Des de l’ACM es reclama que aquesta regulació legislativa respecti l’autonomia local en el sentit de preservar l’àmbit competencial dels ens locals, que són els més propers al ciutadà
Imatge al Parlament de Catalunya. Foto: ACM.
La vicepresidenta de l’ACM i alcaldessa d’Anglès, Àstrid Desset, ha comparegut aquest dilluns a la tarda al Parlament de Catalunya per donar el vist-i-plau a la Proposició de llei de protecció integral dels alertadors en l’àmbit competencial de la Generalitat. Desset ha valorat positivament la Proposició de llei que garanteix la protecció de les persones que decideixen posar en coneixement de les autoritats conductes que poden ser constitutives d’il·lícits penals o administratius a risc de ser represaliades com a conseqüència d’aquesta revelació.
Així, l’ACM està compromesa en la lluita contra la corrupció ja que ha impulsat un projecte per implementar Plans d’integritat a l’administració local, que inclouen un canal de denúncies i protecció dels denunciants, que es definiran respectant aquesta Proposició de llei i la Directiva del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre de 2019, relativa a la protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió.
Al mateix temps, des de l’ACM es reclama que aquesta regulació legislativa respecti l’autonomia local en el sentit de preservar l’àmbit competencial dels ens locals, que són els més propers al ciutadà, i es comparteix la necessitat que la regulació de la protecció dels alertadors de corrupció s’estengui en l’àmbit local.
Finalment, també es considera que cal un programa, fet conjuntament amb els ens locals, per preveure la implantació dela Llei, així com el seu finançament.
A la part final i a preguntes de les diputades presents, s’ha fet èmfasi en la necessitat que des de la Generalitat de Catalunya es presti suport als ens locals per implementar les mesures previstes per aquesta norma i s’impulsin programes formatius adreçats a electes i tècnics en l’àmbit de la integritat i l’ètica pública.