Barcelona, 8 de Març del 2012. – El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, ha valorat com a “molt positiu” el conveni signat avui entre la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions i les entitats municipalistes i que permetrà als municipis augmentar la seva liquiditat. “Això que estem fent avui és el que el país ens demana” ha dit Buch al referir-se al Pla Extraordinari d’Assistència Financera i ha destacat que els municipis “avui tenim més diners que ahir”. El president de l’ACM ha destacat el conveni com un exemple de “bona praxis” política.
El president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar ha destacat la “suma d’esforços de les administracions catalanes” i ha afegit que la signatura del conveni “és un acte de bona praxis política”. L’acord, que permetrà finançar el món local amb més de 200 milions d’euros, ha estat qualificat de “molt satisfactori” per l’ACM, l’entitat que agrupa a 19 de cada 20 municipis catalans, els 41 Consells Comarcals i les quatre diputacions catalanes.
Miquel Buch també ha fet referència als impagaments de l’Estat amb la Generalitat com a font del problema en el deute que té la Generalitat amb el món local: “Els problemes de liquiditat dels ajuntaments són conseqüència de l’impagament de la Generalitat als ens locals, un impagament que deriva de l’asfixia financera a la qual el govern sotmet a la Generalitat”.
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha parlat del “model català d’entesa entre institucions que són molt diferents”. Mas ha destacat que l’acord és un exemple d’allò que “tots junts sabem que volem, com ho hem de fer, i ho fem”. El president de la Generalitat també ha fet referència als impagaments de l’Estat Espanyol a qui ha qualificat de “morós” i ha afegit que “ l’Estat espanyol va molt enrere pel que fa als terminis de pagament, mentre que a l’Europa civilitzada es paga i es paga molt aviat”. Mas ha reconegut que han estat les entitats del món municipal les que han estat insistint en “trobar maneres de regularitzar el deute”, mentre que ha valorat que “les Diputacions han tingut la idea i la Generalitat ha entès la urgència”. Finalment, el President ha dit que “serà un any clau des del punt de vista català”, ja que, si bé l’Estat està liquidant els deutes de les comunitats, caldrà veure si les condicions que es posen “ens anul·len o ens respecten”.
La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha donat detalls de com s’efectuaran els pagaments als municipis que preveuen que estiguin llestos abans de l’estiu. Ortega ha destacat la importància de la imatge de col·laboració que projectem, “on els límits els posem nosaltres mateixos”.
Per la seva banda, Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona, ha dit que “aquest és un moment per reivindicar el paper de les diputacions” que han estat capaces de treballar plegades per “donar fruits per al país”.
L’objecte de l’acord és el de subvencionar les necessitats financeres que pateixen els ajuntaments pels deutes pendents de pagament que manté la Generalitat de Catalunya amb els ens locals.
El conveni signat regula les condicions en què les diputacions efectuaran l’adquisició dels crèdits als Ajuntaments que ho sol·licitin i els ens prestadors recuperaran els imports satisfets als municipis amb la devolució per part de la Generalitat. D’aquesta manera, les diputacions provincials passaran a ser, en qualitat de cessionàries, els nous titulars del dret de crèdit que els hi transmeten els ens locals.
Es podran beneficiar del nou finançament els ens territorials que siguin creditors de la Generalitat i que s’adhereixin al Pla abans del 30 de març d’aquest any, presentant al Registre d’Entrada de Documents de la corresponent Diputació el document que acrediti que els òrgans competents de l’ens local han aprovat la resolució de l’acceptació del conveni.
El conveni signat per la Generalitat, les diputacions i les entitats municipalistes estableix ja un calendari de retorn de les quantitats prestades per les Diputacions. Així, la Generalitat haurà de fer efectiu el 30% del total degut a cada diputació el proper 30 de setembre, un 30% al mes següent i l’últim 40% restant el 30 de novembre.
Finalment, el conveni també estableix la creació d’una comissió de seguiment i control de les actuacions amb representants de les diferents administracions que hi participen.