L’acord comercial entre la UE i el Canadà ofereix resultats globals positius el primer any

0
448

Demà divendres es compleix un any de l’entrada en vigor del CETA

 

El total d’exportacions de la UE al país nord-americà augmenta un 8%

A Espanya, el sector agrícola és dels més beneficiats amb un 16% d’increment i les vendes de cava i escumosos creixen un 50%

Les primeres senyals mostren que l’acord comercial global entre la UE i el Canadà (CETA, per la sigla en anglès) ja ha començat a donar resultats per als exportadors de la UE. Les exportacions globals han crescut un 7% des d’octubre de 2017 al juny de 2018, respecte del mateix període de l’any passat. Un dels sectors més beneficiats és l’agrícola i de manera particular en el cas d’Espanya, on l’augment de les exportacions de productes agrícoles –que representen una cinquena part de les exportacions del país al Canadà- ha estat d’un 16%. Del conjunt de les exportacions espanyoles al país nord-americà cal destacar el cas del cava i els escumosos que augmenten un 50%, un dels creixements més significatius d’aquests primers mesos d’aplicació de l’acord. 
 
La comissària de Comerç, Cecilia Malmström, visitarà el Canadà els propers 26 i 27 de setembre per avaluar els avanços. 
 
En la visita a Montreal, la comissària es reunirà amb el ministre de diversificació comercial internacional, James Gordon Carr. Assistirà al primer Comitè conjunt UE-Canadà el 26 de setembre, que és l’organisme de més alt nivell que han creat els dos socis per debatre temes d’interès relacionats amb l’acord. També visitarà diverses empreses europees i canadenques, debatrà amb representants de companyies que ja estan aprofitant l’acord i parlarà a la Universitat de Montreal el 27 de setembre.  
 
La comissària Malmström ha declarat: "l’acord comercial entre la UE i el Canadà funciona des de fa un any i estic complaguda dels resultats obtinguts fins ara. Les dades preliminars mostren que tenim molt a celebrar, fins i tot en aquesta etapa. Les exportacions globals han crescut i en molts sectors hi ha augments impressionants. Això són bones notícies per a les empreses europees, grans i petites. Com sempre passa en aquesta mena d’acords, hi ha algunes àrees on ens hem d’assegurar que allò que es va acordar s’apliqui de forma rigorosa, garantint que els ciutadans i les empreses es poden beneficiar plenament de les noves oportunitats. Tinc intenció de debatre això amb els nostres socis canadencs en el Comitè Conjunt la setmana vinent. M’alegra poder dir que la nostra associació amb el Canadà és més forta que mai –tant estratègicament com econòmica. Junts defensem un comerç internacional obert i basat en normes. El CETA és una clara demostració d’això".
 
Dades preliminars, però tendència positiva
 
A més de suprimir pràcticament tots els drets de duana, el CETA ha donat un impuls al clima empresarial entre la UE i el Canadà ja que ofereix certesa legal a les empreses europees que busquen exportar. Tot i que és molt d’hora per extreure’n conclusions en ferm, els resultats comercials inicials apunten en la bona direcció. Arreu de la UE, les darreres estadístiques disponibles –que cobreixen el període que va des d’octubre de 2017 fins al juny del 2018- mostren que les exportacions han crescut a l’entorn d’un 7% respecte de l’any anterior.
 
En el cas de determinats sectors, els resultats són especialment positius. Les exportacions de maquinària, aparells mecànics i electrodomèstics, per exemple, que representen una cinquena part del total d’exportacions de la UE al Canadà, han augmentat per sobre del 8%. Els productes farmacèutics, que són el 10% de les exportacions totals al Canadà, han crescut un 10%. D’altres sectors importants que han crescut són: el mobiliari (10%), els perfums i cosmètics (11%), les sabates (a l’entorn del 8%) i la roba (11%).
 
Pel que fa als productes agrícoles, també hi ha dades encoratjadores: les exportacions de fruita i fruita seca han crescut un 29%, les de xocolata un 34%, les d’escumosos un 11% i les de whisky un 5%.
 
Entre els exemples de companyies que ja s’estan beneficiant del CETA hi ha:
 
El consorci italià de productors de pernil San Daniele ha augmentat un 35% les seves vendes al Canadà. Les exportacions de productes agrícoles italians al país nord-americà han crescut globalment un 7.4%.
 
La companyia xocolatera belga Smet Chocolaterie ha obert la seva primera botiga al Canadà, a Ontàrio, per assumir la demanda extra dels seus productes. Gràcies a l’eliminació del 15% de les taxes d’importació les seves vendes s’han incrementat una cinquena part comparades amb l’any anterior. Les exportacions de xocolata de la UE al Canadà han crescut un 34% globalment.
 
La companyia espanyola Hiperbaric, que fabrica maquinària innovadora per a conservar aliments fent servir alta pressió, pot desplaçar més fàcilment els seus treballadors de manera temporal al Canadà per a instal·lar i fer el manteniment dels seus equips.
 
Es poden consultar més exemples concrets d’empreses de Bèlgica, Estònia, Finlàndia, França, Irlanda, Itàlia, els Països Baixos, Espanya i Suècia en aquest enllaç.
 
Dades per a Espanya:
 
L’exportació de productes agrícoles ha crescut prop d’un 16%; la de vehicles i components d’automòbil un 9,1%.
 
Dins del sector agrari, els vins han augmentat les vendes un 5,5% mentre que el cava i els escumosos han augmentat les exportacions prop d’un 50%. També és important el creixement de la fruita i fruita seca (44,5%) i els olis (prop d’un 50%). Cal afegir, però, que en el cas d’Espanya, el global d’exportacions ha tingut un lleu decreixement, del 3,5%, segons les dades d’aquests primers mesos. És important tenir en compte que aquestes són dades preliminars, i que els efectes dels acords comercials necessiten d’un període més llarg per a consolidar-se.  
 
Informació de context
 
El CETA ofereix noves oportunitats a les empreses de la UE, siguin de la mida que siguin, d’exportar al Canadà. L’acord ha eliminat les taxes duaneres d’un 98% dels productes que es venen des de la UE al Canadà. Això representa aproximadament 590 milions d’euros d’estalvi en drets de duana cada any un cop s’hagin aplicat totes les reduccions tarifàries. També ofereix a les companyies europees millor accés des de fora del Canadà per participar en contractes públics, no només a nivell federal sinó també provincial i regional.
 
 El CETA crea noves oportunitats per als agricultors europeus i els productors alimentaris alhora que protegeix plenament els sectors sensibles de la UE. L’acord implica que 143 productes alimentaris i begudes d’alta qualitat (les indicacions geogràfiques) ara es poden vendre sota el seu nom específic al Canadà i estan protegits d’imitacions.
 
L’acord també ofereix millors condicions per als proveïdors de serveis, més mobilitat per als treballadors de les empreses i un marc que permet el reconeixement mutu de qualificacions professionals, des d’arquitectes fins a conductors.
 
El CETA està en vigor provisionalment des de setembre de 2017 després de l’aprovació per part dels Estats membres de la UE al Consell, i per part del Parlament Europeu. Entrarà en vigor de manera plena i definitiva quan tots els Estats membres l’hagin ratificat de manera individual.
 
Actualment hi ha en vigor 39 acords comercials de  la UE amb 69 països. El darrer que es va concloure és l’acord de la UE amb el Japó. Els acords comercials han demostrat que són una oportunitat per crear creixement i ocupació a la UE. Un exemple és l’acord amb Corea del Sud. Des que va entrar en vigor el 2011, les exportacions de la UE a aquest país han augmentat més d’un 55%.
 
Més informació

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.