Reflecteix la voluntat d’allunyar la justícia de la ciutadania
Davant l’aprovació, en el Consell de Ministres de divendres, de l’avantprojecte de llei orgànica del poder judicial, l’Associació Catalana de Municipis vol mostrar el seu rebuig frontal a aquest avantprojecte. Un nou exemple de la política centralitzadora del govern del PP. Es suprimirien els 49 partits judicials de Catalunya i es veurien afectats 848 jutjats de pau a tot el territori.
De l’avantprojecte de llei es desprèn la voluntat d’establir una nova planta judicial en què desapareixerien els jutjats de pau, els jutjats de 1a Instància i Instrucció, els Jutjats especialitzats i les Audiències Provincials. Es crearien els “Tribunals d’Instància”, d’àmbit provincial, integrats per una sala civil, una sala penal, una sala del contenciós-administratiu i una sala social.
Si prosperés la reforma de la planta judicial prevista, els jutjats de Pau desapareixerien del tot i les seves funcions passarien als Tribunals d’Instància d’àmbit provincial, la qual cosa suposaria una gran diferència en termes de proximitat. “Qui n’assumirà les funcions de mediació? I els tràmits que realitzen per exhort?” ha manifestat el president de l’ACM, Miquel Buch, qui ha considerat també que “amb l’avantprojecte s’allunya la justícia dels ciutadans”. Hi ha un clar paral·lelisme amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, que pren la província com a referència en detriment del municipi. En aquest cas és la província en detriment del partit judicial.
Des de l’ACM també es posa de manifest que segons dades del Departament de Justícia, durant 2011, els jutjats de pau de Catalunya van realitzar unes 185.134 actuacions processals de l’àmbit penal i 185.257 actuacions de l’àmbit civil.
El president de l’ACM, Miquel Buch, ha deixat clar que “no ens oposem a una reforma a fons de la justícia, introduint-hi més eficiència, eficàcia i flexibilitat, però aquesta reforma no es pot basar en la centralització en detriment de l’equilibri territorial i de la proximitat als ciutadans”. Així mateix, ha assegurat Catalunya necessita una justícia de proximitat que garanteixi el mateix nivell de servei a tot el territori, una realitat que avui no es produeix, ja que existeix una gran disparitat en el funcionament i en les prestacions ofertes pels diferents jutjats.
“Fa tres mesos van ser els serveis bàsics amb LRSAL, ara el govern central allunya la justícia. El PP, en un petar de dits, ha ensorrat el què milions de persones hem construït en aquests gairebé quaranta anys de democràcia” ha lamentat Buch.
Finalment, el també alcalde de Premià de Mar, ha assegurat que cal garantir la igualtat dels ciutadans, avui, per posar un exemple. divorciar-se a Barcelona, en termes de temps i de serveis de suport, és diferent de fer-ho en molts altres punts del país. “La solució no és la centralització provincial sinó establir mecanismes que garanteixin el bon funcionament de tots els Jutjats. També hi ha casos com els de Gandesa, on la presència del Jutjat és molt valorada per la població, ofereix un servei a tota la comarca molt satisfactori. Amb el que es proposa, un ciutadà de Batea que es desplaçava fins a Gandesa per fer tràmits als jutjats, ara haurà de fer prop de 100 km fins a Tarragona per fer els tràmits.