Barcelona • Barcelonès

L’ACM vol dignificar, reconèixer i acompanyar els electes locals a través d’un Estatut que concreti els seus drets i deures

0
1435

  • Lluís Soler: “Servir millor a la ciutadania passa també pel reconeixement i suport als 8.612 regidores i regidors qui cada dia fan uns pobles i ciutats millors”
  • En el tercer taller de la iniciativa ‘Legislem per avançar’ s’ha abordat la protecció jurídica, el sistema de retribució i la comptabilització entre servei públic i món laboral”

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques vol impulsar l’elaboració d’un Estatut de l’Electe Local, que dignifiqui, reguli i empari la tasca que realitzen més de 9.000 persones escollides a les urnes i que treballen al servei de la ciutadania en el si de les administracions locals. Aquest ha estat el tema central del tercer taller legislatiu, en el marc de la iniciativa ‘Legislem per avançar’, que ha realitzat l’Associació Catalana de Municipis aquest dimarts 28 de febrer. En un debat emès a través de les xarxes socials i amb més de 150 participants d’administracions locals seguint-ho a distància, l’ACM ha donat el tret de sortida al procés per impulsar un Estatut de l’Electe Local.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que “El paper de l’electe local és imprescindible per la transparència, qualitat democràtica, confiança amb la ciutadania… S’ha de blindar, tant en el moment d’entrar, com en el de sortir. Cal aconseguir que tot el bagatge i experiència acabi traslluint com un valor afegit després del període institucional del servei públic” També, ha manifestat que “Servir millor a la ciutadania passa també pel reconeixement i suport als 8.612 regidores i regidors qui cada dia fan uns pobles i ciutats millors”. 

A l’acte també hi ha participat la nova Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, que ha explicat que “el dret a la conciliació, a una retribució digna i la necessitat d’un pla d’integritat són tres aspectes molt importants que haurà de tenir en compte l’Estatut de l’Electe Local”. En aquest sentit, ha subratllat la necessitat de tenir un codi ètic de cada municipi. “El 2020 hi havia 199 municipis que en tenien un. Els animaria tots a elaborar-lo”.

Joan Ridao, director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, ha destacat que “partim d’una situació complicada en l’àmbit del govern local. Aquest estatut ha de ser totalitzador, prou ampli i que abraci totes les qüestions que afecten la governança.  Adquisició i pèrdua de la condició d’electe local i la permanència al càrrec i el dret d’accés a la informació són dos àmbits clau”. Ridao ha intervingut en una sessió on, juntament amb Lluís Corominas, director de la Fundació Transparència i Bon Govern, han parlat específicament de l’estatut polític de l’electe local. Corominas ha explicat que “des de la FTBG volem donar pautes perquè la protecció de l’electe local se situï al 2023 i fer un pas endavant en aquesta direcció”.

El Debat s’ha centrat en posar en valor la tasca i la figura de l’electe local, un objectiu que buscarà l’Estatut de l’Electe Local que tindrà la funció de regular els drets i deures de les persones que dediquen un temps de la seva vida al servei de la ciutadania. Aquest Estatut ha de servir per vetllar per la protecció jurídica i reputacional de l’electe, així com protegir el seu dret a la intimitat. També ha de concretar el règim retributiu dels electes per dignificar i valorar la dedicació i la feina que realitzen. Al mateix temps, es planteja quina regulació cal per fer compatible la funció de l’electe amb la vida laboral i, alhora, facilitar una bona transició prèvia i posterior cap al món laboral una vegada finalitzada la tasca de servei públic. En definitiva, l’Estatut de  l’Electe Local vol regular i concretar els drets i deures que tenen afrontant el debat directament amb el protagonisme dels seus mateixos afectats.

Per això, el Debat també ha comptat amb una taula amb participació de diferents electes locals que han parlat de com dignificar la tasca dels i les electes. La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha destacat que “si volem que hi hagi un relleu de gent jove que vagin a les institucions locals hem de reflexionar al voltant dels drets dels electes locals. Tothom pensa en les seves obligacions i cal incidir en aquest aspecte, el dels drets”. A més, també ha explicat la necessitat de protecció dels electes locals, ja que estan exposats a molts factors. Finalment, també s’ha referit al fet que el retorn al món laboral és clau. Ortega ha assenyalat que “cal ajudar en aquesta transició perquè puguin acreditar tots aquests coneixements que han adquirit en el seu pas per la política i posar en valor aquests actius”.

Al debat final hi han participat l’expresidenta de l’ACM entre el 1999 i 2021 i exalcaldessa de Santa Cristina d’Aro, Pilar Blasco; l’alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Moumri i l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell.

Font: ACM

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.