21.03.18 – BARCELONA • Barcelonès

L’ACM reclama millores de la nova Llei de Contractes del Sector Públic

0
332

Durant un mes s’han format més de 1100 electes i tècnics locals a través de més de 50 jornades pel territori


Imatge de la jornada. Foto: ACM.
El president de l’ACM, David Saldoni, ha reclamat aquest matí que s’aclareixin alguns dubtes i qüestions sorgits arran de l’aplicació de la nova Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP) que va entrar en vigor el passat 9 de març. Els contractes menors, la contractació electrònica i la transparència són alguns dels aspectes que generen més controvèrsia entre els responsables de l’administració local.
"Després d’haver recorregut el territori català i haver format a més de 1100 electes i tècnics locals, hem copsat que la nova Llei de Contractes genera certes ombres en la seva aplicació", ha dit Saldoni. Per aquest motiu, segons el president de l’ACM, "s’ha demanat als òrgans consultius de Catalunya que s’aclareixin alguns dubtes".
Des de l’ACM es considera que la nova llei té un redactat molt restrictiu en l’àmbit de la contractació menor. Així, el passat 12 de gener es va demanar a la Junta Consultiva un posicionament clar sobre aquest aspecte, doncs no es defineixen bé quins han de ser els límits a seguir quan s’ha d’utilitzar aquesta tipologia de contractació.
La contractació electrònica és un altre aspecte que preocupa als electes i tècnics locals. "Es demana als ajuntaments que utilitzin la contractació electrònica, però, un cop més, no es donen les eines per implantar-ho efectivament", ha recordat Saldoni.
Finalment, pel que fa a la transparència, l’article 64 de la llei suggereix que els funcionaris han de posar en coneixement quan es detecti algun cas de favoritisme per part dels electes locals. Una mesura que des de l’ACM es considera que, a banda de generar desconfiança sobre la classe política, genera més pressió cap als treballadors públics.
Un 82% dels ajuntaments catalans es beneficia de la Central de Compres del món local
Amb la jornada d’avui finalitza la sisena edició de les sessions que l’ACM du a terme pel territori català per explicar els avantatges i beneficis d’adquirir productes i serveis a través de la Central de Compres del món local. Actualment, ofereix 11 productes o serveis que ja adquireixen més d’un miler d’ens de tot Catalunya.
L’objectiu principal de la Central de Compres és que els municipis més petits es puguin beneficiar de les condicions que aconsegueixen els més grans. Al mateix temps, també es vetlla per afavorir l’economia local amb l’accés de pimes a través de lots territorials.
Actualment 1055 ens locals es beneficien i utilitzen la central de compres del món locals, dels quals 775 ajuntaments. Els ens que compren algun producte o servei de forma centralitzada s’asseguren que compleixen amb la Llei de Contractes. Per tant, aconsegueixen la màxima seguretat jurídica i també es beneficien d’un estalvi de procediments. Els ens que compren, de mitjana, tarden 26 dies des que contracten el producte o servei fins que en disposen. L’estalvi econòmic també és considerable, doncs de mitjana aconsegueixen uns estalvis d’un 10% respecte a les tarifes normals d’electricitat, arribant al 40% en el cas del manteniment d’ascensors.
Cal destacar que en les darreres setmanes l’ACM ha publicat les licitacions per oferir nous serveis com el d’equips d’impressió, gas i canvi de llumeneres en tecnologia led i eficiència energètica en l’enllumenat públic.
Al llarg d’un mes l’ACM ha recorregut tot el territori català per explicar a electes i tècnics locals les novetats de la llei de contractes del sector públic i els beneficis de la central de compres. Les jornades s’han fet a tots els consells comarcals de Catalunya.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.