pèrdua de capacitat de decisió dels ajuntaments en benefici de les diputacions, les comunitats autònomes i l’Estat. “La llei no resol el problema i en crea de nous. La centralització dels serveis que pretén el govern del PP empitjorarà la relació entre el cost i la qualitat dels mateixos”.
Entre d’altres aspectes rellevants, l’ACM demana que s’elimini la cessió a la Diputació de la prestació de serveis dels municipis de menys de 20.000 habitants; que es mantinguin les competències complementaries en Educació, Sanitat i Serveis Socials o que es respecti la tutela financera de la Generalitat.
El president de l’ACM espera que els partits polítics catalans presents a Madrid puguin tenir alguna influència en el tràmit parlamentari i demana també que la Llei de Governs Locals de Catalunya sigui aprovada el més aviat possible i que vagi acompanyada d’una llei de finances locals.
L’ACM és l’entitat municipalista de referència a Catalunya amb més d’un miler d’associats dels quals 913 són ajuntaments. Des de la seva creació, ara fa 30 anys, el seu objectiu principal ha estat el foment i la defensa dels interessos del món local català.